Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

ο ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ είναι πιο ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ από έναν ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟΟι τσιγκούνηδες άνθρωποι (τύπου Σκρούτζ Μακ Ντακ) είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από στρες και άγχος, από εκείνους που είναι γενναιόδωροι.
Το συναισθηματικό κόστος του να είσαι τσιγκούνης και κακοπροαίρετος με του άλλους ανθρώπους, είναι καταστροφικό για την ψυχική υγεία.
Αυτό είναι το πόρισμα μελέτης που έκαναν Γνωσιακοί-συμπεριφορικοί ψυχοθεραπευτές από το Queensland University of Technology στην Αυστραλία,
Ο καθηγητής Uwe Dulleck, συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι, η έρευνα ανέλυσε τις συναισθηματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων σε ένα κοινωνικό πείραμα οικονομικής διαπραγμάτευσης.
για να κατανοηθούν οι φυσιολογικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων
Οι συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ καρδιακού ρυθμού για να παρακολουθείται η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού –η μεταβολή στο χρονικό διάστημα μεταξύ των καρδιακών παλμών- έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές και οι φυσιολογικές αντιδράσεις τους σε αυτές τις καταστάσεις.
Ο συνεργαζόμενος στην έρευνα επιστήμονας Δρ Markus Schaffner δήλωσε ότι αυτός που κάνει μια χαμηλή οικονομική προσφορά (δίνει λίγα και αδικεί αυτόν που λαμβάνει τα χρήματα ) βιώνει αυξημένο βαθμό στρες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αισθάνεται ενοχή και αυτό είναι ίσως απόδειξη ότι, συμπάσχουμε με τους συνανθρώπους μας και βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση τους.
Τα αποτελέσματα του κοινωνικού πειράματος δείχνουν ότι βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, όταν αντιμετωπίζουμε κάποιον άδικα.
Υπάρχει συναισθηματικό και φυσιολογικό κόστος και αισθανόμαστε άβολα.
Οι αποδέκτες της χαμηλής οικονομικής προσφοράς βιώνουν επίσης αρνητικά συναισθήματα, επειδή υποφέρουν από την αδικία.
Στο κοινωνικό πείραμα οι αποδέκτες της προσφοράς είχαν την ευκαιρία να τιμωρήσουν τον προτείνοντα με την απόρριψη της προσφοράς και έτσι αμφότερα τα μέλη της οικονομικής συναλλαγής θα έμεναν χωρίς χρήματα και περισσότερο άγχος.

Μια δίκαιη οικονομική προσφορά δίνει ευχάριστη εμπειρία τόσο σε αυτόν που την παρέχει όσο και σε αυτόν που τη δέχεται.
Η έρευνα των ψυχοθεραπευτών είναι μια από τις πρώτες έρευνες που χρησιμοποίησαν HRV για τη διεξαγωγή κοινωνικών οικονομικών πειραμάτων, για τη μέτρηση του ψυχολογικού στρες στη λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Ο καθηγητής Dulleck είπε: «Το ερώτημα που παραμένει χωρίς μια σαφή απάντηση είναι: τα συναισθήματα υπαγορεύουν τη συμπεριφορά ή μήπως η συμπεριφορά προκαλεί συναισθηματική αντίδραση;»
«Τα αποτελέσματά μας δεν μπορούν να δώσουν οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα»

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

**φυσικά ο τσιγκούνης εκδηλώνει αυτό το ελάττωμά του, όχι μόνο στο φυσικό (υλικό) επίπεδο αλλά και στο συναισθηματικό επίπεδο, είναι ένα ελάττωμα απαγορευτικό για φιλικές αλλά και ερωτικές σχέσεις**
πηγή 30-10-14
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2813369/Emotional-cost-stingy-People-don-t-splash-cash-likely-suffer-stress-anxiety.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: