Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ στο ΝΤΑΧΑΟΥ στο ΦΑΚΟ του Hugo Jaeger
Φωτογραφίες του Hugo Jaeger στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου στη Βαυαρία (όπου πάνω από 188.000 άτομα μεταξύ 1933 και 1945 φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν από τους Ναζί)

Ο φωτογράφος του Χίτλερ, Hugo Jaeger ταξίδεψε στο Νταχάου (15 χλμ. έξω από το Μόναχο) πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και φωτογράφισε τους εγκαταλειμμένους στρατώνες, το υπό κατάρρευση κρεματόριο, και τους απόκοσμους θαλάμους αερίων που είχαν κατασκευαστεί έτσι, ώστε να μοιάζουν με ντους.

Μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ και την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας, ο Hugo Jaeger ( 1881- 1963 ) έκρυψε τις φωτογραφίες του σε μεταλλικά δοχεία και τα έθαψε σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Μόναχο. Τελικά μετέφερε το αρχείο με τις φωτογραφίες στο θησαυροφυλάκιο μιας ελβετικής τράπεζας.

Tο τεράστιο αρχείο του, με περίπου 2.000 φωτογραφίες που τις έβγαλε κατά τη διάρκεια και μετά την πτώση του Χίτλερ, πωλήθηκαν τελικά στο περιοδικό Life το 1965.
Το περιοδικό τις δημοσίευσε, αλλά στη δημοσίευση, υπήρχε η σημείωση ενός συντάκτη που ανέφερε πως «το αρχείο με τις φωτογραφίες, αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου που ελάχιστα θαυμάζω»

στις φωτογραφίες που, προστέθηκαν στο αρχείο πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση του Νταχάου από τα Αμερικανικά στρατεύματα, αποτυπώνεται η ζοφερή εικόνα κατεστραμμένων κτιρίων όπου βρίσκονταν οι 32 στρατώνες που στέγαζαν τους Εβραίους και άλλες ομάδες που διώχθηκαν από τους Ναζί.
Ο φωτογράφος του Χίτλερ, φωτογράφισε τα φυλάκια και τους στρατώνες, τα κασκόλ προσευχής και τα στεφάνια, στα μνημεία για τους κρατουμένους που είχαν αποτεφρωθεί, και για τους σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν εκεί. Φωτογράφισε το χαντάκι όπου διέρρεε το αίμα των εκτελεσθέντων, τον κλίβανο και το στεφάνι που εναπόθεσαν στη μνήμη των θυμάτων.


22-3-14 How Hitler's photographer returned to Dachau concentration camp to take series of chilling images five years after those who survived torture and death at the hands of the Nazis were set free
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2586615/How-Hitlers-photographer-returned-Dachau-concentration-camp-series-chilling-images-five-years-survived-torture-death-hands-Nazis-set-free.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: