Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

ΓΕΡΑΚΙΑ εξαφανίζουν ΓΛΑΡΟΥΣ στην ΑΓΓΛΙΑΑγγλία, κομητεία Devon, τα τοπικά συμβούλια στις τρεις παράκτιες πόλεις Exmouth, Seaton και Sidmouth αποφάσισαν να απομακρύνουν τους γλάρους –που γίνονται ενοχλητικοί κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού - για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Για το σκοπό αυτό θα δαπανήσουν £ 15.000.
Ο Simon Pollentine πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού στο Sidmouth, λέει ότι οι γλάροι ενοχλούν τους ανθρώπους που τρώνε έξω, γιατί κλέβουν τα τρόφιμά τους.
Στην ακτή του Exmouth, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν και να κάνουν ηλιοθεραπεία χωρίς το φόβο να ενοχληθούν από τους γλάρους.

Οι ενοχλητικοί γλάροι που φωλιάζουν και ρυπαίνουν τα κτίρια, θα απειληθούν από τα «σούπερ γεράκια» που θα «προσληφθούν» από τα τοπικά συμβούλια.  Τα «σούπερ γεράκια» είναι πετρίτες «ειδικής φυλής» που η παρουσία τους είναι αρκετή για να προκαλέσει διαταραχή στον πληθυσμό των γλάρων.

Σύμφωνα με τον γερακάρη (εκπαιδευτή γερακιών) Jonathan Marshall,    τα «σούπερ γεράκια» είναι διασταύρωση πετρίτη (peregrine, gyr και saker γερακιού
)

Την περίοδο αναπαραγωγής τους,  κατά τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Ιουλίου,
όταν οι νεοσσοί τους έχουν εκκολαφθεί αλλά, δεν είναι ακόμη σε θέση να πετάξουν, οι ενήλικοι γλάροι γίνονται

ιδιαίτερα προστατευτικοί και εδαφικοί και αναφέρθηκαν επιθέσεις τους, σε ανθρώπους.
  Τα ειδικά γεράκια θα πετούν τρεις φορές την εβδομάδα, σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όταν η περίοδος ωοτοκίας των γλάρων τελειώνει, έτσι, θα τρομάζουν και θα αποτρέπουν τους γλάρους από το να «φωλιάζουν»
Αν ο καιρός είναι άστατος, θα χρησιμοποιούν ένα γεράκι σε σχήμα χαρταετού που θα προκαλεί πανικό στους γλάρους.
Στην Cornwall, σε ένα ήσυχο cul-de-sac, η Royal Mail σταμάτησε προσωρινά τις ταχυδρομικές της υπηρεσίες, γιατί οι γλάροι παρενοχλούσαν τους ταχυδρόμους της.
Άλλοι τρόποι απομάκρυνσης των γλάρων είναι η καταστροφή των αυγών τους (egg-oiling with liquid paraffin BP), ηχητικά συστήματα υψηλής συχνότητας, ειδικές απωθητικές ακίδες, ηλεκτροφόρα καλώδια και παγίδευση με δίχτυα των γλάρων.


Ο Tony Whitehead, εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης RSPB είπε ότι, η απομάκρυνση των γλάρων με τα ειδικά γεράκια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος και θα περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν εάν θα είναι αρκετή για να εξαφανιστούν οι γλάροι από το Exmouth, Seaton και Sidmouth.
Ένα παρόμοιο σύστημα απομάκρυνσης γλάρων, εφαρμόστηκε στη Σκωτία πριν από πέντε χρόνια από τα τοπικά συμβούλια στο Dumfries και Galloway.

Ο Tony Whitehead, για την RSPB, λέει πως, οι γλάροι δεν είναι άτολμα πλάσματα, είναι ιδιαίτερα έξυπνα πτηνά και υπολογίζουν το χρόνο –σαν να διαθέτουν εσωτερικό ρολόι-
Η RSPB, εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση των τοπικών συμβουλίων να χρησιμοποιήσουν γεράκια και αναμένεται η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες με τα οποία θα ζητούν από τους ανθρώπους να μη ταΐζουν τους γλάρους. « Αν και είναι διασκεδαστικό προσωρινά να δίνουμε τσιπς και ψωμί στους γλάρους, ωστόσο δεν πρέπει να τους ενθαρρύνουμε» λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης για
την προστασία των πτηνών…

14-3-14 Wing attack! Council chiefs in Devon spend £15,000 on 'super falcons' to frighten gulls
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/travel/article-2580231/Seagull-attack-Council-chiefs-Devon-spend-15-000-super-falcons-scare-gulls.html1 σχόλιο:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΛΑΜΑΝΟΥΔΗ είπε...

στην τελευταία φωτογραφία είναι ένας γλάρος στην Ελλάδα, στην Καβάλα