Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ και ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ στα ΒΡΕΦΗ του Ηνωμένου Βασιλείου


Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital (Gosh) στο κεντρικό Λονδίνο,
«σημαντικός» αριθμός νεογνών που πεθαίνουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, θα μπορούσαν να είναι δωρητές οργάνων, αν οι γονείς τους είχαν συναινέσει.
Όπως δηλώνει ο Dr Joe Brierley, organ donation lead στο Gosh «Η απώλεια ενός παιδιού, είναι πάντα εξαιρετικά τραγική και σπαρακτική εμπειρία, αλλά πολλοί γονείς που αποφασίζουν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους αργότερα καταλαβαίνουν ότι σε αυτή την πιο τραγική στιγμή για την δική τους οικογένεια, ήταν σε θέση να κάνουν μια πράξη εξαιρετικής σημασίας για να βοηθήσουν ένα άλλο παιδί - ή ίσως πολλά παιδιά»
Μελέτη ερευνητών στο Great Ormond Street Hospital (Gosh), η οποία πραγματοποιήθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών μεταξύ 2006 και 2012, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πάνω από τα μισά βρέφη που έχασαν τη ζωή τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν δωρητές οργάνων.
οι ερευνητές βρήκαν πως, από τα 84 βρέφη ηλικίας 37 εβδομάδων έως και δύο μηνών που πέθαναν, τα 45 (δηλαδή το 54 τοις εκατό) θα μπορούσαν να δωρίσουν τα όργανα, αν οι γονείς τους είχαν συναινέσει.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δυναμικό για τη δωρεά οργάνων στα βρέφη, είναι «ανεκμετάλλευτο», λόγω των κατευθυντήριων γραμμών (guidance) για τον τρόπο που οι γιατροί ορίζουν τη διάγνωση του θανάτου.
Η οδηγία δημιουργήθηκε από την Academy of Medical Royal Colleges και περιορίζει τους Βρετανούς γιατρούς να διαγνώσουν τον εγκεφαλικό θάνατο σε βρέφη που είναι μικρότερα των δύο μηνών.

Η διάγνωση εγκεφαλικού θανάτου είναι ο δρόμος για την επιτυχή δωρεά οργάνων. Ο περιορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, όπου οι γιατροί είναι σε θέση να διαγνώσει τον εγκεφαλικό θάνατο στα βρέφη εφόσον διαπιστώσουν το θάνατο του εγκεφαλικού στελέχους.
Εάν η κατευθυντήρια γραμμή (οδηγία) αλλάξει, περισσότερα βρέφη που πεθαίνουν στη Βρετανία, θα είναι σε θέση να δωρίσουν την καρδιά, καθώς και το συκώτι, τους πνεύμονες, τα νεφρά και τα έντερα τους.
Επί του παρόντος, τα βρέφη μπορούν να δωρίσουν όργανα αν η διάγνωση του θανάτου τους γίνει με «circularitycriteria».
Υπάρχουν μόνο περίπου 60 δότες παιδικών οργάνων κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και θα ήταν πολλοί περισσότεροι εάν άλλαζε η οδηγία.
Εξαιτίας αυτού του περιορισμού, ένα μωρό του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει ανάγκη από δωρεά καρδιάς - όπου μόνο καρδιές από νεογέννητα είναι κατάλληλες για μεταμόσχευση - θα πρέπει να περιμένει μέχρι μια δωρεά να προκύψει από «κάπου αλλού» στην Ευρώπη.
Η έρευνα στο Great Ormond Street Hospital (Gosh), δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν η οδηγία για τη διάγνωση του θανάτου σε νεογνά, είχε ευθυγραμμιστεί με άλλες χώρες», είπε ο Dr Joe Brierley, organ donation lead στο Gosh.
Ομάδα εργασίας του Royal College of Paediatrics and Child Health στην οποία εκπροσωπείται και η UK Donation Ethics Committee (UKDEC)  εξετάζει την υπάρχουσα οδηγία (κατευθυντήριες γραμμές, guidance) γύρω από τον τρόπο που οι γιατροί ορίζουν τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου (brain death) θανάτου ή μόνιμη απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους (brain stem death) στα βρέφη ηλικίας μεταξύ 37 εβδομάδων και δύο μηνών που πεθαίνουν. 


18-3-14 Parents of newborns who die in intensive care should be allowed to donate the baby's organs, say Great Ormond Street doctors
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2583148/Parents-newborns-die-intensive-care-allowed-donate-organs-say-Great-Ormond-Street-doctors.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: