Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΔΟΝΤΙ από ΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΟΝΤΙΚΙ για οδοντιατρική έρευνα στη Βρετανία


Βρετανία, Ινστιτούτο Οδοντιατρικής του King's College London . Οι επιστήμονες έχουν έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών με εμφυτεύματα που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα Δημιούργησαν υβριδικό δόντι ανθρώπου-ποντικού με επικάλυψη από σμάλτο και αναπτυσσόμενες ρίζες.
Οι «σπόροι» θα εμφυτεύονται στο σαγόνι του ασθενούς και θα αναπτύσσονται τα νέα δόντια . για τα υβριδικά δόντια χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από ανθρώπινο ιστό ούλων και βλαστοκύτταρα δοντιών από έμβρυα ποντικιών. οι συστάδες βλαστοκυττάρων (βλαστήματα ) μεταμοσχεύτηκαν στα νεφρά ενήλικων ποντικών όπου αναπτύχθηκαν σε μορφολογικά αναγνωρίσιμες μορφές δοντιών. Η εξέταση έδειξε ότι περιείχαν οδοντίνη - το κύριο δομικό υλικό των δοντιών - καθώς και σκληρό προστατευτικό σμάλτο. . Υπήρξαν επίσης αποδεικτικά στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης ριζών δοντιού. Για τα bioengineered δόντια χρησιμοποιήθηκαν δύο είδη κυττάρων.   Επιθηλιακά κύτταρα 'surface lining' ελήφθησαν από ιστό ανθρώπινων ούλων και μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από έμβρυα ποντικού.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε μια σειρά από διαφορετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των χόνδρων και του λίπους.
Ο καθηγητής Paul Sharpe, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Dental Institute King s College του Λονδίνου, δήλωσε: «τα εύκολα προσβάσιμα επιθηλιακά κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινο ιστό των ούλων ενήλικου ατόμου είναι μια ρεαλιστική πηγή για εξέταση στη δημιουργία ανθρώπινου biotooth. Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος για την καλλιέργεια ανθρώπινων μεσεγχυματικών κυττάρων, ώστε να μη χρησιμοποιούνται μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από έμβρυα ποντικού.
Ο εντοπισμός πηγών για τη λήψη αρκετής ποσότητας ανθρώπινων επιθηλιακών και μεσεγχυματικών κυττάρων από ενήλικα άτομα, θα δώσει την εναλλακτική λύση για αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών με εμφυτεύματα που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα. "Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Dental Research.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι εμβρυονικά βλαστικά κύτταρα δοντιών είναι ικανά να αναπτυχθούν κανονικά στο στόμα των ενηλίκων. Ωστόσο δεν θα ήταν ηθικό ή πρακτικό να χρησιμοποιούνται ανθρώπινα έμβρυα στην οδοντιατρική. 

φωτο An example of the hybrid human/mouse biotooth grown by researchers

9-3-13 Scientists create new 'teeth' grown from mouse cells as a potential answer for dentures
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2290546/Scientists-create-new-teeth-grown-mouse-cells-potential-answer-dentures.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: