Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ με FOLLY ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ στη ΓΑΛΛΙΑ, το White Tree στην πόλη Montpellier


Γαλλία, στην πόλη Montpellier, στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό “Architectural Folie of the 21st Century” επιλέχθηκε το κτίριο που ονομάστηκε The White Tree (L'Arbre Blanc)
των Γάλλων και Ιαπώνων αρχιτεκτόνων Sou Fujimoto Architects, Nicolas Laisné Associés και Manal Rachdi Oxo architects’.
Πρόκειται για πολυκατοικία 17 ορόφων (ύψους 56 μέτρων) που μοιάζει με δένδρο που υψώνεται στον ουρανό και συνθέτει επιρροές από τις δύο χώρες (Γαλλία και Ιαπωνία)
Πρόκειται για τη δεύτερη επιλογή folly κατασκευής (επιδεικτικό αρχιτεκτόνημα) και ελπίζουν ότι θα ακολουθήσει η κατασκευή άλλων 12 architectural follies, στην πόλη Montpellier.


Πρόκειται για κτίρια με υπερβολική εμφάνιση που προκαλούν αμφισβήτηση (με την ικανότητα ανταγωνισμού) των παραδοσιακών αρχιτεκτονικών ιδεών.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η δημιουργία κατασκευών που θα προσφέρουν αισθητική απόλαυση και θα ενθαρρύνουν τους κατοίκους να συνδεθούν με το περιβάλλον.
Προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι η ελεύθερη επιλογή αρχιτεκτονικής και οι νέες –μη παραδοσιακές- αρχιτεκτονικές ιδέες.
Το κτίριο White Tree με 120 διαμερίσματα και γραφεία (10.000 τετραγωνικών μέτρων), θα είναι λειτουργικό, με πολυδάπανο σχεδιασμό, η κατασκευή του θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2015, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2017.
Οι κάτοικοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά σχέδια κατόψεων, τη δική τους διαρρύθμιση στο διαμέρισμά τους.
το White Tree θα διαθέτει στον τελευταίο όροφο (ρετιρέ) μπαρ με εκπληκτική –πανοραμική- θέα στον ωκεανό και στο βουνό, μια γκαλερί τέχνης και στο ισόγειο ένα εστιατόριο θα υποδέχεται τον κόσμο.
Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το ασυνήθιστο σχήμα του κτιρίου είναι εμπνευσμένο από τη μορφή δέντρου, με ατέλειωτα βαθμιδωτά μπαλκόνια –με πράσινη διακόσμηση- που προεξέχουν όπως τα κλαδιά ενός δένδρου που φτάνει ως τον ουρανό και αντλούν φυσικό φως.
Μια πολυκατοικία σε αντίθεση με τις άλλες.
Από το κτίριο, οι κάτοικοι θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα κοντινά μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας.
Το
White Tree κτίριο, θα κατασκευαστεί ανάμεσα στην περιοχή Odysseum, το λιμάνι Marianne και το κέντρο της πόλης.
Τον περασμένο Απρίλιο η Farshid Moussavi Architecture κέρδισε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου folly κτιρίου στην πόλη Montpellier. Οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος.

17-3-14 The ultimate tree house: Amazing white apartment block with trunk and branches will be built on French Mediterranean
πηγή


 the first folly building (pictured) in Montpellier
 Farshid Moussavi Architecture

Δεν υπάρχουν σχόλια: