Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

Παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου για τις δηλώσεις Ολγκάτς


Την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου, που ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκάλεσαν οι δηλώσεις Τούρκου ηθοποιού ότι κατά την εισβολή του 1974 σκότωσε δέκα Κυπρίους. Μετά τις αντιδράσεις, ο Αττίλα Ολγκάτς ανακάλεσε, λέγοντας ότι επρόκειτο για σενάριο που έγραφε...

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει έρευνα από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) ή από επιτροπή, την οποία να διορίσουν τα Ηνωμένα Έθνη, για να διαφανεί κατά πόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί του Ολγκάτς.

Ο κ. Κληρίδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η αρχική ομολογία του Τούρκου ηθοποιού ήταν η αληθινή και χαρακτήρισε ανόητη και αστήρικτη τη δικαιολογία, που προέβαλε στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει, ότι δήθεν είχε μπερδέψει την πραγματικότητα με το σενάριο που έγραφε.

Είπε, επίσης, πως αναμφισβήτητα -και όπως προκύπτει από άλλες μαρτυρίες- έγιναν εν ψυχρώ δολοφονίες. Όμως, το να βγαίνει κάποιος και να παραδέχεται ο ίδιος ότι έκανε εκτελέσεις, είναι συνταρακτικό, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του Ολγκάτς «έγκλημα πολέμου», καθώς ακόμα και αν δεν λέει την αλήθεια, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος, γιατί προκάλεσε αναστάτωση.

Η Γκιουλτέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, θεωρεί ότι υπό αυτή την ιδιότητά της έχει αυξημένες ευθύνες να εντοπίσει και να έρθει σε επαφή με τον Τούρκο ηθοποιό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Πλουμέρ είπε ότι οι όροι εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής δεν περιλαμβάνουν την έρευνα για όσους διέπραξαν δολοφονίες και υπό ποιες συνθήκες έγιναν αυτές, αλλά θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο Αττίλα Ολγκάτς γνωρίζει πού έχουν ταφεί τα άτομα, στα οποία αναφέρθηκε.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε το ιστορικό

Τούρκος ηθοποιός ομολογεί ότι σκότωσε 10 Κύπριους

Στροφή 180 μοιρών Ανακαλεί τώρα ο Τούρκος ηθοποιός όσα είπε για την εισβολή στην Κύπρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: