Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

Ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα


Ιδρυση Ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ιράκ

Την ίδρυση Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων αλλά και τη βοήθεια της Ελλάδας στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ καθώς και στην ανέγερση αγάλματος του Μεγ. Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα, αποφάσισαν σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο Ιρακινός ομόλογός της, Χοσυάρ Ζεμπαρί.

Μετά από τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη συζήτηση επί των διεθνών εξελίξεων που είχε με το φιλοξενούμενό της ιδιαίτερα για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναφερόμενη στο Ιράκ υπογράμμισε πως η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενότητας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη πως η χώρα μας «συμμετέχει στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας του Ιράκ», με έμφαση στη βελτίωση των υποδομών και για τη διευκόλυνση ακριβώς της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων στην πόλη Ερμπίλ.

Απαντώντας επίσης στην παράκληση του Ιρακινού ομολόγου της, η κ. Μπακογιάννη υποσχέθηκε ότι η χώρα μας θα συνδράμει το Ιράκ στην ανόρθωση των μουσείων της χώρας και στην ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα.

Από πλευράς του ο κ. Χ. Ζεμπαρί ευχαρίστησε θερμά τη χώρα μας για τη σταθερή της υποστήριξη, σημείωσε πως το Ιράκ βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία εκδημοκρατισμού, ζήτησε να ενισχυθούν οι επαφές τεχνικών εμπειρογνωμόνων για τα πολιτιστικά ζητήματα αλλά και για την ανοικοδόμηση της χώρας και ανανέωσε την πρόσκλησή του προς την κ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί τη Βαγδάτη.

Πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: