Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

"Χρυσώνει το χάπι" η Τουρκία και ζητά ... έρευνα για τον Ατίλα Ολγκάτς

Η Εισαγγελία τοπικού δικαστηρίου στο Μακρυχώρι Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα για το κατά πόσο οι δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς συνιστούν ομολογία για παράβαση των προβλέψεων της Συνθήκης της Γενεύης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ανακρίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει για την υπόθεση. Αν η Εισαγγελία θεωρήσει μετά την έρευνα ότι στοιχειοθετείται κατηγορία, θα ζητήσει, μέσω του τουρκικού υπουργείου δικαιοσύνης την παραπομπή του Ολγκάτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο ηθοποιός, υπενθυμίζεται, είχε ομολογήσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, όταν ήταν στρατιώτης, εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκύπριους, μεταξύ των οποίων ένας αιχμάλωτος.

Ο ίδιος στη συνέχεια, επιχείρησε να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για σενάριο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για το Νταβός της Ελβετίας, ρωτήθηκε για την υπόθεση Ολγκάτς. «Δεν υπάρχει λόγος να κάνω κάποια εκτίμηση, αφού ο ηθοποιός δήλωσε στη συνέχεια ότι τα έβγαλε από το μυαλό του και ότι είναι σενάριο» απάντησε ο κ. Ερντογάν.

«Τραγική ιστορία ντροπής που καταπατεί ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Γενεύης» χαρακτήρισε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού.

Η τοποθέτηση του κ. Ρεν, έγινε σε απάντηση στον Κύπριο ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος έχει στείλει το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό τόσο στον κ. Ρεν όσο και στον Ύπατο εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα.

Εξάλλου, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για τον επείγοντα χαρακτήρα των αγνοούμενων στην Κύπρο» όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Φιλανδού Επιτρόπου, Κριστίνα Νάγκι.

«Είναι σημαντικό οι οικογένειές τους να γνωρίζουν τη μοίρα των αγαπημένων τους. Αυτό συνάγεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος κατά Τουρκίας, 10 Μαίου 2001), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεώνεται να διασφαλίσει την αποτελεσματική διερεύνηση για τη διαλεύκανση της τύχης των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων. Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε η ίδια.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ (για τα ενδεχόμενα ελληνικά θύματα από την εισβολή) σημείωσε πως η Αθήνα «σε αυτή τη φάση, βρίσκεται στο στάδιο της προσεκτικής διερεύνησης των στοιχείων της συγκεκριμένης ομολογίας».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε σχετικά πως επί του θέματος η κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε μια συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό της στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες, ενώ ανέφερε επίσης πως σχετική συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή στη Βουλή, στη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση που υπεβλήθη από κόμμα της αντιπολίτευσης.


Πηγή:aegeantimes

Σχόλιο:Ακούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα και τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι πρέπει η κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα.

Ποια είναι αυτά τα δέοντα κύριοι; Μιλήστε επιτέλους ξεκάθαρα και πάψτε να χαριεντίζεστε. Θα πάτε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο ΝΑΙ Η ΟΧΙ; Επιτέλους ας σταματήσετε αυτή την ξύλινη γλώσσα που δεν διευκρινίζει ΤΙΠΟΤΑ και δεν αποσαφηνίζει ΤΙΠΟΤΑ!
Αν οι κουμπαριές και τα ζεϊμπέκικα σας εμποδίζουν να μιλήσετε ευθέως στον ελληνικό λαό ΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ όταν θα ΞΑΝΑΖΗΤΙΑΝΕΥΕΤΕ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: