Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Σομαλοί πειρατές εκτέλεσαν Έλληνα καπετάνιο


Νεκρός από τα πυρά πειρατών, που επιτέθηκαν σε δύο γαριδοαλιευτικά σκάφη από το Καμερούν, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της "Ντουάλα", έπεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Έλληνας καπετάνιος Θεόδωρος Μασταλούδης.

Σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ, οι ένοπλοι πειρατές, που επέβαιναν σε τρία τουλάχιστον ταχύπλοα, προσπάθησαν να καταλάβουν τα δύο υπερπόντια αλιευτικά σκάφη του ομογενή Γρηγόρη Αλευρομάγειρα, τα αλλοδαπά πληρώματα των οποίων, προέβαλαν αντίσταση.
Έτσι, οι πειρατές άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Έλληνας καπετάνιος του ενός εκ των δύο αλιευτικών, τα οποία φέρουν σημαία του Καμερούν.

Η σορός του άτυχου πλοιάρχου θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία του International Maritime Bureau (IMB), το 2008 η καταγραφή των περιστατικών πειρατείας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2007, ενώ στον κόλπο του Άντεν και στις ακτές της Σομαλίας η αύξηση της πειρατείας άγγιξε το 200%, σε σύγκριση με εκείνη που είχε καταγραφεί το 2007.
Όπως τονίζεται από το διεθνή οργανισμό, αυξημένη ήταν και η βιαιότητα, που επιδείκνυαν κατά τη διάρκεια των "ρεσάλτων" τους οι σύγχρονοι και βαριά οπλισμένοι πειρατές, οι οποίοι με τη χρήση όπλων σκότωσαν 11 ναυτικούς, τραυμάτισαν 32, ενώ 21 ναυτικοί δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι, γεγονός που, ωστόσο, αμφισβητείται από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και τις ναυτεργατικές ενώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα λύτρα που εισέπραξαν οι πειρατές, επισημαίνεται ότι μόνο για τα περιστατικά του 2007 πήραν από τους εφοπλιστές περίπου 30.000.000 δολάρια, ενώ για το 2008 εκτιμάται ότι το σύνολο, που καταβλήθηκε, είναι περί τα 150.000.000 - 200.000.000 δολάρια, ποσό, που οδήγησε τους εφοπλιστές να δρομολογούν τα πλοία τους στο διάπλου της Αφρικής. Το γεγονός αυτό, όμως, όπως τονίζεται στα ετήσια στοιχεία του ΙΜB, οδήγησε στην αύξηση του κόστους της μεταφοράς των προϊόντων και στη χρονική διεύρυνση των ταξιδιών, συνεπώς και στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των εμπορικών πλοίων.

Πηγή:sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: