Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Οι μυστηριώδεις γιγάντιοι κρατήρες της Σιβηρίας μπορεί να φέρουν αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωέςΡωσία, στη βόρεια Σιβηρία, οι μυστηριώδεις κρατήρες που εκρήγνυνται, μπορεί να σημαίνουν πρόβλημα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν την απόψυξη του μακρόψυκτου ( long-frozen) υπεδάφους της Σιβηρίας που ονομάζεται permafrost.
Η τελευταία διαδικασία "απόψυξης" του permafrost συνέβη πριν από 130.000 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά, ο ρυθμός τήξης  είναι άνευ προηγουμένου, λέει ο Δρ Gideon Henderson, καθηγητής γαλλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
έχουμε παγκόσμια υπερθέρμανση με πολύ ταχύτερη διαδικασία

"Τελευταία φορά που παρατηρήσαμε μια κατάρρευση του παγετού, ήταν πριν από 130.000 χρόνια και ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, εξαιτίας αλλαγών στην τροχιά της γης. Αλλά αυτό που είναι  πρωτοφανές τώρα, είναι το ποσοστό θέρμανσης. Η θέρμανση που συνέβαινε πριν από 130.000 χρόνια διαρκούσε -σαν διαδικασία- χιλιάδες χρόνια ... Αυτή η υπερθέρμανση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι αποτέλεσμα διαδικασίας δεκαετιών ή ενός αιώνα.Γι 'αυτό, βλέπουμε μια πολύ πιο γρήγορη κατάρρευση του permafrost" είπε ο Henderson.
Είναι ξεκάθαρο ότι η απόψυξη του παγωμένου νερού έχει σημαντική επίδραση στο κλίμα, δήλωσε ο Henderson.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα παγωμένα εδάφη  permafrosts ρυθμίζουν την ποσότητα του άνθρακα στο περιβάλλον, προσλαμβάνοντας και αποθηκεύοντας σημαντικά τμήματα άνθρακα που απελευθερώνουν οι άνθρωποι από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Στην περίπτωση της Σιβηρίας, η εξίσωση αυτή αντιστρέφεται.
Καθώς τα  permafrosts απελευθερώνουν άνθρακα, αυτό θα επιταχύνει ίσως το ρυθμό θέρμανσης στο μέλλον", δήλωσε ο Henderson. Δημιουργείται μια αυτο-συντηρούμενη ανατροφοδότηση (self-reinforcing feedback loop) οπότε η θέρμανση απελευθερώνει περισσότερο άνθρακα, που με τη σειρά του παράγει μεγαλύτερη θέρμανση.
Το μεθάνιο είναι 86 φορές χειρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Εκτος απο την εμφάνιση των γιγαντιαίων κρατήρων (που οφείλονται ίσως σε υπόγεια έκρηξη λόγω της ύπαρξης μεθανίου) με τις ανερχόμενες θερμοκρασίες, θα μπορούσαν να προκύψουν, ακόμη πιο έντονες συνέπειες   λένε οι επιστήμονες για το κλίμα.
Η απόψυξη του permafrost θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στο τοπίο και στην οικολογία της περιοχής, να επιδεινώσει την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος και να απειλήσει ακόμη και  ανθρώπινες ζωές.
πηγή 21-7-17
 https://www.cnbc.com/2017/07/30/siberian-craters-big-releases-of-methane-could-pose-broad-problems.html

Από το 2014, έχουν ανακαλυφθεί αρκετές -πάνω από 14- τεράστιες καταβόθρες στην περιοχή. Η πρώτη που αναφέρθηκε, μετρήθηκε σε πλάτος, πάνω από 50 πόδια .

[20-7-17 Strange things have been happening in the frozen tundra of northern Siberia. Last August a boy died of anthrax in the remote Yamal Peninsula, and 20 other infected people were treated and survived. Anthrax hadn’t been seen in the region for 75 years, and it’s thought the recent outbreak followed an intense heatwave in Siberia, temperatures reaching over 30C that melted the frozen permafrost.
Long dormant spores of the highly infectious anthrax bacteria frozen in the carcass of an infected reindeer rejuvenated themselves and infected herds of reindeer and eventually local people
Over the past three years, 14 other giant craters have been found in the region, some of them truly massive – the first one discovered was around 50m (160ft) wide and about 70m (230ft) deep, with steep sides and debris spread all around.
There have also been cases of the ground trembling in Siberia as bubbles of methane trapped below the surface set the ground wobbling like an airbed. Even more dramatic, setting fire to methane released from frozen lakes in both Siberia and Alaska causes some impressive flames to erupt.
Methane is of huge concern. It is more than 20 times more potent a greenhouse gas than carbon dioxide, and a massive release of methane in the Arctic could pose a significant threat to the global climate, driving worldwide temperatures even higher.
πηγή 20-7-17
https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/20/hell-breaks-loose-tundra-thaws-weatherwatch]
Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις για το πώς σχηματίζονται οι κρατήρες, αλλά καμμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής Dr. Vladimir Romanovsky στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας "Alaska Fairbanks".

"Όλες αυτές οι υποθέσεις, ωστόσο, βασίζονται στο γεγονός ότι η θερμοκρασία στην περιοχή αυξάνεται", δήλωσε ο Romanovsky.
Ο σχηματισμός αυτών των οπών που μοιάζουν με κρατήρες μπορεί να έχει κρίσιμες συνέπειες για την κοινότητα της Σιβηρίας και το περιβάλλον γενικότερα.
Μια θεωρία υποδηλώνει ότι οι κρατήρες δημιουργούνται όταν εκλυθούν παγιδευμένα αέρια. Το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, και τα δύο αέρια θερμοκηπίου, απελευθερώνονται σε αυτή τη διαδικασία.
Σύμφωνα με συμβατικές εκτιμήσεις, το μεθάνιο θερμαίνει τον πλανήτη κατά 34 φορές περισσότερο από ό, τι το διοξείδιο του άνθρακα στη διάρκεια 100 χρόνων. Αλλά αυτές οι εκτιμήσεις αγνοούν το γεγονός ότι το ατμοσφαιρικό μεθάνιο αποσυντίθεται σε διοξείδιο του άνθρακα , ένα λιγότερο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, μετά από 10 έως 20 χρόνια.
Σε μια περίοδο 20 ετών, το δυναμικό θέρμανσης μεθανίου είναι 86 φορές μεγαλύτερο από το διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος.
Εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα εάν η δημιουργία αυτών των κρατήρων συμβάλλει σημαντικά στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, λένε οι ερευνητές.
"Δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για το πόσο μεθάνιο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, επειδή δεν γνωρίζουμε πώς σχηματίστηκαν τέτοιοι κρατήρες, ανέφερε ο Romanovsky.
Σύμφωνα με τον Henderson, οι επιστήμονες είναι επίσης αβέβαιοι για το ρυθμό και τους τύπους των αερίων που εκτοξεύονται - συγκεκριμένα, αν το μεθάνιο αποσυντίθεται στο διοξείδιο του άνθρακα πριν ή μετά την απελευθέρωσή του.
Η απόψυξη του permafrost επηρεάζει ήδη δυσμενώς τη ζωή των κατοίκων της βόρειας Σιβηρίας.
"Οι άνθρωποι σε περιοχές με permafrost στηρίζονται στο κατεψυγμένο έδαφος για την υποδομή τους", δήλωσε ο Henderson. "Καθώς το έδαφος λιώνει, ο σιδηρόδρομος καταρρέει, οι δρόμοι καταρρέουν, τα κτίρια βυθίζονται στο έδαφος ... Αυτό συμβαίνει ήδη."
Οι απειλές για την υποδομή θα αυξηθούν καθώς η τήξη συνεχίζεται και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μεγάλες βιομηχανικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε.
Και αν είναι αλήθεια ότι οι εκρήξεις αερίων δημιουργούν τους κρατήρες, ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους, είπε ο Romanovsky.
Στη Ρωσία, η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις, ειδικά οι επιχειρήσεις εξόρυξης φυσικού αερίου, παρέχουν κεφάλαια για περαιτέρω έρευνα σε αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Romanovsky.
πηγή
https://www.cnbc.com/2017/07/30/siberian-craters-big-releases-of-methane-could-pose-broad-problems.html

https://www.theguardian.com/world/gallery/2014/nov/13/scientists-climb-to-bottom-of-siberian-sinkhole-in-pictures

Δεν υπάρχουν σχόλια: