Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Τα μυστηριώδη πυροσώματα αναφέρονται ως τα Borgs της θάλασσας και παρουσιάζουν πληθυσμιακή έκρηξη, στις ακτές της Νοτιοανατολικής Αλάσκας.

  JUNEAU, Alaska, θαλάσσια ζωή,  οι επιστήμονες προβληματίζονται για την παρουσία τεράστιου αριθμού πυροσωμάτων στις ακτές της Νοτιοανατολικής Αλάσκας.

Τα παράξενα πλάσματα της θάλασσας που μοιάζουν με μεγάλες ροζ δαχτυλήθρες εμφανίζονται εδώ για πρώτη φορά, μετά το ταξίδι τους  βόρεια, κατά μήκος της δυτικής ακτής, τα τελευταία χρόνια.
 είναι ένα σχεδόν άγνωστο είδος οργανισμών, αφού κινούνται σε μεγάλα βάθη των θαλασσών και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν σε ποιες περιοχές κινούνται για να τα μελετήσουν
τα πυροσώματα – literally “fire bodies” in Greek (from the greek words “pyro” for fire and “soma” for body) –είναι παράξενοι και υπέροχοι θαλάσσιοι οργανισμοί που έχουν παρατηρηθεί σε μεγάλους αριθμούς στο Όρεγκον, στην κεντρική ακτή της Βρετανικής Κολομβίας μέχρι το Yakutat της Αλάσκας. Ονομάστηκαν έτσι, γιατί όταν είναι ζωντανοί, μπορούν να παράγουν λαμπρή βιοφωταύγεια.
( Bowlby et αϊ ).
Η έρευνα για το είδος τους χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός από το είδος Pyrosoma atlanticum.
είναι ασπόνδυλοι πλαγκτονικοί οργανισµοί, που αν και έχουν ζελατινώδη μορφή, δεν συνδέονται με τις μέδουσες. Είναι «πελαγικά χιτωνόζωα», colonial pelagic tunicates, που καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις (αποικίες) είναι ιδιαίτερα εξελιγμένα χιτωνοφόρα, με μια πρωτόγονη ραχοκοκαλιά (a notochord)
Κάθε πυρόσωμα αποτελείται από χιλιάδες μεμονωμένους ζωοειδείς οργανισμούς  “zooids” που συνδέονται με ιστό (χιτώνα) για να σχηματίσουν έναν άκαμπτο, ανώμαλο κοίλο σωλήνα, που είναι ανοικτός στο ένα άκρο. Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει στα άτομα να φιλτράρουν τις ζωοτροφές.
Τα οργανίδια (κροσσοί) αντλούν νερό μέσα σε κάθε ζωοειδές όπου το πλαγκτόν μετακινείται με βλεννογόνα φίλτρα. το φιλτραρισμένο νερό περνά μέσα στο σωλήνα και στη συνέχεια στο πίσω μέρος της αποικίας. Το ρεύμα αυτό επιτρέπει την τροφοδοσία αλλά και την προώθηση της αποικίας.
Αλλά υπάρχει και το εξής αξιοσημείωτο. Τα άτομα που απαρτίζουν την αποικία, είναι κλώνοι.
Με αυτό τον τρόπο η αποικία μπορεί να αναγεννηθεί (να αναγεννηθούν οι τραυματίες και τα σπασμένα μέρη της)  (αν όλοι οι ξεχωριστοί κλώνοι σκοτωθούν ταυτόχρονα, μια αποικία μπορεί θεωρητικά να ζήσει για πάντα, να συρρικνώνεται και να αυξάνεται με βάση τα διαθέσιμα τρόφιμα και τη σωματική διαταραχή. Οι επιμέρους κλώνοι είναι ερμαφρόδιτοι, παράγουν και τα δύο, ωάρια και σπερματοζωάρια ((Oceana). Υποτίθεται ότι όταν απαρτίζουν τις αποικίες, μπορούν επίσης να αναπαράγονται σεξουαλικά.
ένας βιολόγος εμπνευσμενος από το  Star Trek, αναφέρει τα πυροσώματα ως «τα Borgs της θάλασσας». ένα μεγάλο πυρόσωμα είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή από χιλιάδες κλώνους, ικανούς να αντιγράφουν το ίδιο και να προστίθενται στην (καμπανόσχημη) αποικία.    όπως τα μέλη της Borg συνδέονται νοητικά, τα πυρόσωμα μέλη μιας αποικίας, συνδέονται φυσικά. (στην πραγματικότητα μοιράζονται ιστούς)
Κι ενώ οι Borg ζουν σε ένα μεγάλο τρομακτικό πλοίο, τα πυροσώματα είναι το μεγάλο τρομακτικό πλοίο. Η όλη αποικία έχει σχήμα σαν μια γιγάντια  δακτυλήθρα , με κλειστό το ένα άκρο και ένα άνοιγμα στο άλλο.
Οι  Borg είναι μια εξωγήινη ομάδα που εμφανίζεται στη σειρά Star Trek, τα μέλη της συνδέονται με συλλογική νοημοσύνη, κάνει προσάρτηση της τεχνολογίας και της γνώσης των άλλων ξένων ειδών, μέσω μιας διαδικασίας "αφομοίωσης"
Η ομάδα Borg έχει γίνει σύμβολο στην λαϊκή κουλτούρα για κάθε μεγαθήριο ενάντια στο οποίο «η αντίσταση είναι μάταιη».

One Star Trek inspired biologist has referenced pyrosomes as the “the Borgs of the sea”.
the description
 “One long pyrosome is actually a collection of thousands of clones, with each individual capable of copying itself and adding to the colony. And like members of the Borg, which are  mentally connected, pyrosome members are physically connected– actually sharing tissues. And while the Borg live in a big scary ship, pyrosomes are the big scary ship. The whole colony is shaped like a giant thimble with a point on one end and an opening on the other . . . . Each little “wire basket” is the stomach of one member of the colony. They take water in through a mouth on the outside of their space-ship body, pass it through the little basket to filter out the nom bits, and squirt water out the other end, into the big hollow space in the middle” (R.R. Helm; Deep Sea News).


ένα γιγάντιο πυρόσωμα  “Giant Pyrosome” (Pyrosoma spinosum) μπορεί πράγματι να είναι έως και 18 μ.μακρύ, με ένα άνοιγμα που αναφέρεται ότι έχει έως και 2 μ. πλάτος. Αλλά αυτό είναι ένα είδος που βρέθηκε στα τροπικά νερά.
Το είδος πυροσώματος  που συναντούμε κατά μήκος της δυτικής ακτής είναι πολύ μικρότερο. Το Pyrosoma Atlanticum (κατηγορία Thaliacea) μπορεί να φτάσει το μήκος των 60 cm, αλλά αυτά που αναφέρθηκαν πιο κοντά στην ακτή είναι πολύ μικρότερα, κυμαίνονται από περίπου 5 έως 8 εκατοστά. Το είδος αυτό μπορεί να είναι άχρωμο, ροζ, γκρι, ή γαλαζωπό-πράσινο.
Είναι το πιο διαδεδομένο είδος pyrosome. Βρίσκεται σε όλους τους ωκεανούς με το γενικώς αποδεκτό εύρος είναι μεταξύ εύκρατα γεωγραφικά πλάτη των 50 ° S έως 50 ° Ν.
Ήταν ήδη ασυνήθιστο να τα δούμε στα ανοικτά των ακτών της BC's  πέραν των 52°N τον Μάρτιο. Τον Μάιο του 2017 που είχαν αναφερθεί στο Yakutat, στην  Αλάσκα, πέραν των 59°Ν. Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και είναι ενδεικτικό ότι πρέπει να υπάρχει μια ζεστή μάζα  νερού που τα μεταφέρει βορειότερα.

Για όσους έχουν την τύχη να τα δουν τη νύχτα, τα pyrosomes παράγουν λαμπρή βιοφωταύγεια (bioluminesce) με έντονο, φωτεινό, μπλε-πράσινο φως που μπορεί φαινομενικά να διαρκέσει περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα
είναι από τους λίγους θαλάσσιους οργανισμούς, όπου το φως γίνεται σε απάντηση στο φως , όχι μόνο ως απάντηση στην αφή.
Με αυτόν τον τρόπο, ένα κύμα φωτός περνάει από ένα άτομο στην αποικία στο επόμενο και από αποικία σε αποικία  ( Bowlby et al )! Το φως πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα προκύπτει από βακτήρια που ζουν εντός των zooids.
πηγή
https://themarinedetective.com/2017/03/13/pyrosomes-say-what/
Ερευνητές από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών NOAA Fisheries’ Northwest Fisheries Science Center σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Oregon State University και το University of Oregon προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο της πληθυσμιακής έκρηξης στους  παράξενους ζελατινώδεις οργανισμούς στις ακτές της Βορειοδυτικής Αλάσκας, τους τελευταίους μήνες.
Γενικά τα σωληνοειδή πυροσώματα, βρίσκονται σε πιο τροπικά νερά σε όλο τον κόσμο, ενώ παρατηρήθηκαν σπάνια έως ποτέ στις βορειοδυτικές ακτές μέχρι και πριν από δυο χρόνια. έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί και εμφανίζονται παντού στα ανοικτά των ακτών του ΄Ορεγκον,  σε σημείο να φράζουν κατά χιλιάδες τα αλιευτικά εργαλεία.

Μερικά οστεώδη ψάρια, τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι γνωστό ότι τρώνε pyrosomes, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για το ρόλο τους στο υπεράκτια οικοσύστημα ή πώς μπορούν να επηρεάσουν την τροφικής αλυσίδα στις περιοχές όπου τώρα εμφανίζονται σε τέτοιες υψηλές πυκνότητες.

ο πληθυσμός πυροσωμάτων στη Northern California Current – που περιλαμβάνει τη Northern California, Oregon και Washington αυξήθηκε το 2015 και ξανά το 2016. Η φετινή τους αφθονία είναι πρωτοφανής. οι αλιείς σολομού και γαρίδας ανέφεραν μεγάλες ποσότητες των περίεργων οργανισμών στα αλιεύματά τους στο ΄Ορεγκον στην αρχή της σεζόν, ως το μακρινό Βορρά στη Νοτιοανατολική Αλάσκα.
Η διατροφική συμπεριφορά των πυροσωμάτων, οι περιβαλλοντικές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό τους και οι επιπτώσεις τους στην τροφική αλυσίδα είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται για την διαλεύκανση αυτών των μυστηρίων με τη διερεύνηση της δυναμικής του πληθυσμού των πυροσωμάτων και τον προσδιορισμό στην αιτία εμφάνισης τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων αυτού του είδους, στη Northern California Current.
πηγή
https://www.nwfsc.noaa.gov/news/features/pyrosomes/index.cfm
πηγή
http://www.nydailynews.com/news/national/scientists-baffled-strange-sea-creatures-alaska-article-1.3303110
πηγή
https://themarinedetective.com/2017/03/13/pyrosomes-say-what/

Δεν υπάρχουν σχόλια: