Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Η καλύτερη γάτα της φυλής της, έχει κάτι που υπερβαίνει τη μορφολογία της, έχει παρουσία, αύρα και προσωπικότητα


τι κάνει μια γάτα να είναι η καλύτερη της φυλής της?
στις 1-7-17 ένας ξεχωριστός διαγωνισμός του Cat Fanciers' Association (CFA, The World's Largest Registry for Pedigreed Cats) στο Chicago, για να τιμήσει τις “Top Cats της χρονιάς ”ανέδειξε τους αιλουροειδείς πρωταθλητές -που δεν μοιάζουν μεταξύ τους στο ελάχιστο, κάθε νικητής επιλέχθηκε ως ο καλύτερος εκπρόσωπος της φυλής του.-
το καταστατικό του Cat Fanciers' Association  (CFA) αναγνωρίζει σήμερα 42 φυλές γατών.(από Μάιο του 2016)
 Όλες οι φυλές γάτας ανήκουν στο ίδιο είδος: Felis catus , ή κατοικίδια γάτα .

φωτο: 1. A young exotic — a short-haired cat breed resembling a Persian — named Joycat Ex Sakura Bobo of Sakura Cat earned the title of "Best Kitten in China" at a Cat Fanciers' Association competition.
2. A female sphynx named "Squeaking in the Nude" was honored as "Best Cat" in one of the CFA show categories judging cats that have been spayed or neuteredΑλλά στις γενιές επιλεκτικής αναπαραγωγής,  παράγονται συγκεκριμμένοι συνδυασμοί χαρακτηριστικών, που διακρίνουν ορισμένες ράτσες γατών. Οι γάτες με αυτούς τους συνδυασμούς χαρακτηριστικών,  αναγνωρίζονται στη συνέχεια από οργανισμούς όπως το CFA,  ως  άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες φυλές.Ο  CFA κατηγοριοποιεί αυτά τα χαρακτηριστικά για να αναπτύξει διεθνή πρότυπα στη διάκριση μεταξύ των φυλών και για την αξιολόγηση μεμονωμένων ζώων σε διαγωνισμούς, είπε η Teresa Keiger, (a CFA all-breed judge).
Κάθε φυλή έχει ένα πρότυπο που περιγράφει το τέλειο παράδειγμα αυτής της φυλής,» είπε η Keiger στο Live Science..

«Περιγράφει τη φυλή όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του σώματος - το μήκος του σώματος, το μήκος της ουράς, το σχήμα της κεφαλής και το προφίλ, το χρώμα του τριχώματος, την υφή και το μήκος -. Και, στη συνέχεια, κάθε άλλο χαρακτηριστικό που είναι μοναδικό για αυτή'τη φυλή»
Για παράδειγμα, η Sphynx, μια άτριχη φυλή, είναι μια γενεαλογία που προήλθε από ένα γατάκι που γεννήθηκε το 1966, με μια γενετική μετάλλαξη (hairlessness) είπε η CFA  σε μια περιγραφή φυλής.

Tα CFA πρότυπα φυλής απαιτούν ότι, οι γάτες Sphynx πρέπει να έχουν μεγάλα μάτια, «σχήματος λεμονιού», με ελάχιστη απόσταση  μήκους ενός ματιού μεταξύ τους. τα αυτιά τους πρέπει να είναι «μεγάλα έως πολύ μεγάλα,» και το σώμα τους πρέπει να είναι μυώδες, με τα πίσω πόδια λίγο μακρύτερα από τα μπροστινά πόδια,
στην αφή οι φαλακρές αυτές γάτες μοιάζουν σαν να χαϊδεύεις ένα "ζεστό ροδάκινο"
Στους αγώνες,  οι δικαστές της CFA, χρησιμοποιούν ένα σύστημα που συγκρίνει το πως κάθε γάτα σχετίζεται και βαθμολογείται με το πρότυπο της φυλής της. Για παράδειγμα, κατά την εκτίμηση της Sphynx, μπορεί να δώσουν  έως και 35 μονάδες για τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το κεφάλι της, μέχρι και 35 μονάδες για τα χαρακτηριστικά του σώματος, και μέχρι 30 μονάδες για την ποιότητα του τριχώματος της γάτας και το δέρμα της.
Και όταν κρίνουν μεταξύ φυλών για την κατηγορία «Best in Show», οι δικαστές για την καλύτερη γάτα με τα πρότυπα της φυλής της, εξετάζουν κάτι που υπερβαίνει τη μορφολογία της. Εξετάζουν την παρουσία, τη προσωπικότητα και την αύρα της. (ο αιλουροειδής πρωταθλητής μοιάζει να λέει "κοίτα με, είμαι ο καλύτερος")
πηγή
https://www.livescience.com/59778-cfa-best-cats-2016-2017.html

List of CFA recognized pedigreed cats
By alphabetical order according to breed division:
A - Abyssinian cat - American Bobtail - American Curl - American Shorthair - American Wirehair
B - Balinese cat (including Javanese cat) - Birman - Bombay - British Shorthair - Burmese - Bengal (cat)
C - Chartreux - Colorpoint Shorthair - Cornish Rex
D - Devon Rex
E - Egyptian Mau - European Burmese - Exotic
H - Havana Brown
J - Japanese Bobtail
K - Korat
L - LaPerm
M - Maine Coon - Manx cat
N - Norwegian Forest cat
O - Ocicat - Oriental
P - Persian (including Himalayan)
R - Ragamuffin - Ragdoll - Russian Blue
S - Scottish Fold - Selkirk Rex - Siamese - Siberian - Singapura - Somali - Sphynx
T - Tonkinese - Turkish Angora - Turkish Van
https://en.wikipedia.org/wiki/Cat_Fanciers%27_Association
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: