Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Ο εκφοβισμός είναι θέμα δημόσιας υγείας
 H Lisa Feldman Barrett (A University Distinguished Professor of Psychology at Northeastern University)  στο βιβλίο της
"How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain" κάνει μια πρωτοποριακή έρευνα για το πως δημιουργεί τα συναισθήματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
όπως γράφει "ο νόμος προστατεύει τη σωματική μας ακεραιότητα, αλλά όχι και την ακεραιότητα του μυαλού μας"
Η συναισθηματική βλάβη δεν θεωρείται πραγματική αν δεν συνοδεύεται από σωματική βλάβη.
Αν κάποιος μου σπάσει το πόδι, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.
Τι γίνεται όμως εάν με επιπλήξει? αν μου προκαλέσει ψυχικό τραυματισμό (που συνεπάγεται νευρωνική βλάβη)? αν με τρολάρει? Το χειρότερο πράγμα για ένα ανθρώπινο νευρικό σύστημα, είναι ένας άλλος άνθρωπος.
Ο εκφοβισμός και η κατάχρηση -ιδιαίτερα στα παιδιά- έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφονται μέρη του προμετωπιαίου φλοιού και επέρχεται θάνατος των νευρώνων.

έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξουμε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, και επίσης αυξάνονται ορισμένες μορφές καρκίνου.
Το άγχος μικραίνει το μήκος των τελομερών (αυτό αποδεικνύεται από μελέτες σε παιδιά που υπέστησαν εκφοβισμό) ο χρόνος ζωής μειώνεται δραματικά.
Τηλεοπτικό δίκτυο ερεύνησε τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται λεκτική βία, εκφοβισμός και σχεσιακή επιθετικότητα. Κάθε 4-5 λεπτά κάποιος δυσφημίζεται, συνήθως για να ψυχαγωγηθούν οι άλλοι.
Η Barrett παραδέχεται ότι δεν είναι δικηγόρος και δεν είναι ειδικός επιστήμονας για να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες του νόμου. Ωστόσο, πιστεύει ότι πρέπει να εξεταστεί ο συναισθηματικός πόνος. Μακροπρόθεσμα είναι περισσότερο επιβλαβής για την υγεία των θυμάτων.  Επειδή ο συναισθηματικός πόνος δεν μπορεί να μετρηθεί ποσοτικά κατά τον τρόπο που αξιολογείται ιατρικά και νομικά ένα σπασμένο πόδι, είναι δύσκολο να μετρηθούν οι επιπτώσεις του εκφοβισμού και της λεκτικής βίας.
Ωστόσο, πάνω από το 20 τοις εκατό των παιδιών ανέφερε ότι είναι θύματα ή δράστες εκφοβισμού, ενώ το 13 τοις εκατό έχει εμπλακεί σε ηλεκτρονική παρενόχληση. Ο πόνος και η δυστυχία που επιφέρει αυτή η κατάσταση δημιουργούν ένα πραγματικά μεγάλο και αυξανόμενο πρόβλημα.
ένας ολοένα μεγαλύτερος -ρεκόρ- αριθμός ανθρώπων καταφεύγει σε ναρκωτικά και αντικαταθλιπτικά, σαν μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος. Οι λέξεις μπορούν να μας βλάψουν.

ένα τοξικό πολιτικό κλίμα μπορεί επίσης να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο εθνικό νευρικό σύστημα. Δεν μπορούμε πλέον να στραφούμε σε εκλεγμένους αξιωματούχους για καθοδήγηση και οι δυνατότητες ηγεσίας τους αμφισβητούνται. Αντιδρούμε μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( στο facebook, twitter, κλπ.) είμαστε δράστες και θύματα.
είμαστε όλοι μαζί σε αυτό που συμβαίνει, όσο δεν το συνειδητοποιούμε, τόσο περισσότερο θα υποφέρουμε όλοι.
επίσης σχετικό το τελευταίο βιβλίο του Derek Beres "Whole Motion: Training Your Brain and Body For Optimal Health " που κυκλοφορεί τώρα

πηγή
http://bigthink.com/stephen-johnson/everyones-thinking-about-emotions-wrong-says-psychologist-lisa-feldman-barretthttp://bigthink.com/21st-century-spirituality/is-bullying-a-public-health-issue

Δεν υπάρχουν σχόλια: