Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

όταν συνομιλούμε, ο εγκέφαλος μας συγχρονίζεται με τον εγκέφαλο του συνομιλητή μας, παράγονται ταυτόχρονα ίδια εγκεφαλικά κύματα και μοιάζει με τάση συγχώνευσης "Vulcan mind meld" του Star Trek

 όταν συνομιλούμε με άλλο άτομο, οι εγκέφαλοι μας δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα (συγχωνεύεται η εγκεφαλική λειτουργία)
Οι ερευνητές ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα δύο ατόμων ενώ συνομιλούσαν.
Βρήκαν ότι η εγκεφαλική τους δραστηριότητα και η παραγωγή εγκεφαλικών κυμάτων συνέβαινε ταυτόχρονα.
τα ευρήματα μπορεί να έχουν εφαρμογή σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι έχουν δυσκολία στην επικοινωνία τους
σε μια συζήτηση το μυαλό των συμμετεχόντων αρχίζει να δουλεύει ταυτόχρονα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα δύο αγνώστων ατόμων που συνομιλούσαν για πρώτη φορά και διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα των εγκεφαλικών τους κυμάτων συνέβαινε την ίδια στιγμή.
 Αυτό το μοτίβο είναι τόσο σημαντικό που οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν αν δύο άτομα συνομιλούσαν, αποκλειστικά με την ανάλυση των κυμάτων του εγκεφάλου τους και τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογές για περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία.
 Η  μελέτη , που διεξήχθη από ερευνητές του Βασκικού Κέντρου για τη γνώση, τον εγκέφαλο και τη γλώσσα (BCBL) -Basque Centre on Cognition, Brain and Language -επιβεβαίωσε με την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας,   ότι η νευρωνική δραστηριότητα δύο ανθρώπων που συμμετέχουν σε μια πράξη επικοινωνίας «συγχρονίζεται» για να επιτρέψει τη «σύνδεση» επικοινωνία τους.
«Πρόκειται για την "interbrain" επικοινωνία που υπερβαίνει τη λεκτική επικοινωνία και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις διαπροσωπικές σχέσεις και την κατανόηση της γλώσσας» δήλωσε  ο Dr Jon Andoni Duñabeitia, συγγραφέας της μελέτης, στο SINC .
Οι ρυθμοί των εγκεφαλικών κυμάτων που αντιστοιχούν στον ομιλητή και τον ακροατή προσαρμόζονται ανάλογα με τις φυσικές ιδιότητες του ήχου των λεκτικών μηνυμάτων που εκφράζονται σε μια συνομιλία.
«Οι εγκέφαλοι των δύο ανθρώπων "συγχωνεύονται" (are brought together)  χάρη στη γλώσσα και η επικοινωνία δημιουργεί σύνδεση μεταξύ ανθρώπων που υπερβαίνει πολύ, αυτό που μπορούμε να αντιληφθούμε απ΄έξω», δήλωσε ο Δρ. Duñabeitia
«Μπορούμε να ανακαλύψουμε αν δύο άτομα έχουν μια συνομιλία, αποκλειστικά και μόνο αναλύοντας τα κύματα του εγκεφάλου τους».
Για να διεξαγάγουν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα εγκεφαλικά κύματα 15 ζευγαριών ατόμων του ίδιου φύλου, που ήταν τελείως ξένα μεταξύ τους και τα χώριζε μια πτυσσόμενη οθόνη.
Αυτό είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι, η σύνδεση που δημιουργήθηκε οφειλόταν πράγματι στην επικοινωνία που αναπτύσσονταν μεταξύ τους.
Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) η οποία μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια δίσκων επίπεδης επιφάνειας, που συνδέονται με το τριχωτό της κεφαλής.
Οι ερευνητές κατάφεραν να μάθουν αν δύο άτομα συνομιλούσαν, αποκλειστικά και μόνο αναλύοντας τα εγκεφαλικά τους κύματα.
Οι ερευνητές λένε ότι στο μέλλον η κατανόηση αυτής της αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο εγκεφάλων θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάλυση σύνθετων πτυχών των πεδίων της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της ψυχιατρικής ή της εκπαίδευσης.
«Η απόδειξη της ύπαρξης νευρωνικού συγχρονισμού μεταξύ δύο ατόμων που συμμετέχουν σε μια συζήτηση ήταν μόνο το πρώτο βήμα», δήλωσε ο Δρ. Alejandro Pérez, συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν».
Ο Δρ Pérez λέει επίσης ότι το πρακτικό δυναμικό της μελέτης είναι τεράστιο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα δύο αγνώστων που συνομιλούσαν για πρώτη φορά, διαπιστώνοντας ότι η κίνηση των εγκεφαλικών τους κυμάτων συνέβαινε την ίδια στιγμή.
Αυτό μπορεί να παρομοιαστεί με το "Vulcan mind meld" του Star Trek: Μια τηλεπαθητική σύνδεση μεταξύ δύο ατόμων (συγχώνευση εγκεφάλων)
«Προβλήματα επικοινωνίας συμβαίνουν κάθε μέρα, είπε ο Δρ Pérez.
«Σχεδιάζουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ανακάλυψη του συγχρονισμού μεταξύ των εγκεφάλων με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας».
Ως επόμενο βήμα, ο ερευνητής σκοπεύει να εφαρμόσει την ίδια τεχνική και να συνδυάσει τη δυναμική της, για να δει αν οι εγκέφαλοι των δύο ανθρώπων «συγχρονίζονται» με τον ίδιο τρόπο όταν η συνομιλία λαμβάνει χώρα στη μη-μητρική γλώσσα τους.
πηγή 21-7-17
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4719214/Human-s-brains-synchronize-conversing.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: