Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Φρικτά παράνομα σφαγεία εξαθλιωμένων αλόγων στην Ισπανία. Μεγιστάνες του πλούτου οι άθλιοι κρεατέμποροι που εμπλέκονται στο σκάνδαλο κρέατος αλόγου και τιμωρούνται με ποινές χάδι για τα εγκλήματά τους. Ο όλο και πιο σκοτεινός κόσμος του διευρωπαϊκού εμπόριου κρέατος αλόγου. Συλλήψεις δεκάδων ατόμων στην Ισπανία και του αρχηγού της ομάδας τους στο Βέλγιο.

Ισπανία, το καλοκαίρι του 2016, η περιβαλλοντική μονάδα (SEPRONA)*** ειδοποιήθηκε για τη δράση διεθνούς δικτύου παράνομης διακίνησης κρέατος αλόγου στην Ισπανία και για τον Ολλανδό έμπορο κρεάτων που ήταν επικεφαλής αυτού του δικτύου.
***(SEPRONA) [έχει πάνω από 1.700 υπαλλήλους και ιδρύθηκε το 1988 ως τμήμα της Spanish Guardia Civil (a military public security body)]
Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της υπόθεσης, η Guardia Civil ζήτησε την υποστήριξή της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, στην επιχείρηση.
Μετά την ασυνήθιστη συμπεριφορά που παρατηρήθηκε στα καταστήματα πώλησης κρέατος αλόγου, η (SEPRONA) [ειδικό σώμα της Guardia Civil’s Environmental Protection Service]
σε συνεργασία με την  Europol, οργάνωσαν την επιχείρηση "Operation Gazel"
για την επιχείρηση "Gazel" εκτός από την Ισπανία και το Βέλγιο, έγιναν συντονισμένες (με την Europol) αστυνομικές  ενέργειες στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
στις 16-7-17 η Europol ανακοίνωσε τη σύλληψη 66 ατόμων (65 ατόμων στην Ισπανία και ενός Ολλανδού εμπόρου κρέατος, που ήταν επικεφαλής του εγκληματικού δικτύου και  εκείνη τη χρονική στιγμή, βρισκόταν στο Βέλγιο.)
στην Ισπανία, πράκτορες της SEPRONA εντόπισαν μια απάτη με άλογα που σφαγιάζονταν σε δυο διαφορετικά σφαγεία.
τα άλογα προέρχονταν από την Πορτογαλία και αρκετές περιοχές της βόρειας Ισπανίας, το κρέας τους μεταποιούνταν σε μια συγκεκριμένη εγκατάσταση και από εκεί το έστελναν στο Βέλγιο, το μεγαλύτερο εξαγωγέα κρέατος αλόγων (έτσι, διαμέσου της Ευρωπαϊκή Ένωσης, γινόταν μετά  η ευρύτερη διανομή του)
Η εγκληματική οργάνωση "τακτοποιούσε" την ταυτοποίηση των ζώων, τροποποιώντας τα μικροτσίπ τους και παραποιώντας τα έγγραφα ελέγχου και τεκμηρίωσης της ταυτότητάς τους.
Η έκθεση παρουσιάζει το τζίρο από την εγκληματική δραστηριότητα να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
 πηγές
http://www.theleader.info/2017/07/18/arrests-across-7-communities-8-countries/

https://www.horsetalk.co.nz/2017/07/17/sixty-five-arrests-europe-illicit-horse-meat/

το κρέας αυτών των υπέργηρων, παραμελημένων και ασθενών αλόγων (ακόμα και άγριων)  δεν θεωρείται κατάλληλο για κατανάλωση
σχετικό το βίντεο
http://www.horseandhound.co.uk/news/europol-horsemeat-scandal-arrests-626469

η Europol επιβεβαίωσε ότι οι 65 συλληφθέντες κατηγορούνται για κακοποίηση ζώων, παραποίηση και πλαστογράφηση εγγράφων, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης (αδίκημα παρακώλυσης της πορείας της δικαιοσύνης "perverting the course of justice"),  εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση (ή συμμετοχή) εγκληματικής οργάνωσης"

στην Ισπανία, στην επιχείρηση "Gazel" συμμετείχαν πάνω από 300 αστυνομικοί που διεξήγαγαν ταυτόχρονες εφόδους σε σε 29 τοποθεσίες. Οι συλλήψεις έγιναν (σε 10 επαρχίες, σε 7 αυτόνομες κοινότητες) κυρίως γύρω από τις πόλεις León και Alicante in Calpe.


 «Τρεις αξιωματικοί της Europol υποστήριξαν την Ισπανική δράση στις πόλεις Alicante και León.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα είχαν μπλοκαρίστηκαν ή κατασχέθηκαν και πέντε πολυτελή αυτοκίνητα επίσης κατασχέθηκαν» σύμφωνα με δήλωση της Europol .

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου που συνελήφθησαν στην Ισπανία, ήταν ένα μικρό μόνο μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής δομής που ελέγχονταν από τον Ολλανδό κρεατέμπορα Jan Fasen που ήταν επικεφαλής του δικτύου.
στη συνέχεια, ο αρχηγός αυτης της εγκληματικής ομάδας συνελήφθη στο Βέλγιο. Η δράση αυτή συντονίστηκε από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων στο Βέλγιο και την Guardia Civil.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σφαγεία και τις εγκαταστάσεις, λήφθηκαν διάφορα δείγματα. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο προορισμός του κρέατος αλόγου ήταν κυρίως εκτός της Ισπανίας, λόγω του γεγονότος ότι τα δείγματα στην Ισπανία συνέπιπταν με εκείνα που βρίσκονταν στο εξωτερικό.
Έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία το 2013 έδειξαν ότι το κρέας, που πωλούνταν ως βόειο σε κάποια προϊόντα , στην πραγματικότητα ήταν 100% κρέας αλόγου.
Προϊόντα με βάση το κρέας, με παραποιημένη ετικετοποίηση  ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.
ο Ολλανδός επιχειρηματίας Willy Selten είχε φυλακιστεί το 2015 για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο.
 ο 47χρονος σήμερα Ολλανδός χονδρέμπορος κρέατος  Willy Selten καταδικάστηκε σε 2 ½ χρόνια φυλάκισης για την πώληση κρέατος αλόγου με δόλο, αποκάλυψε το δικαστήριο (του Bois-le-Duc στη νότια Ολλανδία) Κρέας αλόγου βρέθηκε σε συσκευασίες της επιχείρησής του,  με την ένδειξη «καθαρό βόειο κρέας» και ζητήθηκε μια 5ετής ποινή τουλάχιστον.
το δικαστήριο καταδίκασε τον  Willy Selten για πλαστά τιμολόγια,έγγραφα,  παραποιημένες ετικέτες σε συσκευασίες τροφίμων και πλαστογραφημένες δηλώσεις.
Ο χονδρέμπορος κρεάτων φέρεται να πούλησε  τουλάχιστον 336.000 κιλά κρέατος αλόγου μεταξύ του 2011 και του 2012
πηγή
http://www.brusselstimes.com/about-us/2676/2-years-in-prison-for-fraudulently-selling-horse-meat-in-netherlands
----------------------------------------------------------
 πέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, η σειρά γεγονότων που είναι γνωστή ως ‘horsegate’ συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.
το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σχεδόν τυχαία. είναι ασύνηθες για τις βιομηχανίες τροφίμων και τις αρχές για την ασφάλεια τροφίμων να ελέγχουν τις τροφές για συστατικά που δεν είναι αναμενόμενο ότι θα βρεθούν. (όπως για παράδειγμα η μελαμίνη στη σκόνη - γάλα για μωρά, στην Κίνα το 2008), Οι αρχικές δοκιμές κρέατος αλόγου διεξήχθησαν από την Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας, όταν ένας "sharp-eyed" επιθεωρητής διέκρινε κάτι "περίεργο" ανάμεσα στη συσκευασία και την ετικετοποίηση του κατεψυγμένου κρέατος.
Καθώς άρχισαν οι έρευνες, διαπιστώθηκε η δυσκολία στη διαχείριση  των πολύπλοκων διασυνοριακών ζητημάτων που προέκυψαν. οι αλυσίδες εφοδιασμού φαινόταν δύσκολο να εντοπίσουν την προέλευση του κρέατος.οι ερευνητές έψαχναν σε τρεις διαφορετικές αλυσίδες εφοδιασμού (τη συμμετοχή διαφόρων σφαγείων, των  εμπόρων, των μεταποιητών και των εγκληματιών.)
το κρέας αλόγου και το βόειο κρέας είναι παρόμοια στην εμφάνιση, την υφή και τη γεύση.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά κρέατος αλόγου είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με την αγορά στο βόειο κρέας. Δεν καταναλώνεται από τους ανθρώπους σε πολλούς δυτικούς ευρωπαϊκούς  πολιτισμούς.
Για αδίστακτους εμπόρους, ωστόσο, η αφθονία κρέατος αλόγου και η χαμηλή του τιμή δημιουργούν το τέλειο υποκατάστατο για το βόειο κρέας.με φθηνή, άφθονη νοθεία η δουλειά τους είναι εύκολη.
Η εναλλαγή κρέατος αλόγου που εμφανίζεται σαν βόειο κρέας φαίνεται ότι ήταν ένα μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο για τουλάχιστον έναν από τους εμπόρους κρέατος που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, τον Jan Fasen.
ο Fasen είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για παρόμοια απάτη το 2007. Το όνομα της εταιρείας του, Draap , είναι η ολλανδική λέξη για το άλογο συλλαβισμένη προς τα πίσω.
Μεγάλο μέρος του κρέατος αλόγου που βρέθηκε στα επηρεαζόμενα προϊόντα προέρχονταν από τη Ρουμανία, το υποπροϊόν της για ένα μοναδικό σύνολο  περιστάσεων που επηρέασαν τη διαθεσιμότητα και την τιμή του κρέατος αλόγου στην εν λόγω χώρα.

 Έξι χρόνια πριν από το σκάνδαλο, ένας νόμος είχε περάσει για  την απαγόρευση στις άμαξες με άλογο να κινούνται ανάμεσα στα οχήματα στους δρόμους των πόλεων στη Ρουμανία. Μέσα σε λίγα χρόνια υπήρχε πλεόνασμα των ανεπιθύμητων αλόγων με εγκαταλειμμένα ζώα περιαγωγής στους δρόμους της πόλης και τα πάρκα.
τα άλογα φορτώθηκαν και έγινε η εξαγωγή τους σε σφαγεία γειτονικών χωρών. Ωστόσο το 2007, η ανησυχία για την εξάπλωση της λοιμώδους αναιμίας των ιπποειδών -μια ασθένεια που ήταν ενδημική στη Ρουμανία- είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της εμπορίας ζώντων ρουμανικών αλόγων.
Καθώς οι εξαγωγές ζώντων αλόγων σταμάτησαν, τα άλογα δεν είχαν να πάνε πουθενά. Τοπικοί επιχειρηματίες έχτισαν τα δικά τους σφαγεία στη Ρουμανία και άρχισαν να εξάγουν το κρέας αλόγου στην Ευρώπη.
H εταιρεία Draap Trading, που ανήκει στον Ολλανδό κρεατέμπορα Jan Fasen, που τη διαχειρίζεται από το Βέλγιο και είναι νηολογημένη στην Κύπρο, ήταν μεταξύ εκείνων που αγόραζαν ρουμάνικο κρέας αλόγου. Το κρέας αποστέλλονταν στις Κάτω Χώρες Ολλανδία, όπου χαρακτηρίζονταν εκ νέου, ως βόειο κρέας. Από εκεί πουλήθηκε σε νόμιμους μεταποιητές κρέατος. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένας στη Γαλλία, που παραδίδει το μεταποιημένο κρέας στο εργοστάσιο του Λουξεμβούργου που παρασκευάζει  λαζάνια και σπαγγέτι μπολονέζ για την Findus και την Aldi.

Ωστόσο, η Ρουμανία δεν ήταν η μόνη πηγή: τα μπιφτέκια στο επίκεντρο της αρχικής ανακάλυψης στην Ιρλανδία περιείχαν κρέας αλόγου που δεν προέρχονταν από τη Ρουμανία, αλλά από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Πολωνία, μέσω ενός άλλου ολλανδού εμπόρου, του Willy Selten.

Το 2015 ο Selten φυλακίστηκε για 2,5 χρόνια για εγκλήματα που σχετίζονται με την πώληση νοθευμένου βόειου κρέατος, με κρέας αλόγου  το 2011 και το 2012. Τον Νοέμβριο του 2016 διατάχθηκε να καταβάλει στην ολλανδική κυβέρνηση 1,2 εκατ. Ευρώ - τα εκτιμώμενα έσοδα από τα εγκλήματά του.
 στα παρασκήνια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τροφίμων παρακολουθούμε το ντόμινο κατάρρευσης.
αρχικά η απόσυρση 10 εκατομμυρίων burgers από τις Tesco, Lidl, Aldi, Dunnes Stores και την Ισλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Tesco έχασε £ 300 εκατομμύρια σε αγοραία αξία τη νύχτα. Τις επόμενες εβδομάδες, η Asda απέσυρε επίσης δεκάδες χιλιάδες προϊόντα από τα ράφια της. Οι Tesco και Aldi επέκτειναν την απόσυρσή τους στα μπιφτέκια σε έτοιμα γεύματα. Η Waitrose απέσυρε κεφτεδάκια λόγω φόβων ότι μπορεί να περιέχουν χοιρινό κρέας. Τα σφαγεία στο Γιορκσάιρ και την Ουαλία κατακλύστηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές. Το σκάνδαλο εξαπλώθηκε στη Γαλλία και έγιναν πολλαπλές συλλήψεις και στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2013, οι αρχές είχαν βρει κρέας αλόγου που χαρακτηρίζονταν ως βόειο κρέας σε τρία εργοστάσια της Πολωνίας. Ιπποειδές DNA βρέθηκε σε chicken nuggets στην Ελλάδα. Κρέας νεροβούβαλου και  γαϊδάρου βρέθηκε σε νορβηγικά μπιφτέκια και τα περισσότερα μεγάλα εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Ikea, Birdseye και Nestle, επηρεάστηκαν καθώς τα προϊόντα  αποσύρθηκαν από τις αγορές στην Κύπρο, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Μέχρι το τέλος του έτους, τα ετήσια κέρδη της Tesco μειώθηκαν κατά 52%. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε μεγάλους παραγωγούς τροφίμων και εμπόρους λιανικής πώλησης ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών: η βρετανική οργάνωση καταναλωτών ‘Which?’  ανέφερε ότι εξήντα τοις εκατό των καταναλωτών είχαν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες εξαιτίας του σκανδάλου.
Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στον καθηγητή Chris Elliott να ανασκοπήσει και να αναφέρει τις συνέπειες της μόλυνσης του κρέατος αλόγου στη βρετανική βιομηχανία τροφίμων. Η αναθεώρηση Elliott , όπως έγινε γνωστό, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ειδικής μονάδας του εγκλήματος της απάτης των τροφίμων στη χώρα αυτή και την ανάπτυξη μιας σειράς άλλων εταιρειών συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών λειτουργιών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινού Συμβουλίου Ερευνών  European Joint Research Council (JRC) και στις επικεντρωμένες στα τρόφιμα επιχειρήσεις της Interpol.
ρχισε σύντομα μια περίοδος συζήτησης και ενδοσκόπησης, που συχνά επικεντρώνονταν στο ερώτημα «Τι θα γινόταν αν το κρέας ήταν επικίνδυνο;».
Οι διάρκειες ελέγχου τροφίμων αυξάνονταν, τα προσόντα των ελεγκτών και τα συστήματα πιστοποίησης καθίσταντο αυστηρότερα και αναβαθμίστηκαν τα πρότυπα για τη συσκευασία, την αποθήκευση και τη διανομή.
Το τοπίο για την ασφάλεια των τροφίμων άλλαξε, (τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της GFSI απαιτούσαν τις βέλτιστες πρακτικές)
Η νέα καθοδήγηση του GFSI, απαιτεί από τις επιχειρήσεις τροφίμων να ασχολούνται επίσημα με τους κινδύνους από τα παράνομα νοθευμένα συστατικά όταν σχεδιάζουν τα συστήματά τους, διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.
απαιτεί από τους κατασκευαστές τροφίμων να εξετάζουν, να ελέγχουν και να αποτρέπουν πιο απρόβλεπτα και απειλητικά γεγονότα, που μπορεί να οφείλονται σε ακούσια ή φυσική μόλυνση
Μετά από αυτές τις αλλαγές, εμφανίστηκε μια νέα πειθαρχία στη μελέτη των τροφίμων. Τώρα είναι δυνατόν να μελετηθεί η απάτη τροφίμων σε έγκριτα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να παρακολουθήσετε διεθνή συνέδρια αφιερωμένα στο θέμα και να συντονιστείτε σε διαδικτυακά σεμινάρια που διεξάγονται από ειδικούς σε θέματα συμμόρφωσης, νομοθεσίας και δοκιμών. Οι ερευνητές της αναλυτικής χημείας αναπτύσσουν συνεχώς πιο εξελιγμένες μεθόδους δοκιμής για την ανίχνευση παραβατών. Οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων αναπτύσσουν καλύτερα συστήματα για την πρόληψη, την αποτροπή και την ανίχνευση της νομιμοποίησης από οικονομική άποψη εντός των αλυσίδων εφοδιασμού τους.
Οι παραγωγοί τροφίμων ανακάμπτουν σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, βοηθούμενη από την ορατή παρουσία πράξεων επιβολής και κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως η Μονάδα Εγκληματολογίας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου και η επιχείρηση InterPol στην Ευρώπη, καθώς και ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των τροφίμων (FSMA) στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Και τι απέγινε το νοθευμένο βόειο κρέας; Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε πόσους τόννους κατανάλωσαν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές σε χώρες της Ευρώπης πριν από τη σκάνδαλο. Το μολυσμένο προϊόν που αποσύρθηκε από την αγορά - δεκάδες εκατομμύρια μονάδες - καταστράφηκε. Είτε θάφτηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής είτε χρησιμοποιήθηκε σε ζωοτροφές. Φαίνεται ένα θλιβερό ταξίδι για τα ανεπιθύμητα άλογα της Ρουμανίας. Ένα ταξίδι που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ήθελαν να είναι πλούσιοι και που τελικά άλλαξαν το πρόσωπο της κατασκευής τροφίμων για πάντα.
πηγή 19-12-16
https://www.foodfraudadvisors.com/horsemeat-scandal-analysis/
-------------------------------------------------------------------------------------------


ο 67χρονος σήμερα Jon Fasen, που συνελήφθη στις 6-7-17 στο Βέλγιο [ επιχείρηση "Operation Gazel"ως επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας ] απέκτησε πολλά εκατομμύρια από το σκάνδαλο πώλησης κρέατος αλόγου.
ο  Ολλανδός έμπορος Fasen,  ζει σε πολυτελή έπαυλη, έχει  party lifestyle τρόπο ζωής και τον αποκαλούν 'Flash Harry'
Ο Jon Fasen επέμενε ότι το κρέας αλόγου που πουλούσε είχε σαφή επισήμανση
στους πελάτες του συμπεριλαμβάνεται η γαλλική εταιρεία Spanghero,που προμήθευε με μοσχαρίσιο κρέας, την εταιρεία που παρασκεύαζε τα λαζάνια  "Findus lasagne" στη Βρετανία, που βρέθηκε ότι περιείχαν κρέας αλόγου.
ο Jon Fasen καταδικάστηκε το 2012 για εμπορία κρέατος αλόγου, που το παρουσίαζε ως βόειο κρέας
υπάρχουν υποψίες ότι, ο Ολλανδός έμπορος κρεάτων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σκάνδαλο Findus με την πώληση κρέατος αλόγου, ωστόσο αρνήθηκε ότι ξεγέλασε τους πελάτες του με την πώληση αλογίσιου αντί για  βοδινού κρέατος.
ο Jan Fasen, που  οι γείτονες του τον φωνάζουν «Flash Harry», επέμενε ότι η αποστολή κρέατος αλόγου από δυο ρουμανικά σφαγεία, είχε σαφή σήμανση όταν πουλήθηκε σε Γάλλους μεταποιητές τροφίμων.
λέει ότι "είναι αλήθεια ότι αγόρασα Ρουμάνικο κρέας αλόγου, αλλά αυτό ακριβώς πούλησα στους πελάτες μου, ήταν ξεκάθαρα ετικετοποιημένο, έτσι δεν μπορώ να κατηγορηθώ για κάθε πρόβλημα που υπήρξε αργότερα."
 Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2012, ο Fasen κατηγορήθηκε ότι σκόπιμα εμπορεύθηκε Νοτιοαφρικάνικο κρέας αλόγου ως χαλάλ -σφαγής Ολλανδικού βόειου κρέατος και παραποίησε τα σχετικά έγγραφα. Με αυτό τον τρόπο κέρδισε £ 3,5 εκατομμύρια από την απάτη.
ο δικηγόρος του Rogier Horchner,  στην ολλανδική πόλη Breda, είπε ότι ο πελάτης έκανε έφεση για την ποινή του και έτσι έχει να εκτίσει ακόμη, ποινή φυλάκισης  ενός έτους.
Παρά την καταδίκη του, η εταιρεία του Draap  [Fasen’s company Draap – spelled backwards, it’s the Dutch word for horse –]  συνέχισε να εμπορεύεται κρέας αλόγου και χρησιμοποιήθηκε η ίδια (ψυχρής αποθήκευσης) αποθήκη  στη Breda (the Nemijtek cold-storage warehouse) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με την εταιρεία Spanghero.
ο Jeffrey Grootenboer, (manager of the Nemijtek cold-store warehouse), είπε ότι όλη ποσότητα κρέατος που εμπορεύονταν ο Fasen ήταν ξεκάθαρα ταμπελοποιημένη. όπως κατέθεσε στο δικαστήριο " έφθανε σε εμάς ως κρέας αλόγου και έφυγε από εμάς ως κρέας αλόγου"
Σύμφωνα με έναν πρώην συνάδελφο του, που μίλησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Fasen είπε ότι θεώρησε έκπληξη το γεγονός ότι έγινε επίκεντρο των ερευνών.
είπε "νομίζετε ότι είμαι τόσο χαζός ώστε να εμπλακώ σε κάτι τέτοιο, μετά από όσα πέρασα?"

ο Fasen που δραστηριοποιείται στον όλο και πιο σκοτεινό κόσμο του διευρωπαϊκού εμπόριου κρέατος αλόγου, ζει με μεγάλη οικονομική άνεση. Μένει σε ένα μέγαρο αξίας  £ 2,5 εκατομμυρίων,  στο Schoten, ένα προάστιο της βελγικής πόλης της Αμβέρσας και συχνά οδηγάει πολυτελή αυτοκίνητα. Μάλιστα έβαλε τον γιο του Dave και την κόρη του Jennifer στην επιχείρησή του. Η μητέρα τους  Marion von Hoekel θεωρείται ότι είχε χωρίσει από τον Fasen πριν από μερικά χρόνια.
πηγή
17-2-13
 http://www.dailymail.co.uk/news/article-2279864/2-5m-mansion-party-lifestyle-Dutch-meat-trader-Flash-Harry.html
--------------------------------------


ο Ολλανδός μεγιστάνας Willy Selten,   χονδρέμπορας που διοχέτευσε στην Ευρώπη 50.000 τόννους βοείου κρέατος που περιείχε κρέας αλόγου, πούλησε το κρέας σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Ο προμηθευτής κρέατος  Willy Selten,από το Oss, Netherlands, είναι ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων πώλησης κρέατος Wiljo Import en Export BV και Vleesgroothandel Willy Selten, που όπως εντοπίστηκε από Ολλανδούς υπαλλήλους, το 2013 πούλησαν το τεράστιο φορτίο του υπόπτου βοείου κρέατος.
το 2012 το αλογίσιο κρέας που προμήθευσε στα εργοστάσια ο  Selten, βρέθηκε θετικό στο κτηνιατρικό παυσίπονο φάρμακο Bute (φαινυλβουταζόνη) [veterinary painkilling drug phenylbutazone - or bute].
Το εργοστάσιο του έκλεισε προσωρινά λόγω της δικαστικής εκδίκασης το Φεβρουάριο του 2013, αλλά αργότερα αφέθηκε να επαναλειτουργήσει και πάλι υπό αυστηρή επίβλεψη, σύμφωνα με  στοιχεία που δημοσιεύονται στο Mirror.
η έκθεση αναφέρει ότι ο μεγιστάνας αντιμετωπίζει νομικό θέμα από ορισμένους εργαζόμενους μετά την αποτυχία του να πληρώσει τους εργαζομένους του, από τις αρχές Μαρτίου του 2013.


μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, η απόφαση να επιτραπεί στον Selten να συνεχίσει να λειτουργεί τη μονάδα του, δικαιολογήθηκε από τον εκπρόσωπο της Ολλανδικής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων (Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority) ως σύμφωνη με την πολιτική στις Κάτω Χώρες ότι σε όλους πρέπει να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία.😎😎
ο Willy Selten παραδέχθηκε την ανάμιξη κρέατος αλόγου με το λίπος από το βόειο κρέας μετά τη δικαστική υπόθεση, τον Φεβρουάριο του 2013, και φέρεται να έχει πει σε έναν δημοσιογράφο: "Ναι, κάνουμε επεξεργασία κρέατος αλόγου." "υπήρξε ανάμιξη κρέατος αλόγου με το λίπος από βόειο κρέας, με εντολή και σε συνεργασία με μια εταιρεία που μας παρέδωσε το κρέας αλόγου" πρόσθεσε εκείνη τη χρονική στιγμή.
η Ολλανδική Αρχή για την Προστασία των Καταναλωτών και την ασφάλεια των τροφίμων (Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority) είπε ότι 370 εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και άλλες 132 ακόμη στην Ολλανδία, επηρεάστηκαν από την μεγάλη ανάκληση επειδή αγόραζαν κρέας από τις δύο εταιρείες του Selten.
Η βρετανική Υπηρεσία πιστοποιημένων Τροφίμων (British Food Standards Agency) επιβεβαίωσε ότι το ύποπτο κρέας  που πουλήθηκε από τις επιχειρήσεις Selten από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 ήρθε στα εργοστάσια που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι γείτονες του Willy Selten στο Oss, τον περιγράφουν  σαν ήσυχο οικογενειάρχη με  ένα «αριστοκρατικό αέρα του πλούτου»,

το 2013, μετά την ανάκληση χιλιάδων τόνων κρέατος, η Ολλανδική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων δήλωσε ότι,  δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κρέας είναι επιβλαβές αν καταναλωθεί, αλλά επειδή  δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί η προέλευσή του, κρίνεται ακατάλληλο για κατανάλωση"
οι Ολλανδικές αρχές  ειδοποίησαν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης "European Rapid Alert System for Food and Feed" που διέταξε την ανάκληση του κρέατος από τις εθνικές αρχές.
ο Willy Selten δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ανάκληση του κρέατος που διοχέτευε στα εργοστάσια.Η βρετανική FSA δήλωσε την ίδια περίπου χρονική στιγμή ότι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορεί ενδεχομένως να έχουν παραλάβει κρέας από την εταιρεία που εμπλέκεται στην Ολλανδική έρευνα,
"η  FSA παρακολουθεί επειγόντως αυτές τις επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν παραλάβει προϊόντα από την Ολλανδική εταιρεία"

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "οι ύποπτες αποστολές ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011"
Ένας εκπρόσωπος είπε: «Σε αυτό το στάδιο, η προέλευση του κρέατος είναι άγνωστη, αλλά οι ολλανδικές αρχές αναγνώρισαν ότι το κρέας αλόγου είχαν αναμιχθεί με το βόειο κρέας.»
Άλλες χώρες που είναι γνωστό ότι έχουν αγοράσει το ανακατεμένο με κρέας αλόγου, βόειο κρέας, είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.
αξιωματούχοι στην Ολλανδία παραδέχτηκαν ότι ήταν πολύ αργά για να ανακτήσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του κρέατος, επειδή ένα μεγάλο μέρος της είχε ήδη καταναλωθεί τα τελευταία δυο χρόνια.
"Μερικά από τα κρέατα που μπορεί να είναι σε κατεψυγμένα γεύματα με μακρινές ημερομηνίες λήξης βρίσκονται ακόμα σε καταψύκτες των σούπερ μάρκετ" είπαν.
«Δεν ξέρουμε [ακριβώς] πόσο κρέας έχει πουληθεί ή το έχουν φάει οι καταναλωτές, επειδή μιλάμε για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών» είπε ο Benno Bruggink, (spokesman for the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority)
στα δείγματα κρέατος που η αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων εξέτασε τον Μάρτιο, βρέθηκε κρέας αλόγου.
πηγή 12-4-13   http://www.dailymail.co.uk/news/article-2307920/Willy-Selten-Dutch-tycoon-flooded-Europe-50-000-tons-beef-possibly-contaminated-horse-meat.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: