Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

ο πληθυσμός των δυτικών χιμπατζήδων μειώθηκε περισσότερο από 80% κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.


Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Primatology, νωρίτερα αυτό το μήνα, διαπιστώνει ότι ο συνολικός πληθυσμός χιμπατζήδων δυτικής Αφρικής, μειώθηκε κατά έξι τοις εκατό ετησίως μεταξύ του 1990 και του 2014, σημειώνοντας συνολική πτώση 80,2%.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Hjalmar Kühl του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας χρησιμοποίησε δεδομένα μετρήσεων transect από 20 διαφορετικές τοποθεσίες που περιλάμβαναν το έδαφος της φωλιάς για περίπου 25.000 από τους εκτιμώμενους 35.000 δυτικούς χιμπατζήδες που παραμένουν στην άγρια ​​φύση. Η ομάδα γράφει ότι "ανίχνευσαν μια σημαντική αρνητική τάση" σε 12 από τους 20 τόπους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Primatology νωρίτερα αυτό το μήνα, διαπιστώνει ότι ο συνολικός πληθυσμός των δυτικών χιμπατζήδων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 80 τοις εκατό κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.
Οι κυριότερες απειλές για τους χιμπατζήδες, είναι σχεδόν όλες ανθρωπογενείς. Η απώλεια και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων, που οφείλονται στη γεωργία, στη βιομηχανική γεωργία (συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των φυτειών φοινικέλαιου, καθώς και στην εξάπλωση ευκαλύπτου, καουτσούκ και ζαχαροκάλαμου), καθώς και στις εξορυκτικές βιομηχανίες όπως η υλοτομία, η εξόρυξη και το πετρέλαιο.
Η λαθροθηρία για το κρέας  bushmeat  και το εμπόριο κατοικίδιων ζώων έχουν επίσης αντίκτυπο στους χιμπατζήδες, ενώ η σύγκρουση μεταξύ ανθρώπου και άγριας φύσης αποτελεί ζήτημα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. Οι γυναίκες που ζουν κοντά σε ένα εθνικό πάρκο στη Γουινέα Μπισσάου (Guinea-Bissau) για παράδειγμα, θεωρούν τους ίδιους τους χιμπατζήδες ακατάλληλους για κατανάλωση και κατηγορούν τα ζώα για τον υποσιτισμό στα χωριά τους λόγω των ζημιών που προκαλούν στις καλλιέργειες.

Ακόμη και τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών που αποδεκατίζουν τους αριθμούς των χιμπατζήδων μπορεί να είναι πιο συχνά χάρη στις ανθρώπινες δραστηριότητες. οι Homo sapiens και Ρ. T. Verus είναι, φυσικά, συγγενικά είδη και καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται και επεκτείνεται μέσα στα εδάφη που κατοικούν οι Δυτικοί χιμπατζήδες, φέρνει μαζί του υψηλότερους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών, διότι τα ζώα που έρχονται σε συχνότερη επαφή με τους ανθρώπους και τα ανθρώπινα απόβλητα.

Απαντώντας στο συμπέρασμα ότι, ο πληθυσμός των δυτικών χιμπατζήδων έπεσε τόσο ραγδαία σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αύξησε το καθεστώς των υποείδων σε Κρίσιμα Απειλούμενα στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών.
οι δυτικοί χιμπατζήδες ( Pan troglodytes verus ) είναι ένα από τα τέσσερα ευρέως αναγνωρισμένα υποείδη του μεγάλου πιθήκου, τα άλλα είναι ο Νιγηρίας-Καμερούν Chimpanzee ( P. t. Ellioti ), ο Central χιμπατζής ( P. troglodytes ) και ο Ανατολικός χιμπατζής ( Ρ. T. Schweinfurthii ). Κάθε πληθυσμός αντιμετωπίζει διαφορετικές απειλές, έτσι μια περιφερειακή προσέγγιση για τη διατήρηση κάθε υποείδους θεωρείται κρίσιμη.

Σύμφωνα με την IUCN, «Οι χιμπατζήδες προστατεύονται από την εθνική και διεθνή νομοθεσία σε όλες τις χώρες που ζουν, ως εκ τούτου, είναι παράνομο να σκοτώσεις, να συλλάβεις ή να κάνεις εμπόριο ζώντων Χιμπατζήδων ή τμημάτων του σώματός τους.» Αλλά η επιβολή των νόμων αυτών είναι γενικά αδύναμη, προσθέτει η IUCN.
Μερικοί δυτικοί χιμπατζήδες είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε εθνικά πάρκα, αλλά η πλειοψηφία - μεγαλύτερη από 70 τοις εκατό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IUCN - ζουν εκτός των προστατευόμενων περιοχών. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, εκτός από τις συχνά δυσεπίλυτα απειλές που ήδη αντιμετωπίζουν οι χιμπατζήδες μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες απειλές στο εγγύς μέλλον.

Οι συντάκτες της μελέτης στο American Journal of Primatology γράφουν ότι η IUCN σχεδιάζει να αρχίσει  αυτό το έτος, την  ενημέρωση για ένα σχέδιο δράσης για τη διατήρηση των Δυτικών Χιμπατζέων, που άρχισε το 2003, με σκοπό να παράσχει ένα «σχέδιο συναίνεσης για αυτό που χρειάζεται για να σωθεί αυτό το υποείδος».
Οι συγγραφείς έγραψαν επίσης στην ανακοίνωσή τους:
«Απαιτείται ιδιαίτερα, η πιο ισχυρή δέσμευση των εθνικών κυβερνήσεων, η ενσωμάτωση προτεραιοτήτων διατήρησης στον ιδιωτικό τομέα και ο αναπτυξιακός προγραμματισμός σε όλη την περιοχή, καθώς και υποστήριξη από δωρητές », έγραψαν.
πηγή 31-7-17
https://news.mongabay.com/2017/07/western-chimpanzee-numbers-declined-by-more-than-80-percent-over-the-past-quarter-century/

Δεν υπάρχουν σχόλια: