Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

η Κύπρος παραμένει ένα από τα κύρια σημεία παράνομης δολοφονίας μεταναστευτικών πτηνών στη Μεσόγειο. Πάνω από 2 εκατομμύρια μεταναστευτικά πτηνά θανατώνονται ετησίως, σε παράνομες παγίδες στην Κύπρο. Αδράνεια στην επιβολή του νόμου καταγγέλει η επιτροπή για τη σφαγή των πτηνών που διοργάνωσε εκστρατεία την άνοιξη του 2017.


οι Κυπριακές αρχές και η αστυνομία βρετανικών βάσεων, επικρίθηκαν για αδράνεια στην επιβολή του νόμου, από τις ΜΚΟ κατά της λαθροθηρίας.
Περίπου 430 άγρια ​​πτηνά από 25 διαφορετικά είδη βρέθηκαν παγιδευμένα ή σκοτωμένα και περισσότερες από 1.800 παγίδες "limesticks " κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια του Spring Bird Protection Camp (BPC) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ  Μαρτίου και Μαΐου στην Κύπρο, όπως ανακοινώθηκε στις 20-7-17.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής για την καταπολέμηση της σφαγής πουλιών
Committee Against Bird Slaughter (CABS)  και του Ιδρύματος  για τη βιοποικιλότητα   Pro Biodiversity Foundation (SPA – Stiftung Pro Artenvielfalt) που διοργάνωσε στην Κύπρο την 10η εκστρατεία για την προστασία των πτηνών (BPC), παρά τις μεγάλες επιπτώσεις της παγίδευσης πτηνών που γίνονται την άνοιξη, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι βρετανικές βάσεις "δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ζήτημα αυτό και δεν εφαρμόζουν τους νόμους για την προστασία των άγριων πτηνών".
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας (BPC), που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαρτίου έως τις 7 Μαΐου του 2017, περίπου δώδεκα ακτιβιστές από έξι χώρες (την Κύπρο, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σλοβενία) παρακολούθησαν δραστηριότητες παγίδευσης πουλιών στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας.
Αυτή ήταν η 10η ανοιξιάτικη εκστρατεία για την προστασία των πουλιών (camp) στην Κύπρο

Η CABS και η SPA οργανώνουν δράσεις προστασίας πτηνών (Bird Protection Camps) στην Κύπρο τρεις φορές το χρόνο. Την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα για την πρόληψη της παράνομης, μη
επιλεκτικής και μεγάλης κλίμακας παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας μεταναστευτικών πτηνών που διέρχονται από την Κύπρο.
Συνολικά, οι ακτιβιστές απομάκρυναν 1.834 παγίδες limesticks, 19 παγίδες "δίχτυα ματιών
(mist nets)" και 10 ηχομημιτικές συσκευές (electronic bird callers) και βρήκαν παγιδευμένα ή
σκοτωμένα 430 άγρια ​​προστατευόμενα πουλιά που ανήκουν σε 25 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία ήταν Lesser whitethroats και Blackcaps.
Άλλα είδη που βρέθηκαν ήταν τα Common Nightingales, Willow Warblers και τα Wrynecks.

Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της 10ης (BPC) ανοιξιάτικης εκστρατείας, ερευνήθηκαν 282 γνωστές θέσεις παγίδευσης και 62 βρέθηκαν να είναι ενεργές. "Το ποσοστό των ενεργών θέσεων παγίδευσης είναι το δεύτερο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ και το κατά 6,1% χαμηλότερο από ό, τι την προηγούμενη άνοιξη". Η πλειοψηφία όλων των εντοπισμένων ενεργών τοποθεσιών - 56 - βρέθηκαν στην περιοχή της Αμμοχώστου. Ο αριθμός των κατασχεθέντων limesticks, όπως δηλώθηκε, είναι παρόμοιος με την προηγούμενη άνοιξη, ενώ ο αριθμός των κατασχεθέντων
διχτυών ήταν χαμηλότερος από ό, τι την άνοιξη του 2016.

Οι ακτιβιστές συνεργάστηκαν με την αστυνομία της Κύπρου, τις αστυνομικές βάσεις (SBA), την ομάδα κατά της λαθροθηρίας [Anti-Poaching Squad (APS)] και τους δασοφύλακες. Η συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου αυτή την άνοιξη, ωστόσο, είπαν ότι, «ήταν η χειρότερη στα τελευταία χρόνια».

Αναφέρθηκαν 32 ενεργές τοποθεσίες παγίδευσης και ερευνήθηκαν 14 από αυτές. Οι υπεύθυνοι επιβολής του νόμου (Enforcement officers) έχουν πιάσει και διώξει τους παγιδευτές, μόνο σε έξι τοποθεσίες που αναφέρθηκαν από τις ομάδες κατά της σφαγής των μεταναστευτικών πτηνών.
Το ποσοστό των ερευνηθέντων ενεργών τόπων παγίδευσης (trapping sites) είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στις Spring BPCs και ο αριθμός των διώξεων είναι ο χαμηλότερος από το 2012, αναφέρθηκε.

Με λιγότερες κοινές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μαζί με αξιωματούχους επιβολής του νόμου όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με λιγότερες ώρες συνεργασίας ανά ημέρα, είπαν ότι «είχαμε την ευκαιρία να αναφέρουμε μόνο 32 από τις 62 εντοπισμένες θέσεις ενεργούς παγίδευσης».
Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι, χωρίς τις παρεμβάσεις τους, όλες οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην Κυπριακή Δημοκρατία θα είχαν επιτύχει μόνο μία δίωξη από μόνες τους. Ιδιαίτερα απογοητευτική, είπαν, ήταν η συνεργασία με τους δασοφύλακες, καθώς διερεύνησαν μόνο μία από τις οκτώ αναφερθείσες περιπτώσεις και με τους αξιωματικούς της APS, οι οποίοι διερεύνησαν μόνο πέντε από τους 15 αναφερόμενους τόπους. "Ανησυχητικός είναι επίσης ο γενικά χαμηλός αριθμός διώξεων που έγιναν για τις αναφερόμενες περιπτώσεις. Συγκεντρωτικά μόνο έξι διώξεις για παγίδευση πουλιών έγιναν κατά τη διάρκεια του Spring Camp, αυτή η δράση είναι πολύ λιγότερη από ότι, την προηγούμενη άνοιξη, κατά την οποία έγιναν 13 διώξεις ».

Η ομάδα δήλωσε ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη σεζόν που παρατηρήθηκε η έλλειψη ανταπόκρισης από τους δασοφύλακες για τις αναφερθείσες περιπτώσεις παγίδευσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος βρίσκεται σε μια από τις βασικές μεταναστευτικές οδούς που χρησιμοποιούν τα πουλιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, με περίπου 100 εκατομμύρια πουλιά να επισκέπτονται το νησί κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Το νησί είναι επίσης ένας σημαντικός τόπος διαχείμασης για τα πουλιά που μεταναστεύουν στην Κύπρο για να αποφύγουν τις σκληρές συνθήκες του χειμώνα στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η Κύπρος, όπως ανέφερε η έκθεση, είναι ένα από τα κύρια σημεία της παράνομης δολοφονίας πουλιών στη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια μεταναστευτικά πτηνά αλιεύονται και θανατώνονται σε παράνομες παγίδες κάθε χρόνο στην Κύπρο, ενώ η παγίδευση έχει πλήξει συνολικά 153 καταγεγραμμένα είδη άγριων πτηνών, από τα οποία 78 απειλούνται και απαριθμούνται στο παράρτημα 1 της οδηγίας για τα πτηνά της ΕΕ .
πηγή   20-7-17
http://cyprus-mail.com/2017/07/20/cypriot-bases-authorities-slammed-anti-poaching-ngos/


Κέρδη από το παράνομο κυνήγι πτηνών στην Κύπρο
Η βιομηχανοποιημένη και παράνομη παγίδευση και εμπορία πουλιών στην Κύπρο είναι τεκμηριωμένη και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας υπολογίζει τον τζίρο αυτής της παράνομης δραστηριότητας να φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Παράνομα δίχτυα λαθροκυνηγών στην Κύπρο
Παρατηρητές της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) κατέγραψαν σε βίντεο το παράνομο κυνήγι άγριων ωδικών πτηνών στην Κύπρο. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική με «θύματα» προστατευόμενα είδη που ζουν στο νησί. Οι βιντεοσκοπήσεις της RSPB έγιναν το φθινόπωρο του 2016. Tην περίοδο αυτή καταγράφηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια θάνατοι άγριων πουλιών εξαιτίας της λαθροθηρίας.


Στην Κύπρο τα λεγόμενα «αμπελοπούλια» θεωρούνται εκλεκτός μεζές. Μέχρι και 80 ευρώ μπορεί να κοστίσει ένα πιάτο με τις περιζήτητες αυτές λιχουδιές που ζυγίζουν μόλις λίγα γραμμάρια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το εμπόριο άγριων πτηνών απαγορεύεται με νόμο. Σε πολλά ακριβά εστιατόρια αλλά και επαρχιακές ταβέρνες της Κύπρου οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων με άγρια πουλιά. Ακόμη και αηδόνια, κοκκινολαίμηδες, μελισσοφάγοι, τσίχλες καταλήγουν στο πιάτο. Ωστόσο, επειδή ακριβώς το κυνήγι αυτών των πουλιών είναι απαγορευμένο, τα συγκεκριμένα πιάτα δεν βρίσκονται στον κατάλογο των καταστημάτων. Οι παραγγελίες γίνονται «κάτω από το τραπέζι».

Όπως σημειώνει ο Τάσος Σιαλής από την κυπριακή ΜΚΟ Birdlife Cyprus το παράνομο κυνήγι άγριων πτηνών έχει εξελιχθεί σε μια παράνομη οικονομική δραστηριότητα που αποφέρει πολλά κέρδη. Σύμφωνα με τον ίδιο κάθε χρόνο τα ετήσια έσοδα από την λαθροθηρία ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα πρόκειται για μια καλά οργανωμένη δραστηριότητα με δομές «μαφίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταπολεμηθεί από το κράτος. Επίσης είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός λαθροθηρών. Σύμφωνα με τον Τ. Σιαλή πρόκειται για κάποιες χιλιάδες.
Οι λαθροθήρες συνηθίζουν να στήνουν ειδικά δίχτυα και συρματοπλέγματα σε περιοχές όπου ευδοκιμούν άγρια πτηνά. Μόνο μέσα στο 2016 εντοπίστηκαν περίπου 21 χλμ. αντίστοιχων διχτυών, σύμφωνα με καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων. Έχουν αναπτύξει μάλιστα μια ιδιαίτερα επιζήμια τεχνική παράνομου κυνηγιού. Φυτεύουν άναρχα ακακίες, δέντρα που φτάνουν σε σχετικά μεγάλο ύψος και πάνω σε αυτές στήνουν τα δίχτυα τους, στα οποία πιάνονται τα πουλιά.
πηγές
https://dasarxeio.com/2017/04/25/2309/(BPC)
http://www.dw.com/el/
Τα δίχτυα και τα ξόβεργα είναι μια απάνθρωπη μέθοδος θανάτωσης πουλιών αφού τα πουλιά παραμένουν συνήθως παγιδευμένα για ώρες στα δίχτυα και στα ξόβεργα, με την κάθε τους προσπάθεια για απελευθέρωση να έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύονται ακόμα περισσότερο. Οι ισχυρισμοί ότι τα άλλα είδη που παγιδεύονται (πέραν των αμπελοπουλιών) ελευθερώνονται ή δύναται να ελευθερώνονται από τους παγιδευτές δεν ευσταθούν, καθώς είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ξεμπλέξεις ένα πουλί από το δίχτυ και ειδικά από ξόβεργο χωρίς να το τραυματίσεις. Επιπλέον, χωρίς κάποιο εμφανή τραυματισμό, το σοκ που βιώνουν τα παγιδευμένα πουλιά στα ξόβεργα συχνά τα οδηγεί στο θάνατο.

Τα ξόβεργα είναι μη επιλεκτικό μέσο, όπως και τα δίχτυα, και έτσι είναι παράνομα. Οι παγιδευτές που χρησιμοποιούν ξόβεργα, και ιδίως αν είναι σε κατάλληλο βιότοπο, δηλαδή περιβόλι με οπωροφόρα δέντρα για να προσελκύσουν πουλιά, μπορούν να παγιδεύσουν εκατοντάδες πουλιά κάθε περίοδο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε φθινόπωρο τοποθετούνται χιλιάδες ξόβεργα από παράνομους παγιδευτές, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ξόβεργα μπορούν να είναι εξίσου επιβλαβή, ιδιαίτερα με τη χρήση ηχομιμητικών συσκευών. Μια ένδειξη της μεγάλης κλίμακας της παράνομης παγίδευσης αποδημητικών πουλιών με ξόβεργα είναι μια καταδίωξη του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου, όπου τον Απρίλιο 2016 συνέλαβαν 63χρονο στο Παραλίμνι για κατοχή 80 ξόβεργων και περισσότερων από 800 θανατωμένων πουλιών.
πηγή
http://city.sigmalive.com/article/23217/kai-giati-diladi-den-prepei-na-trome-ampelopoylia
Δεν υπάρχουν σχόλια: