Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Το διαστροφικό εμπόριο κρανίων και άλλων μερών του σώματος μεγάλων πιθήκων, θα οδηγήσει στον αφανισμό τους σε όλη την Αφρικήκεντρική Αφρική, Cameroon, εδώ και χρόνια, γορίλες και χιμπατζήδες,  πέφτουν θύματα του εμπορίου κρέατος "bushmeat"
αλλά  πλέον τους κυνηγούν για το εμπόριο των κρανίων τους και  άλλων τμημάτων του σώματος τους.
Το μεγάλο δίκτυο διακίνησης αυτών των προϊόντων μεγάλων πιθήκων  (Great ape trafficking operations) εξάγει το μακάβριο "εμπόρευμα του" στη Νιγηρία, σε άλλα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπου τα κρανία μεγάλων πιθήκων χρησιμοποιούνται είτε ως τρόπαια, είτε για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική.
Το λαθρεμπόριο αυτών των προϊόντων άρχισε να μοιάζει με το λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου.
Τα εγκληματικά δίκτυα αυτού του διεθνούς εμπορίου, χρηματοδοτούν κυνηγούς, παρέχοντας τους μοτοσικλέτες και εξελιγμένα όπλα.
Το εκτεταμένο δίκτυο αγροτικών δρόμων και δρόμων υλοτομίας, καθώς και τα διάτρητα σύνορα μεταξύ Καμερούν και Νιγηρίας, διευκολύνουν περαιτέρω αυτό το διαστροφικό και εγκληματικό εμπόριο.
Η σοβαρότητα αυτής της λαθροθηρίας γίνεται αντιληπτή, όταν κάποιος λάβει υπόψη του ότι το 2015,  κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών, οι ομάδες κατά της λαθροθηρίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων στο Καμερούν, συνέλαβαν 22 εμπόρους προϊόντων μεγάλων πιθήκων και κατάσχεσαν τα κομμένα άκρα 16 μεγάλων πιθήκων, 24 κεφαλές γορίλλων και 34 κρανία χιμπαντζήδων, σε ξεχωριστές επιχειρήσεις σε όλη την χώρα. Η επιβολή του νόμου είναι πιθανό να ανιχνεύσει μόνο το 10 τοις εκατό, αυτού του εμπορίου.

Ζωολόγοι πρωτευόντων θηλαστικών (πρωτευολόγοι Primatologists) αναζητούν στοιχεία για τον πληθυσμό του γορίλλα στη λεκάνη του Κονγκό (Congo Basin nation of Cameroon) εδώ και μια δεκαετία.
το Ίδρυμα Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης [Environment and Rural Development Foundation (ERUDEF)] ανακοίνωσε ότι, υπάρχει πιθανή αύξηση του πληθυσμού πιθήκων στην περιοχή  Lebialem Highlands, όταν ερευνητές της "Cameroonian NGO" βρήκαν εκεί σημάδια ζωής μεγάλων πιθήκων.
Τα νέα ήταν καλά σχετικά με τα ευρήματα του χιμπατζή. Ο ερευνητής Martin Mikes, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του για τη διατήρηση του είδους, στο δάσος Kedjom Keku, πιστεύει ότι βρήκε ένα πληθυσμό από μη κατεγραμμένους σπάνιους "Nigeria-Cameroon" χιμπατζήδες και συγκέντρωσε στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψή του.
Τα πράγματα φαίνονταν καλά για τους μεγάλους πιθήκους του Καμερούν, αλλά μια σκοτεινή πραγματικότητα συννέφιαζε κάθε φωτεινή εκτίμηση.
Ακόμη και όταν οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέους μεγάλους πληθυσμούς πιθήκων, οι τεράστιες πιέσεις που οφείλονται στην παράνομη θήρα και στην απώλεια των ενδιαιτημάτων τους προκαλούν τον αφανισμό των πρωτευόντων θηλαστικών στο Καμερούν και στις γύρω περιοχές της λεκάνης του Κονγκό.
Οι ερευνητές της εγκληματικότητας στην πανίδα, ανησυχούν ιδιαίτερα για τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο - αλλά σε μεγάλο βαθμό άγνωστο - αριθμό ζωντανών και νεκρών γορίλλων και χιμπατζήδων που διακινούνται ετησίως μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων δικτύων διακίνησης άγριων ζώων.
Εκτός από την υψηλή ζήτηση κρέατος "Bushmeat πιθήκων" από τη Κεντρική και τη Δυτική Αφρική, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και αποτελεί την κύρια αιτία  για την εμπορία μεγάλων πιθήκων στη λεκάνη του Κονγκό, υπάρχει επίσης μια πολύ μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά για τα υποπροϊόντα του Bushmeat, τονίζει ο James Fawoh της Ape Action Africa.
Το εμπόριο των τμημάτων του σώματος -ιδιαίτερα τα κεφάλια των γορίλλων και των χιμπατζήδων, τα κρανία και τα άκρα- είναι ανερχόμενο. "Το αποτρόπαιο αυτό εμπόριο αποτελεί τη νεότερη και μεγαλύτερη απειλή για τους μεγάλους πληθυσμούς πιθήκων του Καμερούν", λέει ο Eric Kaba Tah, αναπληρωτής διευθυντής και επικεφαλής των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη " Last Great Apes Organization (LAGA)"  (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά την κυβέρνηση του Καμερούν στην επιβολή του νόμου για την άγρια φύση)

Η απόδειξη για την ταχεία διάδοση της διακίνησης τμημάτων σώματος πρωτευόντων θηλαστικών είναι ορατή παντού στο Καμερούν.
οι διακινητές συλλαμβάνονται σε "μηνιαία βάση" παντού όπου υπάρχουν μεγάλοι πίθηκοι: στα δάση του βουνού και στις πεδινές περιοχές των δυτικών, νότιων, ανατολικών και βόρειων περιοχών της χώρας.
"Δεν είναι ξεκάθαρο αν η παράνομη διακίνηση προϊόντων σώματος μεγάλων πιθήκων είναι μια νέα επιχείρηση ή αν πρόκειται για ένα παλαιό, αλλά κάποτε ασυνήθιστο, έγκλημα που έγινε πλέον ιογενές" λέει ο Eric Kaba Tah [deputy director and head of media at the Last Great Apes Organization (LAGA)]
Η εγκληματική και διαστροφική αυτή διακίνηση, έπεσε στην αντίληψη των  αξιωματούχων της επιβολής του νόμου, τα τελευταία τέσσερα έως πέντε χρόνια.
Τώρα κάθε μέρα που περνάει οι αρμόδιοι για τη διατήρηση της άγριας ζωής λένε ότι, συναντούν περισσότερα παραδείγματα για αυτό το κομμάτι του διαστροφικού εμπορίου και έτσι κατανοούν βαθύτερα την πολυπλοκότητα του υποκόσμου και της μαύρης αγοράς που οδηγεί σε αυτόν.
Είναι πλέον γνωστό στην κοινότητα επιβολής του νόμου ότι, τα μεγάλα δίκτυα που διακινούν προϊόντα από μέρη του σώματος μεγάλων πιθήκων οργανώνουν επιχειρήσεις στα εθνικά σύνορα και ανάμεσα στις ηπείρους.
Το εμπόριο αρχίζει με τους λαθροκυνηγούς στα δάση σε ολόκληρο το Καμερούν.
προχωρά σε πολλαπλά επίπεδα με αυτούς που προωθούν και μεταφέρουν τα προϊόντα σώματος.
Η Νιγηρία και ολόκληρη η ακτή της Δυτικής Αφρικής έχουν χαρακτηριστεί ως σημαντικά σημεία διέλευσης και επίσης ως προορισμοί για τα εμπορεύσιμα προϊόντα των μεγάλων πιθήκων.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι πρωταρχικοί προορισμοί για αυτά τα προϊόντα.
Τα κρανία των μεγάλων πιθήκων χρησιμοποιούνται ως τρόπαια στις δυτικές χώρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσαν συλληφθέντες διακινητές στους ανακριτές.
Οι μονάδες κατά της εγκληματικότητας στην άγρια ζωή, έχουν επίσης κατασχέσει γνάθους και άλλα μέρη που προορίζονταν για εξαγωγή εκτός του Καμερούν.
Οι περισσότεροι λαθρέμποροι διακινούν τα μέρη του σώματος διαμέσου της Νιγηρίας, καθώς διευκολύνονται από τα διάτρητα σύνορα μεταξύ Καμερούν και Νιγηρίας.
Η ζήτηση για μέρη σώματος μεγάλων πιθήκων στο Καμερούν και στα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής βασίζεται κυρίως στην πεποίθηση ότι, τα οστά και οι ιστοί έχουν θεραπευτικές και μυστικές ιδιότητες και δυνάμεις.
Γύρω από το Εθνικό Πάρκο Campo Ma'an (Campo Ma’an National Park) στο νότιο Καμερούν, οι χωρικοί βράζουν κόκαλα γορίλλα και ταϊζουν τα μωρά τους με αυτό το ζωμό, γιατί πιστεύουν ότι θα κάνει τα οστά των βρεφών ισχυρότερα.
Στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, τα μέρη σώματος των μεγάλων πιθήκων χρησιμοποιούνται με παρόμοιο τρόπο για να επουλωθούν τα κατάγματα και άλλες οστικές δυσλειτουργίες. Τώρα, η νέα ζήτηση φαίνεται να προέρχεται από παραδοσιακούς κινέζους θεραπευτές, οι οποίοι έχουν εντείνει τη ζήτηση για μεγάλα οστά και άλλα είδη άγριας ζωής, λέει ο Fawoh, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αρκετές μελέτες και έργα προστασίας της άγριας πανίδας στο Εθνικό Πάρκο Campo Ma'an.

"Η ζήτηση για bushmeat προκάλεσε ήδη εξαφάνιση στον πληθυσμό του γορίλλα και του χιμπατζή, λέει η Pamela Ghaife, περιβαλλοντολόγος στο Yaounde, πρωτεύουσα του Καμερούν. Τώρα  με αυτή τη ζήτηση για κρανία, οστά και άλλα μέρη, ο ρυθμός εξαφάνισης επιταχύνεται, είναι μια τρομακτική αλλαγή.
Πρόκειται για ένα καλά χρηματοδοτούμενο και οργανωμένο εγκληματικό εμπόριο.
Οι λαθροθήρες στο Καμερούν δεν είναι πλέον αφελείς ντόπιοι κυνηγοί που θέλουν να κάνουν λίγα χρήματα γρήγορα, πουλώντας κάποια κρέατα bushmeat  σε μια τοπική αγορά. Αυτοί λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως καλά ένοπλες και καλά οργανωμένες συμμορίες και μπορούν να περιηγηθούν καλύτερα σε πυκνά δάση από τους δασοφύλακες πάρκων και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα τελευταία χρόνια, μια έκρηξη του αριθμού των εισαγόμενων κινεζικών μοτοσικλετών στο Καμερούν έχει διευκολύνει τους διακινητές να κάνουν τα δύσκολα (μη-προσβάσιμα από την αστυνομία)  δρομολόγια μέσα από τα δάση, για να κυνηγήσουν μεγάλους πιθήκους και να μεταφέρουν τα μέρη του σώματος των θηραμάτων τους, έξω από τη χώρα χωρίς να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.
Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι οι καλά χρηματοδοτούμενοι διεθνείς διακινητές πληρώνουν για να οπλίσουν τους τοπικούς λαθροκυνηγούς και να τους εξοπλίσουν με μοτοσικλέτες και εξωλέμβιες μηχανές αντί για τα παλιά χειροκίνητα ξύλινα κανό. Η αυξανόμενη θανατηφόρα πολυπλοκότητα του εμπορίου μεγάλων αφρικανικών πιθήκων αντικατοπτρίζει παρόμοιες εξελίξεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο ελεφαντόδοντου της Αφρικής.
Το εμπόριο μεγάλων πιθήκων και των προϊόντων τους είναι παράνομο στο Καμερούν και στο πλαίσιο της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES). Μετά από χρόνια καθυστέρησης όσον αφορά το εμπόριο, η  κυβέρνηση ενίσχυσε την επιβολή του νόμου κατά την τελευταία δεκαετία. Υπέγραψε μνημόνια συμφωνίας με οργανισμούς επιβολής του νόμου όπως η LAGA και επέκτεινε τον αριθμό των δυνάμεων ασφαλείας και των εισαγγελέων για τη διεξαγωγή ερευνών και συλλήψεων.Σήμερα, το ποσοστό των συλλήψεων έχει κατακλύσει τη χώρα - οι διώξεις έχουν αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό. Οι ιστορίες για την εγκληματικότητα της άγριας πανίδας βρίσκονται τώρα σε εξέχοντα χώρο στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και στις εφημερίδες.Η ισχυρή επιβολή του νόμου παραμένει κρίσιμη για τη δημιουργία αποτρεπτικού παράγοντα, χρειάζεται έρευνα και οι διακινητές πρέπει να διώκονται και να εκθέτονται, έτσι ώστε ο υπόλοιπος πληθυσμός να κατανοεί ότι πρόκειται για εγκληματική και επικίνδυνη επιχείρηση".
Το ανερχόμενο εμπόριο των κρανίων και των τμημάτων του σώματος των πρωτευόντων θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των μεγάλων πιθήκων.  Απαιτούνται επείγουσες ενέργειες για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου.
Ο τερματισμός της σφαγής των μεγάλων πιθήκων θα είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο, όχι μόνο στο Καμερούν αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική. "Αν δεν γίνει τίποτα, η Αφρική θα χάσει όλους τους άγριους μεγάλους πιθήκους σε 15 με 20 χρόνια".
πηγή 19-1-17
https://news.mongabay.com/2017/01/trade-in-skulls-body-parts-severely-threatens-cameroons-great-apes/


Δεν υπάρχουν σχόλια: