Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ και ΚΡΕΑΣ από ΑΛΟΓΑ στη ΓΑΛΛΙΑ


Γαλλία, άλογα που χρησιμοποιήθηκαν για παρασκευή αντιοφικών ορών, στα εργαστήρια της μεγαλύτερης Γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi Pasteur, πουλήθηκαν σε σφαγείο στη Narbonne και το κρέας τους διακινήθηκε παράνομα σε όλη την Ευρώπη.

 Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνα στα τέλη του 2012, όταν οι αρχές έλαβαν μια ανώνυμη καταγγελία ότι άλογα που χρησιμοποιούνται στα πειραματικά εργαστήρια της Sanofi Pasteur στο Alba-la-Romaine στην περιοχή Ardèche region της Γαλλίας, διοχετεύονται στο σφαγείο της Narbonne-κοντά στη Μασσαλία-

 έμποροι αλόγων αγοράζουν τα άλογα από τη Sanofi Pasteur έναντι 10 ευρώ το καθένα, τα πουλούν στον μεγαλέμπορο κρεάτων στη Narbonne, τα πιστοποιητικά τους παραποιούνται από τέσσερεις κτηνίατρους και έναν τεχνικό πληροφορικής και μετά τη σφαγή τους διοχετεύονται με πλαστογραφημένα έγγραφα σε όλη την Ευρώπη

(ερευνάται η διακίνηση του ακατάλληλου για κατανάλωση αλογίσιου κρέατος σε Βρετανία και Ισπανία)
το κέρδος των εμπόρων είναι 300 φορές μεγαλύτερο από τα έξοδά τους για την αγορά των αλόγων.
Butchers and traders were said to have been sold the left-over meat from some 200 horses used for vaccine experiments in laboratories run by the pharmaceutical company Sanofi Pasteur. 
The mark-up was allegedly some 300 times what horse dealers had paid for the meat, which was unfit for human consumption.
  πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2524604/20-arrested-France-horsemeat-used-medical-experiments-sold-butchers.html#comments

Η αστυνομία έκανε επιδρομή στο σφαγείο της Narbonne. Ο ιδιοκτήτης του σφαγείου συνελήφθη στο σπίτι του, μετά από την καταγγελία ότι είχε αγοράσει κάποια από τα άλογα της Sanofi Pasteur τα έσφαξε και τα πούλησε για βόειο κρέας.

Επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε επίσης σε 11 γαλλικά διαμερίσματα σε όλη την νότια Γαλλία,(συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές Προβηγκία (Provence) και Κυανή Ακτή (Côte d'Azur) και συνελήφθησαν 20 άτομα-μέλη του κυκλώματος παράνομης διακίνησης κρέατος αλόγου-

ο υπουργός της Γαλλίας Benoit Hamon, για την προστασία των Καταναλωτών δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» για τη δημόσια υγεία.
ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός France 2 Languedoc Roussillon υποστήριξε ότι τα περισσότερα ζώα ήταν άρρωστα, πήραν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβιοτικά και ήταν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ( η Sanofi δήλωσε πως τα άλογα χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή αντισωμάτων αλλά είναι πιθανό κάποια από αυτά να ήταν άρρωστα)

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, τα ζώα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική έρευνα δεν μπορούν στη συνέχεια να πωληθούν ως τρόφιμα.
Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας (Marseille Prosecutor) Brice Robin δήλωσε ότι τα άλογα χρησιμοποιήθηκαν στη φαρμακοβιομηχανία Sanofi Pasteur και στη συνέχεια κατέληξαν στην τροφική αλυσίδα. Η Sanofi Pasteur συνεργάζεται με τις αρχές και ήταν ένα «θύμα» στην υπόθεση αυτή. Ο εισαγγελέας δήλωσε επίσης πως δεν έχει καμία απόδειξη μέχρι τώρα ότι το κρέας των αλόγων ήταν τοξικό –επικίνδυνο για την υγεία- των καταναλωτών, απλά ότι δεν έπρεπε να πουληθεί…Mr. Robin said Sanofi was a "victim" in this case, adding that he had granted the company the status of co-plaintiff in the probe.
The use of young horses allows Sanofi to make serums used to combat a variety of diseases, such as rabies, a spokesman for Sanofi Pasteur, the group's vaccines arm, said.
Sanofi typically uses the horses for three years and then sells them on to individuals, veterinary schools and professional horse traders for a "symbolic sum," he said
πηγή
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303949504579262014243837896

Ο Alain Bernal, εκπρόσωπος της Sanofi Pasteur (spokesman for Sanofi Pasteur, the group's vaccines arm) είπε, ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί νεαρά άλογα για να παράγει serums για διάφορες ασθένειες, όπως η λύσσα. Η εταιρεία συνεργάζεται για την αστυνομική έρευνα, αλλά δεν γνωρίζει πόσο καιρό διαπράττεται αυτή η απάτη που είναι σε εξέλιξη «Θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκατοντάδες άλογα, αν έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια»
«Τα τελευταία τρία χρόνια, θα πρέπει να έχουν αγοράσει περισσότερα από 200 άλογα», είπε.
από το 2010 έως το 2012 δεκάδες άλογα που χρησιμοποιήθηκαν για ιατρική έρευνα (παραγωγή αντισωμάτων) στην Sanofi Pasteur στο Alba-la-Romaine, πουλήθηκαν σε έμπορο αλόγων, στη συμβολική τιμή των 10 ευρώ.
Η Sanofi διαβεβαίωνε ότι τα νεαρά άλογα που χρησιμοποιούσε για τρία χρόνια στα εργαστήριά της κατέληγαν σε κτηνιατρικές σχολές ή σε ιππικούς ομίλους.
Alain Bernal, a spokesperson for Sanofi Pasteur condemned the fraud, adding “we have co operated and will continue to co operate with the authorities on this ….It could involve several hundred horses if trafficking has been going on for several years.”
 Sanofi Pasteur “uses horses in the fabrication of serums, medicines which save human lives, for example to protect humans from rabies, tetanus, snake venoms,” explained Alain Bernal.
He described the horse as “an antibody factory”. “You vaccinate it, it will generate antibodies in its blood. You extract the blood, you extract the antibodies, purify them and then that is made into a pharmaceutical product.”

Laboratories stipulate that such horses must not be used for human consumption and they are usually sold for leisure purposes or to veterinary schools.
πηγή
http://www.english.rfi.fr/france/20131216-french-police-question-20-suspected-new-horsemeat-scandal

 Για το σκάνδαλο με τα άλογα της Sanofi στην Αγγλία, ο Robert Wishart (Detective Superintendent, Head of Operations, Economic Crime Directorate, City of London Police) δήλωσε ότι πρόκειται για πολύπλοκη έρευνα και γίνονται επαφές με μια σειρά από χώρες της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο του 2013, ξέσπασε στην Ευρώπη το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, το σκάνδαλο αυτό ξεκίνησε όταν σε δοκιμές που έγιναν στην Ιρλανδία βρέθηκε ότι προϊόντα βοείου κρέατος, περιείχαν επίσης DNA ιπποειδών

 Η Spanghero, μια επιχείρηση στη νότια Γαλλία πουλούσε κρέας αλόγου αντί βόειο κρέας στην Ευρώπη.
Το κρέας αυτό χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή εκατομμυρίων κατεψυγμένων προϊόντων μεγάλων εταιρειών.

Μέχρι σήμερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. κανένα πρόσωπο ή εταιρεία δεν έχει διωχθεί μετά την ανακάλυψη ότι εκατομμύρια μπιφτέκια βοείου κρέατος περιείχαν επίσης DNA ιπποειδών.

 Ο καθηγητής Chris Elliott, του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen του Μπέλφαστ, είπε ότι δεν είναι αρκετή η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την εγκληματικότητα σε δισεκατομμύρια τρόφιμα και ποτά στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης όταν προέκυψε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, υπήρχε σύγχυση για το ποιος από τους επίσημους φορείς ήταν υπεύθυνος να λάβει μέτρα αντιμετώπισης - η FSA, Defra ή τα τοπικά συμβούλια -

 Ο υφυπουργός περιβάλλοντος, τροφίμων και αγροτικών υποθέσεων  Owen Paterson περιέγραψε την νόθευση των προϊόντων διατροφής με κρέας αλόγου ως «εγκληματική συνωμοσία η οποία καλύπτει 23 χώρες».
16-12-13      20 people arrested in France after it emerged horsemeat used in medical experiments was sold at butchers
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2524604/20-arrested-France-horsemeat-used-medical-experiments-sold-butchers.html#comments

 σχετική μας ανάρτηση

 15-5-10
ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΣ ΟΡΟΣ από ΑΙΜΑ ΑΛΟΓΟΥ, Antivenom,οδηγία WHO
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/05/antivenom-who.html

 Ο αντιοφικός ορός (Antivenom) παράγεται με την έγχυση μιας μικρής ποσότητας δηλητηρίου σε ένα ζώο (συνήθως ένα άλογο ή πρόβατο) για να αντιδράσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αντισωμάτων, που στη συνέχεια απομονώνονται από το αίμα του ζώου.
O αντιοφικός ορός προέρχεται κυρίως από τον ορό ίππων, που τους έχουν ανοσοποιήσει έναντι της τοξίνης διαφόρων φιδιών. Το δηλητήριο των φιδιών είναι ένα πολυσύνθετο κοκτέιλ ενζύμων που καταστρέφει τους ιστούς του σώματος.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι αντιοφικοί οροί antivenoms είναι αποτελεσματικοί ενάντια στο δηλητήριο φιδιών από πολυάριθμα είδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν αντιοφικούς ορούς antivenom έχουν στόχο να δημιουργήσουν προϊόντα ανάλογα με τα είδη φιδιών που ζουν σε κάθε περιοχή.

  Το μοναδικό αντίδοτο στα δηλητήρια αυτά είναι ο ορός, δηλαδή έτοιμα αντισώματα που απομονώνονται από το αίμα αλόγων στα οποία έχει γίνει ένεση με το δηλητήριο. Όμως οι οροί αυτοί είναι αποτελεσματικοί μόνο για το συγκεκριμένο είδος φιδιού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.
Επιπλέον, η απομόνωση και ο καθαρισμός των αντισωμάτων από τα άλογα είναι διαδικασίες επίπονες και ακριβές, και οι φαρμακοβιομηχανίες είναι όλο και πιο απρόθυμες να παράγουν αντιοφικούς ορούς σε επαρκείς ποσότητες.
 
 Στις 24 Απριλίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Πειραμάτων σε Ζώα, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βομβάης Mumbai Mirror (εκδόσεις The Times of India) ανέδειξε μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις του νόμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων, στη φάρμα παρασκευής αντιοφικών και αντιλυσσικών ορών και εμβολίων από το αίμα αλόγων, Bharat Serum Vaccines Pvt Ltd's Khoni animal farm που στεγάζει περίπου 500 άλογα.
Το αγρόκτημα παραβιάζει κατάφωρα πολλές διατάξεις του κανονισμού που θέσπισε η επιτροπή με σκοπό τον έλεγχο και την εποπτεία για τα πειράματα σε ζώα Committee for the Purpose of Control and Supervision on Experiments on Animals (CCPSEA), που διέπει όλες αυτές τις επιχειρήσεις στην Ινδία.
Στην Khoni farm, πολλά άλογα αιμορραγούσαν ενώ υπήρχαν παντού περιττώματα. Στους στάβλους υπήρχαν υπεράριθμα άλογα χωρίς επαρκή εξαερισμό.
Τα εξαντλημένα από τη διαδικασία παραγωγής ορού άλογα, δεν ζούσαν σε χώρο, ειδικά προβλεπόμενο για το σκοπό αυτό (τα άλογα που εξαντλούνται ή αναπτύσσουν αποστήματα και έλκη στα σημεία έγχυσης του δηλητηρίου πρέπει να σταματούν προσωρινά τη διαδικασία αφαίμαξης.)
Τα αδύναμα και ακατάλληλα για παραγωγή άλογα, σφάζονταν μπροστά στα υπόλοιπα άλογα της εγκατάστασης

 Οι οδηγίες CCPSEA guidelines παραμελούνται.

Οι επανειλημμένες εγχύσεις δηλητηρίου φιδιού σε ένα ζώο το εξαντλούν, συνήθως καταρρέει από αναιμία (αφού χάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με την αφαίμαξη) ενώ στα σημεία όπου γίνεται η έγχυση του δηλητηρίου δημιουργούνται θανατηφόρα έλκη και αποστήματα.
Η ευαισθησία κάθε ζώου στην τοξικότητα του δηλητηρίου δεν μπορεί να προβλεφθεί με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η ανάλογη με το είδος του ζώου θανατηφόρα δόση.
Υγιή άλογα που εκτρέφονται σωστά είναι αδύνατο να παράγουν ορό για χρόνια χωρίς να υποστούν σοβαρά αποτελέσματα από την επαναλαμβανόμενη σκόπιμη αιμορραγία και την τοξικότητα του δηλητηρίου.


 As a consequence of immunization with venoms (see section 11) a common problem in antivenom-producing animals is the development of local ulcers or abscesses (sterile and infected) at sites of venom injection. This is a particular problem when necrotic venoms and complete Freund’s adjuvant are used. All injections should be given under aseptic conditions.
There should be a limit to the total volume and dose of venom injected at a single site. Infected or ulcerated areas should not be used again until they have fully healed. In the event of the death of an animal being used for antivenom production, a careful analysis of the causes of death should be performed, including, when necessary, the performance of a necropsy.
Some animals show declining titres of specific venom antibodies over time, despite rest or increasing doses of immunizing venoms
Πηγή
http://www.who.int/bloodproducts/snake_antivenoms/SnakeAntivenomGuideline.pdf

Πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/05/antivenom-who.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: