Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

ΒΡΕΦΟΔΟΧΟΙ για ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΜΩΡΑ προκαλούν συζητήσεις


σε κάποια Γερμανικά νοσοκομεία, μια μητέρα μπορεί να αφήσει το ανεπιθύμητο βρέφος της, σε μια βρεφοδόχο, ανώνυμα.
Μέσα στη θερμαινόμενη βρεφοδόχο με το μαξιλάρι και το σεντόνι, υπάρχει ένα γράμμα που ενημερώνει τη μητέρα, ότι οι Γερμανικές αρχές θα φροντίσουν για οκτώ εβδομάδες το νεογέννητό της.

Εάν η μητέρα αλλάξει γνώμη, έχει δυνατότητα να το διεκδικήσει εντός οκτώ εβδομάδων. διαφορετικά, το ανεπιθύμητο βρέφος δίνεται για υιοθεσία.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι η βρεφοδόχος ( 'Babyklappe', ή baby hatch ) χρησιμοποιείται περίπου δύο φορές το χρόνο. Στην καταπακτή (βρεφοδόχο) από ανοξείδωτο ατσάλι, βάζει η μητέρα το μωρό, έπειτα κλείνει την πόρτα και το μωρό γλιστράει μέσα . Αμέσως ενεργοποιείται ο συναγερμός που ειδοποιεί το προσωπικό για να γίνει παραλαβή του βρέφους.

Χρειάζονται περίπου δύο ή τρία λεπτά μέχρι να φτάσει το προσωπικό στη βρεφοδόχο, έτσι η μητέρα έχει αρκετό χρόνο για να απομακρυνθεί απαρατήρητη.

 Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού επανεξετάζει αυτή την πρακτική. 

Το BBC αναφέρει ότι τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι είναι οι γονείς τους

αλλά αυτό το δικαίωμα το στερούνται τα παιδιά που εγκαταλείπονται στην καταπακτή.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι, λόγω της ανωνυμίας του συστήματος, ο πατέρας ενός μωρού ή άλλος συγγενής θα μπορούσε να αφήσει το μωρό στη βρεφοδόχο, αντί για την ίδια τη  μητέρα. 

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού λέει ότι υπάρχουν βρεφοδόχοι σε όλη την Ευρώπη, αλλά η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό με 99 βρεφοδόχους σε ολόκληρη τη χώρα.  
Η Πολωνία έχει 45, η Τσεχία 44, η Ουγγαρία 26, η Σλοβακία 16, η Λιθουανία 8, η Ιταλία 8 και το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Βατικανό, ο Καναδάς και η Μαλαισία είχαν μέχρι πέρυσι από μία μόνο
βρεφοδόχο.
Στην Κίνα: το πρώτο καταφύγιο για τα εγκαταλειμμένα βρέφη
δημιουργήθηκε στο Xi'an, της επαρχίας Shaanxi

Οι βρεφικές καταπακτές (βρεφοδόχοι) είναι θέμα εκτενούς συζήτησης στην Κίνα, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι το καταφύγιο μπορεί να μειώσει την αίσθηση της γονικής ενοχής και να ενθαρρύνει τέτοιου είδους πράξεις.

Αλλά χωρίς τέτοια ασφαλή μέρη, οι γονείς κρύβουν τα νεογέννητα σε κρυφά μέρη που δεν μπορούν να ανακαλυφθούν εύκολα, και έτσι προκαλούν το θάνατο πολλών ανεπιθύμητων βρεφών

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σκοπεύει να προωθήσει νομοθεσία στις αρχές του νέου έτους για να βρεθεί εναλλακτική λύση για τις καταπακτές ανεπιθύμητων μωρών.

Οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να γεννήσουν χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους σε κανέναν έξω από το νοσοκομείο.


Οι πληροφορίες θα διατηρηθούν για 16 χρόνια και αυτό θα επιτρέψει στα παιδιά που έχουν εγκαταλειφτεί, να μάθουν όταν μεγαλώσουν, ποια είναι η μητέρα τους.
11-12-13 The 'revolving door' baby hatches for abandoned newborns in German hospitals where mothers get eight weeks to change their mind
 

The heated box, lined with a pillow and blankets, is at Berlin's St Joseph hospital.

πηγή

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2521538/The-revolving-door-baby-hatches-abandoned-newborns-German-hospitals-mothers-weeks-change-mind.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: