Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ στον ΚΟΣΜΟ στην ιστοσελίδα Badoo

Τα πιο παράξενα εορταστικά τελετουργικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς,  παρουσιάζονται και βαθμολογούνται, σε μια παγκόσμια δημοσκόπηση  της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Badoo.
 Πιο παράξενο από όλα, σύμφωνα με τους χρήστες της ιστοσελίδας Badoo, είναι το έθιμο στη μικρή πόλη Talca της κεντρικής Χιλής, όπου οι Χιλιανοί συγκεντρώνονται στο νεκροταφείο για να υποδεχθούν το νέο χρόνο με τους αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο δήμαρχος της πόλης ανοίγει τις πύλες του νεκροταφείου στις 11 μ.μ. και χιλιάδες οικογένειες ξεχύνονται μέσα στο νεκροταφείο, για να γιορτάσουν στο φως των κεριών, ενώ παίζει κλασική μουσική.
Η παράδοση αντανακλά το έθιμο στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, να γιορτάζουν ετήσια, την Ημέρα των Νεκρών, συνήθως στις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως εξηγεί η Mary Andrade, συγγραφέας του Day of the Dead: A Passion for Life, «δεν είναι μια πένθιμη μέρα αλλά ένας θαυμάσιος τρόπος για να διατηρούν οι οικογένειες στη μνήμη τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει»

Το έθιμο στην πόλη Talca, να συγκεντρώνονται στο δημοτικό νεκροταφείο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πιστεύεται ότι ξεκίνησε, όταν μία τοπική οικογένεια εισέβαλε στο νεκροταφείο την τελευταία νύχτα του χρόνου για να είναι κοντά στο νεκρό της πατέρα.

Στη δεύτερη θέση παράξενων εθίμων, είναι η εορταστική τελετουργία στη Ρουμανία. Η τελετή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αγρότες που προσπαθούν να ακούσουν τα ζώα τους να συνομιλούν. Αν καταφέρουν και ακούσουν τη συνομιλία των ζώων τους, αυτό είναι ένας κακός οιωνός, αν αποτύχουν είναι σημάδι καλής τύχης.
Ωστόσο η παράδοση θέλει τους πιστούς να ντύνονται αρκούδες και να χορεύουν {Ursul (ο χορός της αρκούδας)}    Παλαιότερα μια αληθινή αρκούδα συμμετείχε στο χορό (έθιμο κυρίως στη Μολδαβία και στη Μπουκοβίνα)

Στην Ιρλανδία χτυπούν ξερό ψωμί στους τοίχους για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να φέρουν καλή τύχη.

Στην περιοχή Hillsboro του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική ρίχνουν τα ανεπιθύμητα έπιπλα από το παράθυρο (ακόμα και φούρνους μικροκυμάτων και κρεβάτια) για να καλωσορίσουν το νέο χρόνο.


Στη Σιβηρία ανοίγουν μια τρύπα στον πάγο που καλύπτει τη λίμνη Βαϊκάλη και κάνουν καταδύσεις ενώ κρατούν ένα Πρωτοχρονιάτικο δένδρο.

Στη Σκωτία (φεστιβάλ Hogmanay ) άνδρες παρελαύνουν στους δρόμους κρατώντας φλογισμένες μπάλες τις οποίες στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Οι μπάλες φωτιάς φέρνουν εξαγνισμό και φως και
για τους Βίκινγκς ήταν έθιμο .

Επίσης δημοφιλής στη Σκωτία είναι η παράδοση Loony Dook, όπου γδύνονται και βουτούν στον παγωμένο ποταμό.

Εξίσου διασκεδαστική με την παράδοση Loony Dook, οι χρήστες της ιστοσελίδας Badoo, θεωρούν την παράδοση με τα μαζικά φιλιά στη Βενετία , τα μεσάνυχτα, όταν αλλάζει ο χρόνος, στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου.

20-12-13  Viking parades, flinging microwaves out of windows and spooky graveyard gatherings: The world's strangest New Year's Eve customs revealed 


TOP FIVE BIZARRE NEW YEAR'S EVE CUSTOMS FROM AROUND THE WORLD

1. Welcoming the new year in the company of deceased friends and relations in a candle-lit graveyard - Talca, Chile

2. Attempting to understand animal speech. If you can hear the animals talk, it's a bad omen. If you can't, the new year will be a good one - Romania

3. Banging old bread on the walls to drive away evil spirits and bring good luck - Ireland

4. Throwing old microwaves and other unwanted furniture from the window - Johannesburg, South Africa

5. Cutting a hole in the surface of a frozen lake and diving to the bottom while carrying a dead tree - Siberia, Russia

Source: Badoo
 
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2530690/Fireball-wielding-Viking-parades-flinging-microwaves-windows-spooky-graveyard-gatherings-The-worlds-strangest-New-Years-Eve-customs-revealed.html


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: