Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ για περισσότερα ΚΕΡΔΗ, έρευνα στη ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

H τύχη ευνοεί τους τολμηρούς: οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους είναι πιθανότερο να βρεθούν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από εκείνους που πιστεύουν ότι όλα είναι προδιαγεγραμμένα, μοιραία, αναπόφευκτα και προκαθορισμένα από τη μοίρα.
αυτό είναι το πόρισμα έρευνας, που έκαναν τρεις ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.
Ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών σε διάστημα τεσσάρων ετών και διαπίστωσαν ότι μετά από μόλις 4 χρόνια, εκείνοι που ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να «διαμορφώσουν τη μοίρα τους» είχαν καταστεί πλουσιότεροι κατά £ 82.000 στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

H έκθεση αποκάλυψε ότι « οι άνθρωποι που είχαν αυτοέλεγχο, αποταμίευαν και επένδυαν σε περιουσιακά στοιχεία, είχαν επίσης καλύτερες συντάξεις από εκείνους που δαπάνησαν περισσότερα χρήματα σε αποκτήματα, όπως τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονικά gadgets που χάνουν την αξία τους »

The report, called ‘Locus of control and savings’ claims people fall into two groups - those with ‘internal’ or ‘external’ locus of control.
Η έκθεση ονομάζεται ‘Locus of control and savings’ και διαχωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες εκείνους που έχουν εσωτερική θέση ελέγχου και πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους και σε εκείνους που έχουν εξωτερική θέση ελέγχου, δηλαδή πιστεύουν ότι η μοίρα, η τύχη ή οι άλλοι άνθρωποι διαμορφώνουν την ζωή τους.
Κερδισμένοι φαίνεται να είναι όσοι προσέχουν και παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, χωρίς να αφήνουν τους άλλους, την τύχη ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες να διαμορφώσουν την πορεία της ζωής τους.
Οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν ότι τα συμπεράσματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις όταν εξετάζουν μέτρα εξοικονόμησης πόρων.
«Οι κυβερνήσεις όλο και περισσότερο θεωρούν ως βασικούς στόχους για τη δημόσια πολιτική παρέμβαση, τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών, την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, και τα επίπεδα πλούτου»
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Deborah Cobb-Clark ( ένας από τους τρεις μελετητές) τα συμπεράσματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις όταν εξετάζουν τρόπους για να ενθαρρύνουν την αποταμίευση. 

Η μελέτη (Melbourne University survey « Locus of control and savings») συνδέεται με την ανάλυση για τα χρηματοοικονομικά κριτήρια των νοικοκυριών και τις ψυχολογικές μετρήσεις συμπεριφοράς τους, σε σχέση με τα επίπεδα αποταμίευσης που ενσωματώνουν τα στατιστικά στοιχεία για το εθνικό εισόδημα.

«Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων ετών, τα νοικοκυριά με «' internal ' locus of control» παρουσίαζαν κατά μέσο όρο Aus $150,000 (£82,000) περισσότερο κέρδος ( περισσότερο από 7,7 τοις εκατό κέρδος στο εισόδημά τους )

Οι ακαδημαϊκοί αναφέρουν ότι η διαφορά ήταν πιο έντονη μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών ( ποσοστό 10 τοις εκατό του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα νοικοκυριών) όπου, όσα είχαν «' internal ' locus of control» κατέληξαν 40 έως 60 τοις εκατό πλουσιότερα μετά από 4 χρόνια από τα νοικοκυριά που είχαν «' external ' locus of control»
 Στις εύπορες οικογένειες και σε αυτές με μέσο εισόδημα τα άτομα που είχαν «' internal ' locus of control» ήταν πιθανότερο να επενδύσουν λιγότερο σε υλικά αγαθά, τα οποία χάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου, και περισσότερο σε συντάξεις που παρέχουν οικονομική ασφάλεια.

Οι ακαδημαϊκοί είπαν ότι αν και χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της Αυστραλίας, πιστεύουν ότι οι τάσεις που αποκαλύφθηκαν είναι παρόμοιες και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

20-12-13 Why fortune really does favour the brave: People who trust fate are more likely to be worse off than those who believe they can change their future

πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2526764/Why-fortune-really-does-favour-brave-People-trust-fate-likely-worse-believe-change-future.html

στην Ελλάδα
3-12-12 ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σύνταξη ανάλογη με το εισόδημα ζητάει η τρόικα
πηγή

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=33039&subid=2&pubid=113154981

Αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού φωτογραφίζοντας το σύστημα της Αυστραλίας, ζήτησε χθες η ομάδα των συμβούλων της τεχνικής βοήθειας σε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Η ομάδα των συμβούλων του ΔΝΤ και της Ε.Ε., αποτελούμενη από τους Τόμας Στόρι, Τζον Κρότι, Πάτρικ Ντε Μετς, συνεπικουρούμενοι από τους εκπροσώπους της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομάδας κρούσης του Χ. Ράιχενμπαχ.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", υπέδειξαν ως πλέον ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα τη χορήγηση "συντάξεων βάσει εισοδήματος.
Το σύστημα στην Αυστραλία προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
πηγή
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=33039&subid=2&pubid=113154981
 το σχόλιο μου,

επίκαιρη η μελέτη ‘Locus of control and savings’ στη Μελβούρνη,     αλλά...
στην Ελλάδα έχουμε την φράση «.ότι εχεις φάτα μόνος σου πριν στα φάνε οι άλλοι»
 Δυστυχώς άλλοι «θεοί» διαμορφώνουν τη μοίρα και την οικονομική μας κατάσταση, είμαστε ανίσχυροι να σώσουμε ότι δεν σώζεται από τα νύχια τους. Οι φτωχοί Έλληνες διαχωρίζονται σε εκείνους που πρόλαβαν να χαρούν κάποια υλικά αγαθά στη ζωή τους και σε εκείνους που δεν χάρηκαν τίποτα. Εκείνοι που δεν χάρηκαν τίποτα, αποταμίευαν, αγόραζαν ακίνητα και τώρα τα χάνουν όλα, δεν θα τους μείνει τίποτα,
ούτε η ανάμνηση των καλών στιγμών όταν σπαταλούσαν αλόγιστα τις οικονομίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: