Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

το ΒΟΥΗΤΟ των ΜΕΛΙΣΣΩΝ πριν το ΤΕΛΟΣ


Πόλεμος διεξάγεται,  για την  απαγόρευση της χρήσης ιδιαίτερα τοξικών (νεονικοτινοειδών)  εντομοκτόνων  παγκοσμίως.  
επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση τους με το μαζικό θάνατο των μελισσών –και άλλων αγρίων επικονιαστών- σε όλο τον κόσμο, τα συστημικά νεονικοτινοειδή παρασιτοκτόνα συνδέονται με το φαινόμενο που ονομάστηκε «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας»
‘Colony Collapse Disorder’ (CCD).
Τέσσερα από τα πιο διαδεδομένα είναι το imidacloprid και clothianidin, που παρασκευάζονται από τη Γερμανική εταιρεία Bayer, το thiamethoxam, από την ελβετική εταιρεία Syngenta και  το fipronil.
Στις ΗΠΑ, η έγκριση από την αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος, (Environmental Protection Agency’s -EPA) ενός ακόμη συστημικού και άκρως τοξικού εντομοκτόνου που ονομάζεται  sulfoxaflor  οδηγεί  τις περιβαλλοντικές ομάδες σε έναν νέο δικαστικό αγώνα.
Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2013, το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων ( Center for Food Safety) και πολλές περιβαλλοντικές ομάδες, κατέθεσαν μήνυση κατά της  αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος, ( US Environmental Protection Agency’s (EPA)) για την απόφαση που έλαβε τον Μάιο (λίγο μετά τη σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας)  να εγκρίνει το νεονικοτινοειδές  εντομοκτόνο sulfoxaflor.
Η νέα αγωγή - Pollinator Stewardship Council et al.- κατά της EPA των ΗΠΑ, κατατέθηκε από την Earthjustice στο ένατο Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο.
Η προηγούμενη αγωγή κατά της EPA των ΗΠΑ, , κατατέθηκε από το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον Μάρτιο, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Η αγωγή στρέφεται   κατά της έγκρισης από την (EPA ) δύο άλλων ευρέως χρησιμοποιούμενων  νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων - clothianidin και thiamethoxam.
Και οι δύο αγωγές υποστηρίζουν πως η EPA παραβίασε τον νόμο για την προστασία των απειλούμενων ειδών, αφού όπως ισχυρίζονται δεν εξέτασε επαρκώς την επίδραση των νεονικοτινοειδών  φυτοφαρμάκων στις μέλισσες και στα άλλα άγρια ζώα που έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση βάσει του ομοσπονδιακού νόμου.
Ο νόμος για τα απειλούμενα είδη  (The Endangered Species Act) απαγορεύει στις κρατικές υπηρεσίες κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ένα απειλούμενο με εξαφάνιση είδος,  χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την (FWS) υπηρεσία των ΗΠΑ , για την προστασία της άγριας φύσης και της αλιείας  (US Fish and Wildlife Service (FWS))
Συνεπώς η EPA δεν ακολούθησε με τον κατάλληλο τρόπο, το πρωτόκολλο.

Τον Μάη του 2013, έκθεση  ( May report) του  Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει πως από το 2006, το φαινόμενο CCD έχει προκαλέσει την καταστροφή 10 εκατομμυρίων αποικιών μελισσών (αξίας $ 200 η κάθε μία)

ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ στα ΜΕΛΙΣΣΙΑ,    ο όρος “beemageddon”
Scientists are concerned that “beemageddon” could cause the collapse of the $200 billion agriculture industry, since more than 100 US crops - including apples, zucchinis, avocados, and plums - rely on honey bees to pollinate them.

In June, days before National Pollinator Week, an estimated 25,000 bees were found dead in an Oregon parking lot. Scientists linked the deaths to pesticide use.
 πηγή

 Μορατόριουμ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων όπως το sulfoxaflor.
Στις 29-4-13, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον προσωρινό περιορισμό για 2 χρόνια της χρήσης σκευασμάτων που περιέχουν νεονικοτινοειδή. Η απόφαση ελήφθη μετά από παρακολούθηση  της κατάρρευσης των πληθυσμών στα μελίσσια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η προσωρινή απαγόρευση ισχύει από 1-12-13 (δεν υπάρχει σαφής απόφαση αφού από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, μόνο οι 15 ψήφισαν υπέρ της πρότασης)
Συνολικά 15 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να απαγορευτούν τρία από τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, 8 χώρες ψήφισαν κατά και 4, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν της ψηφοφορίας
στις χώρες που απείχαν, εκτός της Ελλάδας ήταν η Λιθουανία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

υπέρ της πρότασης ψήφισαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Μάλτα.
κατά της απόφασης της Κομισιόν τάχθηκαν η Ιταλία,  η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία.
 
Η απόφαση της Κομισιόν στηρίχθηκε σε μελέτη που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με την οποία η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων αυτών είναι 7.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη του DDT, του εντομοκτόνου που απαγορεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1970.

Δελτίο τύπου 16-11-13   Η Greepeace, το σώμα των Ευρωπαίων μελισσοκόμων και τέσσερις καταναλωτικές οργανώσεις προέβησαν σε παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με σκοπό την υπεράσπιση της απόφασης απαγόρευσης των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.
Η παρέμβαση προκλήθηκε από την προσφυγή της Syngenta και της Bayer κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανατροπή της απαγόρευσης των φυτοφαρμάκων τους.  

27-12-13 US govt’s wanton approval of harmful pesticides fueling ‘bee holocaust’ – lawsuit
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: