Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΣΚΥΛΩΝ που προορίζονται για ΖΩΟΤΟΜΙΑ στην ΕΕ

 Ιταλία, κλείσιμο εκτροφείου σκύλων που προορίζονται για ζωοτομία
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις  6 Ιανουαρίου 2012     E-012417/2011
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού    Andrea Zanoni (ALDE)

 Θέμα: Επείγον αίτημα για κλείσιμο του εκτροφείου σκύλων που προορίζονται για ζωοτομία της Green Hill στο Montichiari (Brescia) 
Εδώ και μερικά χρόνια, πολλοί ευρωπαίοι πολίτες παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία την υπόθεση που αφορά ένα από τα σημαντικότερα εκτροφεία σκύλων ράτσας μπιγκλ οι οποίοι προορίζονται για την αγορά των εργαστηρίων όπου εφαρμόζεται η βάρβαρη πρακτική της ζωοτομίας.
Πρόκειται για το εκτροφείο Green Hill 2001 Srl στον δήμο του Montichiari (Brescia), όπου στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 διεξήχθη έλεγχος με ένταλμα της ιταλικής δικαιοσύνης, με το οποίο διαπιστώθηκε η έλλειψη του εταιρικού μητρώου όπου πρέπει να καταγράφονται οι πωλήσεις, οι προμήθειες και οι θάνατοι των εκτρεφόμενων ζώων, κατά παράβαση του άρθρου 17 της οδηγίας 86/609/ΕΟΚ και του άρθρου 30 της οδηγίας 2010/63/ΕΕ, καθώς και η απουσία σήματος αναγνώρισης σε 400 απογαλακτισμένα μπιγκλ, κατά παράβαση του άρθρου 18 της οδηγίας 86/609/ΕΟΚ και του άρθρου 32 της οδηγίας 2010/63/ΕΕ.
Όπως ορίζεται στο άρθρο 44, παράγραφος 3, της οδηγίας 2010/63/ΕΕ, για τις εν λόγω παραβάσεις η ιταλική νομοθεσία (νομοθετικό διάταγμα 116/1992) προβλέπει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εκτροφείου, η οποία ωστόσο δεν διετάχθη από τον δήμαρχο του Montichiari που είναι η αρχή αρμόδια για την επιβολή της ποινής.
Εξαιτίας των παραβάσεων αυτών, η Διεθνής Οργάνωση Προστασίας των Ζώων (OIPA) υπέβαλε στον δήμαρχο του Montichiari αίτηση για το κλείσιμο του εκτροφείου.
Κατόπιν τούτου, μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει εάν γνωρίζει αυτά γεγονότα που συγκλόνισαν την ιταλική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη; Θεωρεί ότι πρέπει να προβεί επειγόντως στο κλείσιμο του εν λόγω εκτροφείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις προαναφερθείσες οδηγίες; Μπορεί ενδεχομένως να αναφέρει πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία αποστολή των κτηνιάτρων του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ΓΤΚΘ) στα ιταλικά εκτροφεία ζώων που προορίζονται για εργαστήρια ζωοτομίας και ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ελέγχων; Μπορεί τέλος να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των εκτροφείων σκύλων που προορίζονται για ζωοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν στις μονάδες αυτές τηρείται η κοινοτική νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων και το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λισαβόνας;
πηγή
3-2-2011 εκτροφεία θανάτου
Στις παρυφές της πόλης Sant Feliu de Codines, στην Καταλονία της Ισπανίας, βρίσκεται ένα από τα εκατοντάδες εκτροφεία ζώων που προορίζονται αποκλειστικά για πειράµατα.   Το εκτροφείο ανήκει στην πολυεθνική εταιρεία Harlan, την κορυφαία εταιρεία στον κόσµο που προµηθεύει µε πειραµατόζωα εργαστήρια φαρµακευτικής, βιοτεχνολογίας, χηµικών και τροφίµων. Για να το πούµε απλά, πρόκειται για µια πολυεθνική µε έδρα τις ΗΠΑ και παρακλάδια στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερµανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Μεξικό και τις Σκανδιναβικές Χώρες, που τζιράρει δισεκατομμύρια δολάρια εκτρέφοντας σκύλους, γάτες, πιθήκους, γουρούνια, κουνέλια και ποντίκια, µε μοναδικό σκοπό να σκοτωθούν αργά και βασανιστικά όχι στο όνοµα της επιστήµης, αλλά κυρίως στο όνοµα της χηµικής βιοµηχανίας, της βιοµηχανίας των γενετικά τροποποιηµένων προϊόντων, των καλλυντικών και των απορρυπαντικών.
Το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου το εκτροφείο πειραµατόζωων στη Sant Feliu de Codines πλησίασαν µεθοδικά ακτιβιστές της ισπανικής οργάνωσης για τα δικαιώµατα των ζώων Igualdadanimal. Φορούσαν κουκούλες και γάντια, έσπασαν τις κλειδαριές και απελευθέρωσαν 36 σκυλάκια.
Όπως επισημαίνουν οι ακτιβιστές, οι εγκαταστάσεις της Harlan Interfauna στην Καταλονία δεν διαφέρουν καθόλου από τις εγκαταστάσεις της Green Hill στην Ιταλία ή της Marshall στις ΗΠΑ. Δεν διαφέρουν από τα εκατοντάδες εκτροφεία που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη βρόμικη βιομηχανία εκτροφής ζώων, που γεννιούνται καταδικασμένα «να γίνουν θύματα των τεστ τοξικότητας, βιοϊατρικής και κτηνιατρικής έρευνας ή στρατιωτικών πειραμάτων μέχρι το τέλος της ζωής τους».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: