Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Μαμάδες πολεμάνε την κρίση

«Χαρίζω ζεστές φόρμες. Εχουν φορεθεί από δύο αδελφάκια». Δύο μητέρες προκειμένου να καταπολεμήσουν την οικονομική κρίση, που σφίγγει σαν θηλιά κάθε νεαρό ζευγάρι, εμπνεύστηκαν τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας ανταλλαγής ειδών μπεμπέ, ενώ παράλληλα οργανώνουν και παζάρια όπου συγκεντρώνονται χρήματα για άπορες οικογένειες.

Η Δήμητρα Τζιμοπούλου, μητέρα της δίχρονης Μυρτώς, και η Εβίτα Παρασκευοπούλου, μητέρα του Ηλία που σήμερα είναι δεκαπέντε μηνών, είναι παιδικές φίλες. Οταν η Εβίτα έμεινε έγκυος στον γιο της και ξεκίνησε να φτιάχνει το παιδικό δωμάτιο βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλλημα: να αγοράσει από την αρχή όλο τον εξοπλισμό, που περιελάμβανε κούνια, έπιπλα και διάφορα είδη μπεμπέ ή να τα δανειστεί από τη φίλη της; Χωρίς πολλή σκέψη και με την προτροπή της Δήμητρας κατέληξε ότι το πιο σωστό για την τσέπη της θα ήταν να κάνει το δεύτερο, με αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα να «γεννηθεί» και η ιδέα της δημιουργίας της ιστοσελίδας www.babyfeat.gr.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η οποία είναι εμπνευσμένη από τις αγγλικές λέξεις baby (μωρό) και feat (κατόρθωμα) προωθεί την ανταλλαγή ελαφρώς μεταχειρισμένων μωρουδιακών ειδών, στηρίζοντας παράλληλα την ιδέα της ανακύκλωσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τις οικογένειες και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

«Με τη Δήμητρα είμαστε φίλες από μικρές και από τότε ανταλλάσσαμε πράγματα: ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα. Ετσι, όταν έμεινα έγκυος η Δήμητρα με βοήθησε πολύ και με στήριξε υλικά και ηθικά. Στη συνέχεια, θέλοντας να προωθήσουμε την οικολογική συνείδηση και βλέποντας και την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το συγκεκριμένο σάιτ» λέει στην «Espresso» η Εβίτα Παρασκευοπούλου, ενώ από την πλευρά της η Δήμητρα Τζιμοπούλου τονίζει: «Από συνειδητή εππιλογή σταμάτησα τη δουλειά και αφοσιώθηκα στο μεγάλωμα των παιδιών μου. Τότε ήταν που πήραμε την απόφαση με την Εβίτα να φτιάξουμε το σάιτ. Τα παιδιά σου δίνουν μεγάλη έμπνευση και έναυσμα για να προσφέρεις».

Τα ανταλλακτικά παζάρια


Ο τρόπος λειτουργίας του σάιτ στηρίζεται στην καταχώρηση αγγελιών, μέσα από τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να χαρίσουν, να ανταλλάξουν ή να ζητήσουν παλιά παιχνίδια, ελαφρώς χρησιμοποιημένο ρουχισμό, ακόμα και υπηρεσίες, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Παράλληλα, οι δύο φίλες και εμπνεύστριες της ιδέας έχουν ξεκινήσει διάφορες εθελοντικές πρωτοβουλίες, οργανώνοντας ανταλλακτικά παζάρια και συγκεντρώνοντας χρήματα για άπορες οικογένειες με τη συμπαράσταση του απλού κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παζάρι που έγινε πριν από λίγες ημέρες στον δημοτικό κινηματογράφο «Καλυψώ» στην Καλλιθέα, τα ρούχα και τα παιχνίδια που συγκεντρώθηκαν από απλούς πολίτες χώρεσαν σε ένα φορτηγάκι! «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Με όσους μιλάμε μας λένε ότι χαίρονται πάρα πολύ που γίνονται τέτοιες δράσεις, γιατί λείπουν τέτοιες πρωτοβουλίες και με τον τρόπο αυτό μπορούν να βοηθήσουν και άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη» σημειώνει η Δήμητρα Τζιμοπούλου.

Οπως θα πει αμέσως μετά η Εβίτα Παρασκευοπούλου, οι ανάγκες πολλών οικογενειών για ρούχα και παπούτσια είναι μεγάλες. Σε περιπτώσεις δε που τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες της οικογένειας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

«Εχουμε πολλές περιπτώσεις που και οι δύο γονείς έχουν μείνει χωρίς δουλειά, έχουν πάρει δάνεια ή κινδυνεύουν να τους πάρουν το σπίτι. Είναι λοιπόν μεγάλη "ανάσα" γι’ αυτές τις οικογένειες που έχουν αποκτήσει πρόσφατα μωρό, δεδομένου ότι και τα περισσότερα είδη μπεμπέ είναι αρκετά ακριβά» λέει η Εβίτα Παρασκευοπούλου, προσθέτοντας ότι από αυτό το ιδιότυπο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης ευνοούνται και οι πολύτεκνες οικογένειες.

«Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πράγματα για μία μητέρα τετράδυμων. Καταλαβαίνετε λοιπόν τη χαρά μας» θα συμπληρώσει η Δήμητρα Τζιμοπούλου, καταλήγοντας ότι μέσα από τις δράσεις που προωθεί το σάιτ οι γονείς έρχονται κοντά, αναπτύσσονται φιλίες και τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται τα πράγματά τους.


ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: