Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση με νόημα Κίσιντζερ – Πούτιν στη Μόσχα…

Κάθε μετάβαση του υπέργηρου Χένρι Κίσιντζερ σε κάποια πρωτεύουσα και η συνάντησή του με αξιωματούχους, εγείρει αυτόματα απορίες περί της φύσεως της αποστολής του. Αν δηλαδή είναι απεσταλμένος από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο, ασχέτως εάν είναι Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός.

Με αυτό ως δεδομένο, η νέα επίσκεψη του Κίσιντζερ στη Μόσχα όπου συναντήθηκε – χθες – με τον πρωθυπουργό και επικείμενο κατά πάσα πιθανότητα (ή μήπως βεβαιότητα;) πρόεδρο της Ρωσίας, έχει αυτονόητο ενδιαφέρον. Εάν ο Κίσιντζερ επιθυμεί να συγκαλύψει την αποστολή του, τότε βάζει μπροστά την παγκοσμίου φήμης εταιρία συμβούλων που διατηρεί, μέσω της οποίας, για παράδειγμα, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες συνεννόησης του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη για μια απόπειρα κατευναστικής παρέμβασης από την πλευρά του Κίσιντζερ. Οι σχέσεις της ρωσικής ηγεσίας με τον νέο Αμερικανό πρεσβευτή δεν είναι καλές, ενώ γενικότερα το κλίμα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, αποπνέει ένταση…

Τη συνάντηση με τον Χένρι Κίσιντζερ αποκάλυψε το γραφείο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώνοντας ότι θα συζητηθούν οι διεθνείς υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το αίτημα για τη συνάντηση φέρεται να κατατέθηκε από την πλευρά Κίσιντζερ στα τέλη Νοεμβρίου και έγινε άμεσα δεκτό, καθώς οι δυο άνδρες είναι «παλιοί φίλοι» και έχουν δειπνήσει 8-10 φορές στο σπίτι του Κίσιντζερ – τον οποίο χαρακτηρίζει ως «σοφό άνθρωπο» – στη Νέα Υόρκη! Η σχέση τους είχε ξεκινήσει το 1990, όταν ο Πούτιν που ήταν βοηθός – σύμβουλος του δημάρχου, είχε μεταβεί στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τον Κίσιντζερ που επισκεπτόταν την πόλη.


defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: