Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ για Ανθρώπινη Κατανάλωση στην ΕΕ


Στην ΕΕ εισάγεται κάθε χρόνο κρέας αλόγου για ανθρώπινη κατανάλωση, από χώρες όπως ο Καναδάς ,το Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη. Ωστόσο η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται εφόσον δύναται να καταναλωθεί κρέας αλόγου μολυσμένου με κατάλοιπα απαγορευμένων ουσιών (π.χ. φαινυλβουταζόνη)
Ο ευρωπαίος καταναλωτής αυτού του προϊόντος (κατανάλωση υπάρχει κυρίως στο Βέλγιο την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία) ενδέχεται να αντιμετωπίσει βαριές συνέπειες στην υγεία του. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, με κατάλληλα προγράμματα δειγματοληψίας και μεθόδους ανίχνευσης, σύμφωνα με την οδηγία 96/22/ΕΚ, ελέγχουν κάθε παρτίδα κρέατος και προϊόντων κρέατος ιπποειδών για την ανίχνευση κινδύνου, ιδιαίτερα όσον αφορά την παρουσία ορισμένων ουσιών με ορμονική δράση και β-αγωνιστών που χρησιμοποιούνται για την προώθηση της ανάπτυξης.
Ωστόσο τα άλογα που παρουσιάζονται για σφαγή στις εκτός ΕΕ χώρες δεν διαθέτουν διά βίου αρχείο ταυτότητας/ιστ
ορικού –αντίστοιχο με τα διαβατήρια των ιπποειδών που εκδίδονται στην ΕΕ–
Ο ευρωπαίος που τρώει τα άλογα δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις απαγορευμένες ουσίες που υπάρχουν στο κρέας τους και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του.
Στην Ελλάδα δεν γίνεται επίσημα διακίνηση αυτού του κρέατος, σύμφωνα με τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτ/σης Αθηνών (τηλέφωνο 213-1617.300) δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον Έλληνα καταναλωτή.
Απευθύνθηκα στην Δ/νση κτηνιατρικής όταν στο διαδίκτυο διάβασα πως γαλλικά εστιατόρια της Αθήνας θα προσφέρουν κρέας αλόγου, στο μενού του εορταστικού ρεβεγιόν
MERRICK HORCE ('λογο) Έρχεται το κρέας αλόγου στην Ελλάδα. Στα μενού των ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τουλάχιστον τέσσερα γαλλικά εστιατόρια της Αθήνας θα προσφέρουν ...πηγή clubs.pathfinder.gr/getfile.php?file=1&folder=88948
Στην Ελλάδα δεν τρώμε άλογα αλλά τα εξάγουμε για να τα φάνε οι γείτονες Ιταλοί.
Είναι γνωστός ο προσωπικός αγώνας του μέλους του ΔΣ της ΕΙΔΙΕ κ. Στάθη Σουρίλου, προκειμένου να αποτρέψει την έξοδο δεκάδων ιπποδρομιακών αλόγων στα σφαγεία της γειτονικής Ιταλίας
.
Δεν κατάφερα να πληροφορηθώ σχετικά με τον αριθμό των αλόγων που εξάγονται για σφαγή από την Ελλάδα στην Ιταλία, τυποποιημένες απαντήσεις και πέπλος σιωπής καλύπτει τη μεταφορά των περήφανων ζώων για το σφαγείο.
Επίσημα στοιχεί
α για τα άλογα και γαϊδούρια που εξάγονται από την Ελλάδα για σφαγή δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών (μίλησα τηλεφωνικά με την κ.Ρόζα Ρούσσου) υπάρχει καθεστώς παράνομης μεταφοράς ιπποειδών.
Η αρμόδια για θέματα προστασίας ζώων συντροφιάς του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης κ.Χρυσούλα Δηλέ μου είπε πως μπορεί να βρει κάποια στοιχεία (δηλαδή αριθμό ατόμων, ιπποδρομιακών κυρίως αλόγων που έχουν αποσυρθεί και μεταφέρονται για σφαγή στην Ιταλία)
Απευθύνθηκα τηλεφωνικά και στην ΦΙΛΙΠΠΟ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ τηλ: 22990 41335 μου απάντησαν ευγενικά πως θεωρούν παράνομη την μεταφορά των ιπποδρομιακών αλόγων για σφαγή.
Τα άλογα τους, εδώ και 7-8 χρόνια αποσύρονται σε φάρμα της Κοζάνης. Από εκεί ίσως κάποιοι άλλοι φορείς αναλαμβάνουν το ταξίδι για το τραγικό τέλος των αλόγων.
4 Νοεμβρίου 2010
E-9125/2010
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού Dan Jørgensen (S&D)
Θέμα: Ασφάλεια των τροφίμων και εισαγωγές κρέατος αλόγου από τον Καναδά και το Μεξικό στην ΕΕ
Κάθε χρόνο, εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικές ποσότητες κρέατος αλόγου από τον Καναδά και το Μεξικό, κατά κύριο λόγο για ανθρώπινη κατανάλωση. Μετά το κλείσιμο όλων των σφαγείων ιπποειδών στις ΗΠΑ το 2007, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των αμερικανικών αλόγων που μεταφέρονται τόσο στον Καναδά όσο και στο Μεξικό προς σφαγή με σκοπό στη συνέχεια την εξαγωγή κρέατος αλόγου στην ΕΕ, μεταξύ άλλων προορισμών. Ωστόσο, τα άλογα στις ΗΠΑ δεν εκτρέφονται για την παραγωγή τροφίμων και τους χορηγούνται συστηματικά ουσίες, όπως η φαινυλβουταζόνη, οι οποίες είναι απαγορευμένες για χρήση σε ζώα παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ. Αν και θεωρούνται ασφαλή για τα άλογα, τα φάρμακα αυτά μπορεί ενδεχομένως να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις εάν καταναλωθούν από τον άνθρωπο(1).
1. Γνωρίζει η Επιτροπή ότι έ
να σημαντικό ποσοστό του κρέατος αλόγου που εξάγεται από τον Καναδά και το Μεξικό προέρχεται από άλογα από τις ΗΠΑ που έχουν αγοραστεί σε δημοπρασία –χωρίς έγγραφα τεκμηρίωσης της αγωγής– από αγοραστές που σκοπεύουν να τα θανατώσουν;
2. Με βάση τα ανωτέρω, πιστεύει η Επιτροπή ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές στον Καναδά και το Μεξικό είναι επαρκή για την πρόληψη τόσο της απάτης εκ μέρους των πωλητών όσο και της εξαγωγής κρέατος αλόγου μολυσμένου με κατάλοιπα απαγορευμένων ουσιών; Έχει ελέγξει το προσωπικό της Επιτροπής τα μέτρα αυτά; Προτίθεται η Επιτροπή να ελέγχει τακτικά τα μέτρα αυτά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν αποτελεσματικά και όπως έχει προβλεφθεί;
3. Μπορεί η Επιτροπή να παράσχει ακριβή και λεπτομερή στοιχεία των μεθόδων δειγματοληψίας και επιστημονικών δοκιμών που χρησιμοποιούνται από τις αρχές στον Καναδά και το Μεξικό για τον εντοπισμό καταλοίπων απαγορευμένων ουσιών στο κρέας αλόγου που προορίζεται για εξαγωγή στην ΕΕ;
4. Εκτός από τις εξαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, σημαντικές ποσότητες κρέατος αλόγου εξάγονται επίσης στην ΕΕ από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη. Θα μπορούσε η Επιτροπή να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται από τις χώρες αυτές προκειμένου να συμμορ
φωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ που διέπουν την εξαγωγή κρέατος αλόγου στην ΕΕ;
5. Θα μπορούσε η Επιτροπή να επιβεβαιώσει ότι όλες οι τρίτες χώρες που επιδιώκουν να εξάγουν κρέας αλόγου στην ΕΕ απαιτούν τώρα υποχρεωτικό διά βίου αρχείο ταυτότητας/ιστορικού –αντίστοιχο με τα διαβατήρια των ιπποειδών που εκδίδονται στην ΕΕ– για κάθε άλογο που παρουσιάζεται για σφαγή;
(1) Dodman, N., Blondeau, N. & Marini, C. (2010) Association of phenylbutazone usage with horses bought for slaughter. A public health risk. (Σύλλογος για τη χρήση φαινυλβουταζόνης σε άλογα που αγοράζονται για σφαγή. Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.) Food and Chemical Toxicology. 48 (2010) 1270-1274.
πηγή
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2010-9125+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL
Απόφαση της Επιτροπής της 16ης Ιανουαρίου 2006
για τους ειδικούς όρους που διέπουν το κρέας και τα προϊόντα κρέατος ιπποειδών που εισάγονται από το Μεξικό και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση
Κατά την τελευταία επίσκεψη επιθεώρησης της Κοινότητας στο Μεξικό ήλθαν στην επιφάνεια σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά την ικανότητα των μεξικανικών αρχών να διενεργούν αξιόπιστους ελέγχους στο κρέας των ιπποειδών, ιδιαίτερα για την ανίχνευση ουσιών που απαγορεύονται βάσει της οδηγίας 96/22/ΕΚ.
Κατά την εν λόγω επιθεώρηση αποκαλύφθηκαν επίσης σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά τους ελέγχους της αγοράς κτηνιατρικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των μη εγκεκριμένων προϊόντων. Εξαιτίας των ελλείψεων αυτών είναι εύκολη η χρήση τέτοιων απαγορευμένων ουσιών στην παραγωγή κρέατος αλόγων. Κατά συνέπεια είναι δυνατόν τέτοιες ουσίες να περιέχονται στο κρέας και στα προϊόντα κρέατος ιπποειδών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η παρουσία τέτοιων ουσιών στα τρόφιμα αποτελεί σοβαρό δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. πηγή
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HyfwBn9XfawJ:eur-lex.europa.eu/
25-3-10 Horse on the menu Could you eat a horse?
πηγή
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/mar/25/edinburgh-restaurant-horse-meat

Δεν υπάρχουν σχόλια: