Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Παζαρεύει τη συμφωνία για τους λαθρομετανάστες η Άγκυρα

Σε συμφωνία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών με αντάλλαγμα την παροχή διευκολύνσεων στους Τούρκους πολίτες στο θέμα της θεώρησης των διαβατηρίων τους είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν Τουρκία και ΕΕ , αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικης εφημεριδας Hurriyet Daily News με τίτλο “Turkey, EU to finalize migration agreement”.

Κατα το δημοσιευμα διπλωματικές πηγές αναφερουν οτι σημερα Παρασκευη αναμένεται στην Άγκυρα αντιπροσωπεία της ΕΕ προκειμένου να συναντηθει με Τούρκους αξιωματούχους για να συζήτησουν εφόλης της ύλης και να υπογραψουν σχετική συμφωνία. Η εφημεριδα αναφερει παντως οτι αξιωματούχος της ΕΕ -ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- διευκρίνισε ότι πρόκειται για «αποστολή τεχνικής και όχι πολιτικής φύσεως», προσθέτοντας ότι στο μέλλον ενδεχομένως να ακολουθήσει συνάντηση ανώτερου επιπέδου.

Στόχος της συμφωνίας επαναπροώθησης είναι η κατανομή του βάρους μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και υποψηφίων κρατών μελών και κατά κανόνα δεν συνδέεται με το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων καθαυτό, ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θέσει ως προϋπόθεση την υπογραφή της συμφωνίας από την Τουρκία για την παροχή των σχετικών διευκολύνσεων. Εχει διατυπωθει η εκτιμηση ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η ΕΕ θα δώσει το ''πράσινο φως'' στην Τουρκία για το θέμα της βίζας.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News η συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη της ΕΕ και θα προβλέπει κατανομή του οικονομικού κόστους. Η επίμαχη συμφωνία ίσως αποτελέσει θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου. Οι εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένων των δηλώσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΕ ακολουθώντας την τακτική αυτή θέτει προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΕΕ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: