Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Οι επιπτώσεις της τοποστρατηγικής στη Θράκη

Ν. Λυγερός

Η
τοποστρατηγική δεν λειτουργεί μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον Καύκασο και στο θέμα του Κουρδικού με την έννοια του τριπλού σημείου επαφής.

Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενο να έχει συνέπειες και στη Θράκη, όχι μόνο στη Δυτική, αλλά και στην Ανατολική. Το βασικό στοιχείο της εφαρμογής της είναι η Συνθήκη Βερολίνου (1. 2.) του 1878 κι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

Για να γίνουν όμως κατανοητές οι επιπτώσεις της στη Θράκη, δεν αρκεί να σκεφτόμαστε ελλαδικά. Πρέπει να κάνουμε μία ευρωπαϊκή υπέρβαση, για να αγγίξουμε και το πρόβλημα της βαλκανοποίησης.

Το ιστορικό πλαίσιο, όπου έρχονται σε σύγκρουση η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, η Ρωσική Αυτοκρατορία κι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι πολύτιμο, ειδικά αν αντικαταστήσουμε την πρώτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι βέβαια ως Αυτοκρατορία με την κλασική έννοια, αλλά ως τοποστρατηγική οντότητα με τη δυναμική της. Μπορεί η σύγκρουση να μην είναι ορατή σε όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο αόρατο της νοητικής στρατηγικής.

Στην πραγματικότητα, καθώς η Θράκη αποτελεί ιστορικό στόχο, υπάρχουν και πιέσεις και τριβές. Επιπλέον, λόγω της προβληματικής ανταλλαγής πληθυσμού, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρισκόμαστε τελικά σε ένα εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να μοντελοποιηθεί και μέσω της θεωρίας γραφημάτων.

Μια ανάλογη προσπάθεια έχει γίνει ήδη στον τομέα της επιδημιολογίας όσον αφορά στην ιστορική μαύρη πανούκλα. Σε αυτήν την περίπτωση, η μοντελοποίηση ασκείται πάνω στους ασθενείς κι η ασθένεια θεωρείται ως επιφαινόμενη. Σε αυτό το νέο πεδίο μπορεί να μελετηθεί κι η εξάπλωση του προβλήματος.

Οι περιοχές μπορεί να ερμηνευτούν ως κυψέλες νέων διαγραμμάτων Voronoi, τα οποία εφαρμόζονται πάνω σε πληθυσμό κι όχι περιοχή, τουλάχιστον αρχικά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ερμηνεύσουμε αποτελεσματικά και την εμμονή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να διατηρήσει μια συνεκτικότητα με τη Νότιο Βουλγαρία, θυσιάζοντας τη Βόρεια, για να έχει άμεση πρόσβαση στα Βαλκάνια.

Τα προβλήματα που παράγονται στη Θράκη δεν είναι μόνο ανάλογα με αυτά που προέκυψαν στην Ίμβρο, στη Τένεδο και στην Κύπρο. Η αλλοίωση του πληθυσμού δεν είναι η μοναδική τεχνική που εφαρμόζεται, διότι η Θράκη έχει ένα μέγεθος και μια τοποθεσία, όπου δεν επαρκεί. Στην πραγματικότητα, οι εσωτερικές τριβές ακολουθούν και τη θεωρία περί πολέμου του Clausewitz.

Η μελέτη της περιοχής με μια τοποστρατηγική προσέγγιση, θυμίζει την Αρμενία και τα προβλήματά της όσον αφορά στον πληθυσμό. Επιπλέον, η παρουσία κι ο όγκος της πρώτης στρατιάς εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί μια φυσιολογική ενίσχυση της πίεσης. Η αλλαγή φάσης δεν είναι τόσο αδύνατη όσο νομίζουν ή μάλλον για να το πούμε καλύτερα, όσο θέλουν να το πιστεύουν μερικοί.

Η Ανατολική Θράκη χάθηκε από λανθασμένες εκτιμήσεις, λόγω της επικέντρωσης του προβλήματος πάνω στη Σμύρνη. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε ανάλογα λάθη για τη Δυτική Θράκη. Εργαλεία έχουμε, θεωρίες έχουμε απλώς πρέπει να έχουμε και τη βούληση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://tolimeri.blogspot.com/
Παρ΄ολιγο να λυντσάρουν τον Κακλαμάνη στην παλ. βουλή

Απόψε έγινε μια εκδήλωση στην παλιά βουλή για την Θράκη, με συντονιστή τον Στρατηγό Αλευρομάγειρο, και ομιλητές τους , Κ. Καραϊσκο έκδοτη του Αντιφωνητή, Παναγιώτη Σγουρίδη βουλευτή, ,Γ.Καραμπελιά εκδότη του ΑΡΔΗΝ, και την ηρωική δασκάλα ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκε στην αίθουσα όπου έσφυζε από κόσμο, και ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ του οποίο έσπευσε ο συντονιστής Κος Αλευρομάγειρος να αναγγείλει την παρουσία. Πριν το τέλος της εκδήλωσις σηκώθηκε η ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ και ζήτησε από τον συντονιστή της όλης εκδήλωσις μέσω αυτού, να απευθύνει μια ερώτηση στον παριστάμενο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ,και το αίτημα της έγινε δεκτό.
Απευθυνόμενη λοιπόν στον πρώην πρόεδρο της βουλής τον ρώτησε, «μέχρι ποιου σημείου πρέπει για να φτάσουν οι πράξεις και ενέργειες των Ματατζη, Ιλχαν, και Χατζηοσμάν, για να τους διώξετε από το ΠΑΣΟΚ;».
Απαντώντας ο ανεκδιήγητος Κακλαμάνης με το γνωστό, «άρες μάρες κουκουνάρες »,και κουβέντα για την ταμπακιέρα, έκανε τους παριστάμενους να εξαγριωθούν ,να του απευθύνουν λέξεις υβριστικές, τέτοιες που δεν τολμούμε ούτε να τις γράψουμε. Ο δε παριστάμενος ΝΑΞΑΚΗΣ εξαγριωμένος από την κοροϊδία, του είπε ότι εσείς παραδώσατε και τον ΟΤΣΑΛΑΝ, και βλέποντας οι διοργανωτές ότι η κατάσταση πάει να εκτραπεί από τους διαμαρτυρόμενους για την κοροϊδία και να γίνει ανεξέλικτη, αναγκάστηκαν να τον φυγαδεύσουν για να ηρεμίσουν τα πνεύματα.
Τώρα τι ήθελε να πάει σε μια τέτοια πατριωτική εκδήλωση ένας συμμετέχων στο γενικό ξεπούλημα της χώρας; Aγνωσται αι βουλαί του …παρ΄ολιγο…. λυντσαρισμένου.
Λυπούμαστε μόνο που δεν ήμασταν εκεί, για να του χώσουμε κανένα γιαουρτάκι για να ….φτιάξει δέρμα..


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz16iHsRWO2

Ανώνυμος είπε...

H κυβέρνηση Ερντογάν διαποτίζεται από kor-animals θέλουν να "εκδικηθούν την ήττα στην πολιορκία της Βιέννης το 1683"

From HEIL GAP


Και εξακολουθούν να αφήνουν αυτά τα αποβράσματα στην Ευρώπη ;


http://www.spiegel.de/images/image-155921-galleryV9-fgmc.jpg
29 Νοέμβρη του 2010

Διπλωματικά τηλεγραφήματα αποκάλυψαν αμφιβολίες των ΗΠΑ σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη G-20 συνόδου κορυφής στη Σεούλ: Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)


Τα διαρρεύσαντα διπλωματικά τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι οι διπλωμάτες των ΗΠΑ είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την αξιοπιστία της Τουρκίας ως εταίρου. Η ηγεσία στην Άγκυρα απεικονίζεται ως διχασμένη και διαποτίζεται από ισλαμιστές.

Αμερικανοί διπλωμάτες, έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας. Απόρρητα ή εμπιστευτικά τηλεγραφήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα περιγράφουν ισλαμικές τάσεις στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ετυμηγορίες διπλωμάτων των ΗΠΑ σχετικά με τον εταίρο του ΝΑΤΟ με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία είναι καταστροφικές. Η τουρκική ηγεσία απεικονίζεται ως, διχασμένη και οι σύμβουλοι του Ερντογάν, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσιάζεται πως έχει μικρή κατανόηση της πολιτικής πέρα από την Άγκυρα.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν επίσης για τα υποτιθέμενα οράματα νέο-οθωμανισμού του Νταβούτογλου. Αμερικανοί διπλωμάτες επικαλέσθηκαν ένα υψηλόβαθμο σύμβουλο της κυβέρνησης να λέει ότι ο Νταβούτογλου θα χρησιμοποιήσει την ισλαμιστικη του επιρροής του στον Ερντογάν, περιγράφοντάς τον ως «εξαιρετικά επικίνδυνο». Σύμφωνα με το έγγραφο των ΗΠΑ, άλλος σύμβουλος στο κυβερνών κόμμα «ΑΚΡ» παρατήρησε, ίσως ειρωνικά, ότι η Τουρκία ήθελε «να πάρει πίσω την Ανδαλουσία και να εκδικηθεί για την ήττα της κατά την πολιορκία της Βιέννης το 1683."

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ γράφουν ότι πολλά ηγετικά στοιχεία στο ΑΚΡ ήταν μέλη μιας αδελφότητας μουσουλμάνων και ότι ο Ερντογάν όρισε ισλαμιστές τραπεζίτες σε θέσεις επιρροής. Ανέφεραν παίρνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες που έχουν στενούς δεσμούς με τους ισλαμιστές.. Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει το τηλεγραφήμα, ο ίδιος περιβάλλεται με ένα «σιδερένιο κλοιό από συκοφάντες (περιφρονητικά) συμβούλους" και παρουσιάζει τον εαυτό του ως το «Βήμα της Ανατολίας».

HEIL GAP (or mind the GAP) If You Can Do It