Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Άνθιμος: "Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να σταματήσουμε να μιλάμε"

Έμμεση απάντηση στη δριμεία κριτική που δέχθηκε από τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έδωσε σήμερα από το Ιερό Βήμα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

«Δεν θα τους κάνουμε την χάρη» βροντοφώναξε ο δυναμικός Ιεράρχης διαβεβαιώνοντας τους πιστούς ότι θα συνεχίσει και να μιλάει και να αρθρογραφεί «για τον Χριστό και την Πατρίδα».

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος κάλεσε τους πιστούς να κάνουν υπομονή μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρίσιμη κατάσταση για την οικονομία της χώρας και επανέλαβε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε την Πίστη, τις παραδόσεις και τις αξίες του Γένους και του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να εργαστούμε για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής μας διαφυλάττοντας των εθνικά δίκαια μας.

«Θέλουμε όλα τα κράτη να είναι ειρηνικά και να διαβιώνουν οι κάτοικοι όπως επιθυμούσαν και όπως ήταν μέχρι τώρα. Και εμείς το ίδιο επιθυμούμε και το ίδιο ζητούμε. Αλλά όμως μέσα σε αυτή την όλη αναταραχή δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε, αυτό που επί χρόνια λέγω και κηρύσσω, ότι έχουμε ευθύνη ως μέλη της Πολιτείας, ως Έλληνες πολίτες, ως πατριώτες Έλληνες, ως Χριστιανοί Έλληνες να κάνουμε το καθήκον μας, να είμεθα ήρεμοι, να είμεθα πάντοτε σε διάλογο και συζήτηση με όλους εκείνους που μπορούν να συζητήσουν μαζί με εμάς για να δούμε τι καλύτερο θα επιτύχουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτή την ώρα , να κοιτάξουμε μόνο τον εαυτό μας και να αφήσουμε έτσι την κοινωνία και την πατρίδα χωρίς καμία βοήθεια και χωρίς καμία συμπαράσταση. Με την ψυχική μας καλή διάθεση και με όποια θυσία θα κάνουμε» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

«Εμείς στην ψυχή μας θα έχουμε πάντοτε για Α και Ω της υπάρξεως μας τον λόγο του Θεού που οδηγεί μέσω της Εκκλησίας στη σωτηρία που είπαμε σήμερα. Στην συνέχεια θα καλλιεργούμε πάντοτε μέσα στην ψυχή μας την αγάπη για την πατρίδα μας, την Ελλάδα, που διατρέχει μείζονες κινδύνους απ’ ότι δείχνουν τα οικονομικά. Κατά τρίτον θα καλλιεργούμε την φιλοπατρία στις νεότερες γενιές που είναι γύρω μας, παιδιά μας, εγγόνια μας, μαθητές μας…την φιλοπατρία, την αγάπη του ενός προς τον άλλο, την ανάγκη της αλληλεγγύης και της συνυπάρξεως, χωρίς πράξεις βίας και χωρίς πράξεις που οδηγούν στην καταστροφή και την απώλεια ακόμα και της ζωής των ανθρώπων. Γι’ αυτό λοιπόν και μιλάμε τόσα χρόνια εδώ και για την Πατρίδα και για την Ελλάδα και για την Μακεδονία και για την Πίστη μας και για την αγάπη μεταξύ μας και για την ειρήνη. Και όλα αυτά μαζί που δεν αρέσουν σε μερικούς… εξ αφορμής της γνωστής, αφορμή ήταν αυτή με τα δημοτικά μας, να υπάρξει μια γενική επίθεσις εναντίον του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από έντυπα και από μέσα τηλεοπτικά με διαφόρους τρόπους… γιατί; Για να μπορέσει να αποδυναμωθεί ο λόγος του. Αυτή είναι η έννοια» τόνισε ο κ. Άνθιμος.

Kαι συνέχισε:

«Είναι μερικοί που λένε, «δεν θέλουμε ούτε Πατρίδα, ούτε Κοινωνία ειρηνική, ούτε θέλουμε Ελλαδες, ούτε θέλουμε παλαιές ιστορίες , ούτε θέλουμε να ακούμε για τα εθνικά ζητήματα, δεν θέλουμε τίποτα, θέλουμε έτσι αναρχία» ή «θέλουμε να επιτύχουμε σκοπούς που εμείς ξέρουμε». Αυτοί όλοι δεν θέλουν να ακούγεται ούτε ο λόγος του Θεού, ούτε ο λόγος για την Ελλάδα, ούτε ο λόγος για την Πατρίδα, ούτε ο λόγος για τον ελληνικό πολιτισμό, ούτε λόγος για τους προγόνους μας, ούτε για τους ήρωες της επαναστάσεως του ’21, ούτε για τίποτα. Ε, την χάρη αυτή δεν θα την κάνουμε. Εγώ μέχρι θυσίας προσωπικής δεν θα σταματήσω όπου και αν είμαι και να λέγω και να γράφω. Και έγραψα αυτόν τον καιρό και απήντησα σε πάρα πολλά. Και δημοσιεύθηκαν πολλά και θα ακολουθήσουν και άλλα. Γιατί ο διάλογος είναι καλό πράγμα. Η προκατάληψη, η ύβρις και η ασέβεια είναι κακό πράγμα. Με όσους και αν διαλέγομαι και τους τιμώ και τους αγαπώ και εύχομαι ότι καλύτερο. Και εσείς όλοι, να προχωρήσουμε λοιπόν στο δρόμο της σωτηρίας και της οικονομίας της πατρίδος μας και της ελευθερίας της πατρίδος μας και της αξιοπρεπείας της πατρίδος μας και της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδος μας… έτσι ας προχωρήσουμε και ας μας λείπουν η καλοπέραση για κάμποσο καιρό και τα χρήματα και οι ευκολίες αρκεί να μείνουμε αξιοπρεπείς, ελεύθεροι Έλληνες, Χριστιανοί πολίτες στο σύγχρονο κόσμο, με ευθύνη τεράστια που έχουμε απέναντι των παιδιών μας που έρχονται μετά από εμάς».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί η σωτηρία της Πατρίδος μας «με την βοήθεια του αγίου Θεού και με όσα κάνουν οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν ασκούντες τα υψηλά καθήκοντα της διοικήσεως του Κράτους μας».

amen.gr
gianniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: