Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

«ΜERHABA ΑSKER» - Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΑ ΚΕΜΑΛ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Την Τουρκία επισκέφτηκε όλη την περασμένη εβδομάδα ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημ. Ελευσινιώτης (κλικ εδώ) προσκεκλημένος του τούρκου ομολόγου του, ναυάρχου Ουγούρ Γιγίτ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο έλληνας Α/ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ, επισκέφτηκε τον ναύσταθμο του Γκιολτζούκ, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Τουρκικού Στόλου, ναύαρχο Μουράτ Μπιλγκέλ και άλλους ναυτικούς διοικητές.

Ευρεία ήταν και η κάλυψη της επίσκεψης από τον τουρκικό Τύπο, που συνέδεσε την επίσκεψη με συζητήσεις για τα 12 μίλια (κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε). Ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσάμ» με τίτλο «Επίσκεψη από την Αθήνα στη σκιά των 12 μιλίων».

Πάντως η επίσκεψη συνοδεύτηκε από μερικές προκλητικές κινήσεις των Τούρκων και μια «ατυχή» –για πολλούς– χειρονομία καλής θέλησης από πλευράς έλληνα Α/ΓΕΝ. Έτσι μπορεί οι τούρκοι ναύαρχοι να μιλούσαν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για «θάλασσα ειρήνης», εννοώντας το Αιγαίο, αλλά οι τούρκοι πτέραρχοι διάλεγαν ακριβώς τις μέρες της επίσκεψης για να στείλουν οπλισμένους σχηματισμούς αεροσκαφών στο Αιγαίο και να προβούν σε σωρεία παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου (μόνο το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης έστειλαν στο κεντρικό Αιγαίο 36 F-16 τα οποία πραγματοποίησαν 20 παραβιάσεις!).

Επίσης, στις καθιερωμένες δηλώσεις των δύο Αρχηγών οι Τούρκοι φρόντισαν επιμελώς να «εξαφανίσουν» την ελληνική σημαία από το σκηνικό και να αφήσουν μόνο την τουρκική, ενώ οι δηλώσεις έγιναν –όπως πάντα– μπροστά από την αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ. Τώρα η πολυσυζητημένη χειρονομία καλής θέλησης του έλληνα ναύαρχου –που συνηθίζεται πάντως– ήταν η κατά την επιθεώρηση του τουρκικού αγήματος αναφώνηση στα τουρκικά «merhaba asker» (αποδίδεται ως «χαίρε στρατιώτη»).

Καλές οι αβροφροσύνες αλλά να μην είναι μονόπλευρες και να μην καταλήγουν σε βάρος μας, με την άλλη πλευρά να επιμένει στις προκλήσεις της και αυτό να το δείχνει με κάθε τρόπο, μη σεβόμενη και τους στοιχειώδεις κανόνες
παρόν

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

όταν είχαν έρθει οι Τούρκοι ναυτικοί δόκιμοι στη ΣΝΔ μας είχε βάλει ο κ.Κυριακίδης να "ξύσουμε" με μαχαίρι
τις τουρκικές σημαίες από τα βυθιζόμενα τουρκικά πλοία από τους πίνακες ζωγραφικής με ναυμαχίες στη τραπεζαρία...