Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

να δούμε πόσο θ'αντέξει εν τω μέσω του βόθρου

Ευχάριστη έκπληξη στο κέντρο της πόλης
Στο αναπλασμένο Πεδίον του Αρεως κυριαρχεί το πράσινο
Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Ο κυρ Γιώργος έρχεται κάθε μέρα τέτοια ώρα να συναντήσει τους φίλους του στο κιόσκι κάτω από τα δέντρα. Πάντα υπάρχει ένα θέμα που «καίει» και πρέπει να συζητηθεί. Και όταν σωθούν τα φλέγοντα γεγονότα, έρχεται η ώρα για το τάβλι.

Στο παγκάκι απέναντι, η τετράχρονη Μαρία προσπαθεί να πείσει τη μαμά της για... κάτι. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα. Γαλιφιές, κλάματα, μούτρα. Ευθεία πάνω τον πεζόδρομο που είναι στρωμένος με μαρμαροκυβόλιθους, καταλήγεις στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Εδώ, καμιά εικοσαριά έφηβοι το έχουν ρίξει στο ποδόσφαιρο...

Το «νέο» πάρκο στο κέντρο της πόλης, το αναπλασμένο Πεδίον του Αρεως, επιφυλάσσει στον επισκέπτη μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Αντίθετα απ’ ό, τι συμβαίνει συνήθως, το πάρκο που προέκυψε από την ανάπλαση έχει περισσότερο πράσινο απ’ όσο μπετόν.

Χθες, η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς κ. Ντίνα Μπέη, ολοκληρώνοντας τη θητεία της, παρέδωσε το πάρκο, που τυπικά περνάει στη δικαιοδοσία της περιφέρειας, αν και με βάση τις προβλέψεις του «Καλλικράτη» για το τοπικό πράσινο, σύντομα θα διαχειρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Η κ. Μπέη αναφέρθηκε στη σημασία συντήρησης του πάρκου. «Εκτός από όσα θα κάνει η πολιτεία, το πάρκο δεν πρόκειται να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν φροντίσουν γι’ αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως και της πλατείας Πρωτομαγιάς, έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων, πραγματοποιήθηκε με βάση τη μελέτη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη. Στο πλαίσιο αυτό, ξηλώθηκαν 22.650 τετραγωνικά μέτρα ασφάλτου που σκέπαζαν τις διαδρομές εντός του πάρκου και στη θέση της μπήκε πιεσμένο χώμα. Ετσι, ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει άνετα, ακόμα και να κάνει ποδήλατο, χωρίς όμως να χάνει την αίσθηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην είσοδο του πάρκου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου στέκεται το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, στήθηκε ένας ελαιώνας. Από το σημείο αυτό ξεκινάει ο κεντρικός πεζόδρομος, που διαθέτει δύο κεντρικά σιντριβάνια που λειτουργούν με νερό που ανακυκλώνεται και ο οποίος είναι στρωμένος με μαρμαροκυβόλιθους και γρανιτοκυβόλιθους, υλικά που βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο νέο πάρκο λειτουργούν δύο παιδικές χαρές και χώρος με σύγχρονα όργανα για την άθληση των ενηλίκων. Φυτεύθηκαν 1.200 δέντρα, 7.500 θάμνοι, 2.500 τριανταφυλλιές και πολλά ανθόφυτα.

Η ανάπλαση βασίστηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του πάρκου κι έτσι αναδείχθηκαν οι γωνιές του, όπως η υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια, ένα ποταμάκι που καταλήγει σε λίμνη με πλατάνια, τον Ροδώνα με τις πέργκολες, την οδό των ηρώων με τους φοίνικες και τις προτομές των ηρώων του 1821.

Αυτή τη στιγμή, το πάρκο φυλάσσεται από εταιρεία security, ενώ έχει οργανωθεί κι ένα σώμα εθελοντών από τους πολίτες των γύρω περιοχών.


Εξαλλου και να καταστραφεί ΑΤΙΜΩΡΗΤΙ εννοείται από κάποιους (που δεν πλήρωσαν), εμείς τα κορόιδα θα το ξαναπληρωσουμε.

Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: