Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Κίσινγκερ προς Τούρκους: Εμείς θα διαμαρτυρόμαστε και εσείς θα προχωρείτε…

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, για το ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ, στο Κυπριακό, τέθηκε ήδη σε κυκλοφορία. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο δημοσιογράφος Soner Yalcin, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επικαλούμενος αρχεία της ΜΙΤ, αναφέρει ότι ο Μακάριος περιέπεσε σε δυσμένεια από τις ΗΠΑ, όταν ζήτησε από τις ΗΠΑ την απομάκρυνση από την Κύπρο του κατασκοπευτικού αμερικανικού ραδιοσταθμού του Καραβά.

Με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Soner Yalcin, στις αρχές του 1972, ο Χένρι Κίσινγκερ ανέθεσε στη CIA την ετοιμασία ενός σχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα στην Κύπρο, διά μέσου της μόνιμης παραμονής των αγγλικών βάσεων. Με βάση το σχέδιο που επιθυμούσε ο Κίσινγκερ, η Τουρκία θα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος, αφού θα αναλάμβανε να υλοποιήσει το ουσιαστικό μέρος του σχεδίου που πρόβλεπε τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Soner Yalcin, το όλο σχέδιο διαχωρίστηκε σε δυο σκέλη: Το πρώτο σκέλος ήταν η ενθάρρυνση της Ελλάδας να επέμβει μονομερώς στη Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρεπόταν στην Τουρκία να επέμβει.

Το έργο της CIA, με άνθρωπό τους τον Ιωαννίδη, έγινε πιο εύκολο. Οι εντολές που δόθηκαν στον Ιωαννίδη ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να δικαιολογεί στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδος, που θα έδινε το πράσινο φως στην Τουρκία για να υλοποιήσει το δεύτερο σκέλος του όλου σχεδίου, την εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου.

Όταν ο Κίσινγκερ έδωσε το σχέδιο στον Ετζεβίτ, του ανέφερε: «Εμείς θα διαμαρτυρόμαστε για την εισβολή, αλλά εσείς δεν θα ακούτε κανένα, θα προχωρείτε και να καταλαμβάνετε εδάφη σύμφωνα με το χάρτη σας».

Η ΜΙΤ, αν και είχε άμεση συνεργασία και πληροφόρηση από τη CIA, εντούτοις ήθελε να γνωρίζει τα πάντα από πρώτο χέρι.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα www.sde.org.tz που επικαλείται σχετικό έγγραφο, η οριστική ρήξη χούντας και κυπριακής κυβέρνησης ήταν όταν η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε δεύτερη μυστική εισαγωγή οπλισμού από το λιμάνι του Καραβοστασίου, που περιελάμβανε και βαρύ οπλισμό, σε εμπορευματοκιβώτια με ένδειξη γεωργικά μηχανήματα. Η πληροφορία διέρρευσε στο κλιμάκιο της ελληνικής ΕΥΠ. Αμέσως ο πρέσβης της Ελλάδος Παναγιωτάκος ενημέρωσε τους Άγγλους και την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έγινε εσπευσμένη στρατιωτική επιχείρηση και η φάλαγγα με τον οπλισμό που δεν συνοδευόταν, για να μην κινεί υποψίες, ακινητοποιήθηκε λίγο έξω από τη Λευκωσία και κατεσχέθη ο οπλισμός και αποθηκεύθηκε στο Αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Μετά από αυτό το γεγονός, η κατάσταση στην Κύπρο πάει από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΜΙΤ, ο Υπαρχηγός του Γρίβα, ο Καρούσος, αμέσως μετά το θάνατο του Γρίβα, επιδίωξε να εφαρμόσει την τελευταία διαταγή του Γρίβα λίγες μέρες πριν από το θάνατό του, η οποία διέτασσε την ΕΟΚΑ Β για παράδοση, διότι διαπίστωσε ότι παρεξέκλινε από τους στόχους της και τη χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: