Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2008

Ρίχνει Αγκυρα σε βαθιά νερά


Κυριακή, 20.01.08

Ταξιδεύοντας για την Αγκυρα, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα αφήσει πίσω του -προσωρινά- την πολιτική θύελλα των «αμαρτωλών» DVD για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια διπλωματική καταιγίδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του EΤ.Κ, μετά από παρασκηνιακές συνεννοήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, έχει συμφωνηθεί άτυπο moratorium για το τριήμερο που θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός στην Τουρκία (23-25 Ιανουαρίου).

Με απλά λόγια, δεν θα κινείται τίποτα στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου, προκειμένου να μην υπάρξουν ή να μην κατασκευαστούν εστίες έντασης.

Η ίδια η ανεπίσημη συμφωνία δείχνει ότι ο κ. Καραμανλής προετοιμάζεται για την επίσκεψη σαν να πρόκειται να βαδίσει σε ναρκοπέδιο.

Δεν θα φέρει, δηλαδή, τον προσκεκλημένο του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οδυνηρή θέση να υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ την ώρα που θα γίνονται αθρόες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Αλλωστε, η Αγκυρα υπενθύμισε προκαταβολικά την αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο:

Καταγγέλθηκαν παραβιάσεις τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικές ακταιωρούς και έγιναν υπερπτήσεις ελληνικών νησιών από τουρκικά μαχητικά.

Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά θα φέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο τραπέζι των συνομιλιών, μαζί με όλα τα άλλα θέματα που θέλει να αποφύγει η ελληνική πλευρά:

Αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, διεκδικήσεις για εκλογή μουφτή από τα μέλη της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και αξίωση για τη μειονοτική εκπαίδευση των «Τούρκων της Δωδεκανήσου», που τελευταία απασχολούν πολύ την τουρκική διπλωματία.

Οι ουσιαστικές συζητήσεις ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται να γίνουν στις δύο κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους. Η πρώτη θα είναι την Τετάρτη το απόγευμα στην Αγκυρα και η δεύτερη σε ιδιωτικό δείπνο την Πέμπτη το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι περισσότερες εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Καραμανλής είναι να κρατήσει σκληρή στάση, δηλαδή να μη δεχθεί συζητήσεις για θέματα όπως η ανταλλαγή πληροφοριών για «Κούρδους τρομοκράτες που κρύβονται σε ελληνικό έδαφος».

Ενθαρρύνεται επίσης από συνομιλητές του να αποφύγει τους πολλούς χαριεντισμούς στο όνομα της κουμπαριάς με τον Τούρκο ομόλογό του και να διατυπώσει σε αυστηρούς τόνους τις ελληνικές θέσεις.

Το βέβαιο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών θα δώσουν τη μάχη της επικοινωνίας. Σκοπός είναι να καταδειχθεί ότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο καλή ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και η οικονομική συνεργασία τόσο εποικοδομητική που έπρεπε να επισφραγιστεί με μία τέτοια επίσκεψη.

Θα προσπαθήσουν, δηλαδή, να πείσουν ότι υπάρχουν λόγοι ουσίας για τους οποίους ο κ. Καραμανλής, σε μια τόσο αρνητική για τα ελληνοτουρκικά συγκυρία, περνάει απέναντι. Oτι, κατά την ίδια ανάλυση, δεν πρόκειται για μοιρολατρική απόφαση, μόνο και μόνο για μην πει άλλο «όχι» στον κ. Ερντογάν, ο οποίος μονίμως τον εγκαλούσε για αθέτηση υπόσχεσης.

Αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας περιμένουν θετικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας σε επίπεδο δημόσιας ρητορείας και εύχονται ότι δεν θα συμβούν τα χειρότερα.

Για παράδειγμα, δεν θα γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από «Δυτικοθρακιώτες» όσο θα βρίσκεται στην Τουρκία δεν θα βγει στο Αιγαίο τουρκικό σκάφος να ψάξει για πετρέλαιο ή δεν θα διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «σφυροκοπήθηκε» με καταγγελίες από τον Τούρκο ομόλογό του.

Το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης

Ο κ. Καραμανλής θα μείνει μόνο ένα 24ωρο στην Αγκυρα και θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο με μεγάλη σπουδή προκειμένου να μη βρεθεί για πολύ εκτεθειμένος στην έδρα του κεμαλικού κατεστημένου. Μετά την άφιξή του την Τετάρτη (στις 15.00 μ.μ.) στην τουρκική πρωτεύουσα, θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό (αρχικά κατ’ ιδίαν, παρουσία μόνο των υπουργών Εξωτερικών, και στη συνέχεια διευρυμένες, με αντιπροσωπίες).

Θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο με ελάχιστες δημοσιογραφικές ερωτήσεις (δύο από κάθε πλευρά) και το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Τούρκο πρωθυπουργό. Την Πέμπτη το πρωί θα επισκεφθεί το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντ. Μπαϊκάλ και τον πρόεδρο Α. Γκιουλ.

Η προβλεπόμενη από την εθιμοτυπία συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης κ. Τοπτάλ δεν θα γίνει, για να αποφευχθούν προφανώς συνειρμοί για το casus belli που έχει αποφασίσει η τουρκική Βουλή. Πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα για την Πόλη θα μιλήσει στο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο Μπίλκεντ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το βράδυ θα δειπνήσει με τον κ. Ερντογάν, παρουσία μόνο των συζύγων τους, σε εστιατόριο κοντά στο ξενοδοχείο «Τζιραχάν». Την Παρασκευή το πρωί οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας θα απευθυνθούν στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό forum και στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Tα θέματα που προτάσσει η Τουρκία...

- Ισχυρισμοί για δράση μελών και συνδέσμων του ΡΚΚ στην Ελλάδα.

- Λαθρομετανάστευση (καταγγελία των ελληνικών αρχών ότι «πετάνε» στην τουρκική πλευρά λαθρομετανάστες κατά παράβαση των νόμιμων διαδικασιών).

- Καταγγελίες για παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικές ακταιωρούς και του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

- Καταγγελίες για καταπατήσεις δικαιωμάτων Τούρκων της Δυτ. Θράκης και των Δωδεκανήσων.

...και η Ελλάδα

- Αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σεβασμός των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

- Αρση του casus belli και αποφυγή προκλητικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

- Εντατικοποίηση του διαλόγου για το Αιγαίο προκειμένου να συνταχθεί συνυποσχετικό για την παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

- Παραχώρηση άδειας οικοδόμησης στο οικόπεδο που ανήκει στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: