Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008

ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ


Τα δύο ρομποτικα οχήματα προκαλούν δέος στην επιστημονική κοινότητα κάνοντας τη "μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος"

Το "Οπορτιούνιτι" και το "Σπίριτ" είναι τα δύο ρομποτικά οχήματα της NASA που κλείνουν τέσσερα χρόνια ζωής στον Άρη, πέρα και πάνω από όλες τις προβλέψεις που τους έδιναν το πολύ δύο χρόνια λειτουργίας.

Του Στέφανου Φωτίου

Η τελευταία ανακάλυψη, πάντως, του "Σπίριτ" δίνει νέα πνοή στην έρευνα για οποιαδήποτε μορφή ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη, και μάλιστα ορισμένοι ειδικοί σπεύδουν να μιλήσουν για "κατοικήσιμο" πλανήτη.
Το "Σπίριτ" κατάφερε να εντοπίσει δείγματα πυριτίας - ένα ορυκτό το οποίο υπάρχει στη Γη και από το οποίο φτιάχνεται το γυαλί.

Μαζί με την πυριτία, το "Σπίριτ" ανακάλυψε και ίχνη τιτανίου, δίνοντας το έναυσμα στους ειδικούς να υπενθυμίσουν ότι τόσο η πυριτία όσο και το τιτάνιο απαντώνται στο ηφαιστειογενές πάρκο του Γιέλοουστοουν στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες περιοχές της Γης με παρόμοια γεωλογική δομή.

"Πιθανότατα το "Σπίριτ" να έχει κάνει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία του Διαστήματος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Σκουίερς, επικεφαλής των ερευνών που κάνουν τα δύο ρομποτικά οχήματα στον Άρη, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής στο Σαν Φρανσίσκο.

Επίσης τονίζει ότι σε τέτοια περιβάλλοντα στη Γη, όπως στο Γιέλοουστοουν για παράδειγμα, η παρουσία αυτών των ορυκτών ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων διαφόρων μορφών.

"Μπορεί να μην έχουμε τα στοιχεία, αλλά τώρα υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι κάποτε ο Άρης ήταν κατοικήσιμος, άγνωστο από ποιές μορφές ζωής", επισημαίνει ο Αμερικανός ερευνητής, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η NASA δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν πότε ακριβώς ήταν κατοικήσιμος ο Άρης και αν κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί στο κοντινό μέλλον.

Όπως και να' χει, η επιστημονική κοινότητα βλέπει νέα δεδομένα στις έρευνες του Κόκκινου Πλανήτη, γεγονός που θεμελιώνει τις επικείμενες αποστολές για περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη, ακόμη και με την παρουσία ανθρώπων επί τόπου.

Σήμερα, το ρομποτικό όχημα "Σπίριτ" βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Κοιλάδας του Άρη και θα παραμείνει εκεί για τον επόμενο μήνα, ενώ το "Οπορτιούνιτι" βρίσκεται στον λεγόμενο κρατήρα Βικτόρια, όπου κάνει αναλύσεις σε λευκά πετρώματα, τα οποία επίσης μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής στον Άρη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγή: Κόσμος του Επενδυτή
αρ. φύλ.270
Σάββατο 19 Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008
σελ.43

Δεν υπάρχουν σχόλια: