Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2008

Σοφοκλής Σοφοκλέους:Δεν στηρίζουμε δίδυμο αδελφάκι του σχεδίου Ανάν
25.01.2008
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σοφοκλής Σοφοκλέους: Δεν υπάρχει προοπτική να στηρίξουμε ένα σχέδιο που θα είναι δίδυμος αδελφός του σχεδίου Ανάν

Δεσμούς με την Θράκη έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Σοφοκλής Σοφοκλέους που φιλοξενήθηκε στο Χρόνο 87,5fm και μίλησε για μια πλειάδα θεμάτων. Πέρασε εδώ τα φοιτητικά του χρόνια, απέκτησε φίλους καρδιάς κι εύχεται τα καλύτερα για την Κομοτηνή και την Θράκη.

Ξεκινώντας από την «απόφαση - κόλαφο» για την Τουρκία και την καταδίκη της από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των αγνοουμένων της Κύπρου απάντησε σε ερωτήσεις για το ταξίδι στην Τουρκία του Έλληνα πρωθυπουργού, για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, για το συνωστισμό των Κυπρίων στα καζίνο των κατεχομένων, για την Θράκη και τους δεσμούς του με πρόσωπα και τόπους κ.ά.

Χρόνος: Δεν ξέρω αν πρέπει να ξεκινήσουμε ακριβώς από αυτό, από την απόφαση της ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζουν ούτε λίγο ούτε πολύ τουρκικές θηριωδίες εναντίον 9 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο, μετά από τόσα χρόνια κ. υπουργέ;

-Έστω και μετά από τόσα χρόνια φαίνεται ότι για άλλη μία φορά δικαιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η εισβολή, η κατοχή και η απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και κυρίως η άνομη συμπεριφορά της, επιβεβαιώνει ότι όχι απλά πολιτικά, που είναι αυτονόητο και δεδομένο, αλλά κυρίως και νομικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όχι μόνο. Είναι πολύ σημαντικό έστω κι αυτή την στιγμή να έχουμε μία τέτοια απόφαση.

Χρόνος: Και μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις, 9 περιπτώσεις αγνοουμένων είναι. Θα ακολουθήσει και μία άλλη διαδικασία για όλους τους υπόλοιπους;

-Ακούστε, περιορίζομαι να τοποθετηθώ πολιτικά πάνω σε αυτό το ζήτημα, αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών όπως καταλαβαίνετε, θα επιμείνω όμως στην θέση πραγματικά ότι είναι αδιανόητο και προκλητικό πρέπει να πούμε, η Τουρκία να επιθυμεί να βρεθεί στον ευρωπαϊκό χώρο και εμείς λέμε πρέπει να βρεθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όμως με μία προϋπόθεση πολύ σημαντική. Ότι θα συμπεριφερθεί στην πράξη, ως ευρωπαϊκή χώρα, που αυτό σημαίνει να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, την διεθνή έννομη τάξη, να σεβαστεί τους θεσμούς της Ε.Ε., να σεβαστεί τα δικαστήρια της Ε.Ε. και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός.

Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα επιτέλους έστω και αργά και η Ε.Ε. αντιστρέφοντας αν θέλετε τον ρόλο, αναμφίβολα και αναμφισβήτητα να αποδείξει η ίδια η Ε.Ε. ότι με αυτό το οποίο πολύ σωστά εκφράζεται στις αρχές δικαίου, ότι τις υιοθετεί στην πράξη και επιβάλλεται η ίδια η Ε.Ε. στην Τουρκία και όχι η Τουρκία στην Ε.Ε.

Χρόνος: Μας δείχνει όμως αυτά τα δείγματα καλής θέλησης η Ε.Ε., γιατί να με συγχωρέσετε τον όρο, υπάρχει μία ερμαφρόδιτη κατάσταση, ένα καθεστώς εκεί στην Κύπρο, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το 40% κατέχουν ξένες δυνάμεις και αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται κάπως αποδεκτό μπορώ να πω κ. υπουργέ.

-Είναι φανερό ότι προσβάλλεται η διεθνής έννομη τάξη για 33 και πλέον χρόνια, είναι φανερό ότι προσβάλλεται η ίδια η Ε.Ε. όχι μόνο γιατί το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, αλλά παράλληλα είναι ότι ένα ευρωπαϊκό πλέον έδαφος ουσιαστικά παράνομα έχει κατακτηθεί μέσα από μία εισβολή, ένα ευρωπαϊκό έδαφος και την ίδια ώρα αυτή η χώρα που το έχει καταλάβει, δηλαδή η Τουρκία, να επιθυμεί, να θέλει να μπει στην Ε.Ε…

Δηλαδή θα είναι πρωτόγνωρο και σχήμα οξύμωρο και διαισθάνομαι ότι συμφωνείτε, ότι σε κάποια στιγμή δεδομένη η επιδίωξη είναι η Τουρκία να βρεθεί ως ένα νέο κράτος μέλος της Ε.Ε. και παράλληλα σκεφθείτε το παράδοξο και θα είναι διεθνές παράδοξο και βεβαίως ευρωπαϊκή ανομία, η Τουρκία να είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και να κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ κρίσιμος ο χρόνος που διέρχεται, εμείς επαναλαμβάνουμε την θέση ότι επιθυμούμε η Τουρκία να βρεθεί στους ευρωπαϊκούς χώρους, στην Ε.Ε., όμως με την προϋπόθεση επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η εισβολή και δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάκτηση ευρωπαϊκού εδάφους.

Χρόνος: Όλα αυτά που αναφέρατε, πιστεύετε ότι θα τεθούν δυναμικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, δεδομένου ότι έχουμε ήδη το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα;

-Περιορίζομαι να πω ότι πιστεύω ναι.

Χρόνος: Και θα είναι και σε άμεση προτεραιότητα λέτε;

-Νομίζω ότι δεν νομιμοποιούμαι σε καμία περίπτωση μέσα από αυτή την θαυμάσια επικοινωνία που έχουμε, ή να προκαταλάβω, ή να μπω στο έργο, στην δουλειά, στο καθήκον ή υπουργείου Εξωτερικών δικού μας ή στον ρόλο που δεν έχω κανένα δικαίωμα ούτε να αμφισβητήσω, ούτε να θέσω υπό αμφιβολίες, γιατί πάντοτε η όποια κυβέρνηση στην Ελλάδα έδειξε μία συμπαράσταση ενεργή προς την Κύπρο και ήταν και είναι το βασικό μας στήριγμα. Πρέπει να το πω αυτό το πράγμα.

Από δικής μας πλευράς δεν υπάρχει καμία θέση και βέβαια καμία προοπτική να στηρίξουμε επαναφορά του σχεδίου Ανάν ή ενός νέου σχεδίου που ουσιαστικά να είναι δίδυμος αδελφός του σχεδίου Ανάν, ή ένα σχέδιο που όπως και να ονομάζεται, που με διακοσμητικές αλλαγές, με αλλαγές όχι ουσιώδεις θα επανέλθει στο τραπέζι, το οποίο τραπέζι δεν είναι δυνατό να υιοθετηθεί μία πολιτική η οποία έχει απορριφθεί από την λαϊκή ετυμηγορία.

Θέλω να υπενθυμίσω την στάση του κυπριακού λαού, την στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς όπου απέρριψε το σχέδιο Ανάν με την ισχυρή συντριπτική πλειοψηφία του 76%. Θα είναι προσβολή πρώτα – πρώτα προς την λαϊκή ετυμηγορία έτσι όπως εκφράστηκε. Και βέβαια θα είναι επίσης προσβολή να ανεχτούμε ότι μπορεί με τροποποιήσεις όχι ουσιώδεις, να επανέλθει ένα σχέδιο το οποίο στο τέλος δεν θα επανενώνει την χώρα, δεν θα επανενώνει την κυπριακή δημοκρατία, αλλά θα δημιουργεί κακές προϋποθέσεις και βέβαια δεν θα δημιουργεί κανένα αισιόδοξο μέλλον. Και ξέρετε αυτό είναι και προς το συμφέρον και των Τουρκοκύπριων.

Εμείς επιθυμούμε μία λύση που να αντέχει στον χρόνο, μία λύση που να είναι βιώσιμη, λειτουργική αλλά και πάνω από όλα δίκαιη λύση, η οποία να σέβεται στην πράξη το διεθνές δίκαιο, να είναι μία λύση που να επανενώνει την χώρα, να είναι μία λύση που να έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, να είναι μία λύση που στο τέλος της ημέρας τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη να είναι σεβαστά. Δεν μπορεί να μπούμε σε διαδικασίες πειραματισμού. Η κυπριακή δημοκρατία δεν είναι μία ιδιωτική επιχείρηση που βγαίνει στον πλειστηριασμό ή στο σφυρί. Είναι μία χώρα, έχει μία ιστορία και δεν χωρούν πειραματισμοί.

Η κυβερνητική πλευρά, δηλαδή η υποψηφιότητα του Τάσου Παπαδόπουλου είναι προς αυτή την κατεύθυνση που στέλνει το μήνυμα ότι αφενός μεν η υποψηφιότητά του είναι μία επιλογή που δοκιμάστηκε με μία συγκεκριμένη πολιτική προσωπικότητα που την ώρα της κρίσιμη είπε «όχι» σε αυτό το σχέδιο που διαλύει την κυπριακή δημοκρατία, αλλά παράλληλα η υποψηφιότητά του θέτει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για την προοπτική λύσης, γιατί είπαμε ένα όχι στο σχέδιο Ανάν, αλλά ο στόχος μας είναι ένα μεγάλο ναι την ώρα που πρέπει, όπως πρέπει, για επανένωση της πατρίδας μας. Μην ξεχνούμε ότι είμαστε κάτω από την μπότα του κατακτητή και είναι μοιρασμένη η πατρίδα μας.

Χρόνος :Λένε όμως το ίδιο ο κ. Κασουλίδης και ο κ. Χριστόφιας;

-Σέβομαι πλήρως τις απόψεις των άλλων υποψηφίων. Και βέβαια στην δημοκρατία οφείλουμε και πρέπει να σεβόμαστε την όποια αντίληψη, ακόμη και την όποια διαφορετική άποψη. Ένα όμως είναι το ερώτημα το οποίο τίθεται σε αυτή την προεκλογική περίοδο και είναι ερώτημα. Ο Τάσος Παπαδόπουλος δοκιμάστηκε, τοποθετήθηκε, την ώρα της κρίσης αποδείχθηκε ένας άξιος πολιτικός ηγέτης που κόντρα σε αυτούς που ήθελαν να επιβάλλουν ένα σχέδιο και από έξω και από έσω, έδωσε μία μάχη σκληρή.

Άρα λοιπόν εμείς λέμε είναι η ώρα όχι για πειραματισμό. Είναι η ώρα μιας δοκιμασμένης πρότασης και αυτή είναι ο Τάσος Παπαδόπουλος. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον άλλο υποψήφιο κ. Κασουλίδη αλλά και βέβαια τον κ. Χριστόφια, επαναλαμβάνω με σεβασμό και αυτό με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αφενός μεν ο κ. Κασουλίδης διατύπωσε την θέση βεβαίως υπέρ του σχεδίου, από την άλλη πλευρά ο κ. Κασουλίδης μίλησε για …μικρασιατική καταστροφή, ή ακόμη ότι δεν έχει μετανιώσει γι’ αυτό το οποίο είπε τότε.

Χρόνος: Και πιστεύετε ότι θα επιβραβευτεί σε αυτές τις εκλογές, γιατί αν αναφερθώ στον αθηναϊκό Τύπο ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν έτοιμες τις φόρμουλες για το κυπριακό, Αγγλοαμερικάνοι, αλίμονο αν βγει ο Τάσος Παπαδόπουλος, τον θεωρούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς, στα χρονοδιαγράμματα και στην διχοτόμηση…

-Ακούστηκε αυτό κατ’ επανάληψη και εδώ θα περιοριστώ να πω ότι οι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από τους λαούς τους. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τάσος Παπαδόπουλος θα κριθεί από τον λαό, από την ελληνοκυπριακή πλευρά, από τον λαό που ψηφίζει και όχι να επιβληθεί από έξω. Αυτό είναι ένα μήνυμα σταθερό για όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν. Ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι οι ξένες δυνάμεις.

Χρόνος: Είναι αισιόδοξος ο Τάσος Παπαδόπουλος;

-Και βέβαια είναι αισιόδοξος. Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο στον πρώτο γύρο και βέβαια στο δεύτερο γύρο νικητή. Βέβαια είναι κλασική η τοποθέτηση και επαναλαμβανόμενη, ότι με τις δημοσκοπήσεις ούτε κυβερνάς, ούτε κερδίζεις εκλογικές μάχες. Εκφράζουμε την αισιοδοξία μας, να μην πω την βεβαιότητά μας, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή που κλείνει κάτι, χρειάζεται δουλειά, προσοχή και επιμονή.

Χρόνος: Θέλω να σας θυμίσω κ. υπουργέ, ήσασταν και δήμαρχος Λευκάρων, αλλά εμείς θα πάμε λίγο πιο παλιά. Φοιτήσατε στη νομική σχολή του ΔΠΘ;

-Θα το έλεγα αυτό αργότερα, νομίζω ότι δεν σας το έχω πει καθόλου. Δεν σας κρύβω ότι όταν ζητήθηκε να δώσω αυτή την συνέντευξη, περισσότερο συναισθηματικά είχα χρέος να απαντήσω ναι και όχι τόσο πολιτικά. Δηλαδή έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια στην Κομοτηνή πρέπει να το πω, γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, έφυγα με τις καλύτερες αναμνήσεις, ποτέ δεν ξέχασα αυτό τον τόπο, έχω πάρα πολλούς φίλους, είναι ένας τόπος που αγάπησα πραγματικά και μάλιστα ένας τόπος που με στήριξε ως φοιτητή εκεί, πάρα πολύ. Έχω αγαπημένες οικογένειες που είναι σαν το σπίτι μου.

Χρόνος: Διατηρείτε σχέσεις ακόμη κ. υπουργέ με κάποιους εξ αυτών;

-Πάρα πολλές. Να σκεφτείτε ότι από όπου κι αν περάσω από την περιοχή και το λέω αυτό με συγκίνηση, βρίσκω ένα τρόπο να παγιδεύσω τους φίλους μου που με συνοδεύουν για να περάσω από την Κομοτηνή, να περάσω αν θέλετε από την Θράκη και το έκανα μάλιστα και πριν λίγους μήνες, 3-4 μήνες, όταν είχα επισκεφθεί ως υπουργός την Ξάνθη, εκεί σε μία πρόσκληση που είχα και είχα συναντήσεις εκεί με την Αστυνομία κλπ και κατάφερα μέσα στο πρόγραμμά μου να μπει η Κομοτηνή, όπου εκεί περπάτησα στην όμορφη πλατεία και είδα μερικούς φίλους. Μάλιστα πετάχτηκα μέχρι το Σουφλί όπου εκεί επίσης είχαμε αδελφοποιηθεί ως δήμος. Επαναλαμβάνω ότι είναι ένας χώρος που πάρα πολύ αγαπώ, εκτιμώ και χρωστώ πολλά.

Χρόνος:Να σας ρωτήσω κάτι που σας έχει μείνει χαρακτηριστικά από την ζωή σας εδώ στην Κομοτηνή εκείνη την περίοδο;

-Είναι τα φοιτητικά χρόνια πρώτα – πρώτα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει φοιτητικά χρόνια, μία έντονη φοιτητική ζωή, είναι εκείνα τα ατέλειωτα βράδια εκεί στην πλατεία, στους χώρους τους γνωστούς, έχουν αλλάξει αλλά παρέμειναν ίδιοι. Είναι εκείνες οι συναθροίσεις στις φοιτητικές εστίες, έμενα σε φοιτητική εστία πρέπει να το πω, είναι εκείνα τα ατέλειωτα, όμορφα βράδια στα ταβερνάκια στα στενά σοκάκια της Κομοτηνής και βέβαια οι άπειροι φίλοι που έχω εκεί. Ίσως να μην είναι φρόνιμο να μπω σε μία διαδικασία να αναφέρω ονόματα, γιατί θα αδικήσω κάποιους άλλους, όχι γιατί είναι κακό, αλλά επαναλαμβάνω ήταν στιγμές που έχουν σημαδέψει προσωπικά την ζωή μου. Εύχομαι να αναπτυχθεί κι άλλο η Κομοτηνή, να πάει μπροστά η Θράκη και βέβαια όλος ο Ελληνισμός. Είναι πάρα πολύ όμορφες εκείνες οι αναμνήσεις.

Χρόνος: Ν΄αλλάξουμε θέμα αυτή η παρανομία κ. υπουργέ, οι χιλιάδες Κύπριοι που παίζουν στα καζίνα των κατεχομένων; Τι γίνεται εκεί;

-Ακούστε, αυτό το θέμα συζητήθηκε. Το θέμα της παρανομίας αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας για να αποδειχθεί η παρανομία. Ένα είναι βέβαιο. Ότι όσοι παίζουν είναι πολιτικά, κοινωνικά, εθνικά, τουλάχιστον απαράδεκτοι. Αιμοδοτούν το ψευδοκράτος και βεβαίως μία τέτοια συμπεριφορά δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Τώρα από άποψη παρανομίας καταλαβαίνετε ότι το θέμα είναι νομικό, πρέπει να αποδειχθεί η πράξη, δηλαδή η παράνομη πράξη, πράγμα το οποίο δεν σας κρύβω ότι έχει πτυχές πολλές πολύπλοκες και δύσκολες.

Χρόνος:Σας ευχαριστούμε πολύ.
Πηγή:Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: