Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2008

Τα αυθεντικά χειρόγραφα του Καραθεοδωρή στην κατοχή του υπουργείου Παιδείας18.01.2008

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Τα αυθεντικά χειρόγραφα του μεγάλου μαθηματικού στην κατοχή του υπουργείου Παιδείας

Μεγάλη μέρα η χθεσινή, αφού πλέον κατοχυρώθηκε στο υπουργείο Παιδείας μετά από διεθνή δημοπρασία η απόκτηση από ιδιωτική συλλογή Αμερικανού, των αυθεντικών χειρογράφων της επίσημης αλληλογραφίας του μεγάλου μαθηματικού Κων/νου Καραθεοδωρή με τον Ρόσενταλ, που είχε στην κατοχή του από το 1960.

Ο συλλέκτης έβγαλε για δεύτερη φορά στην δημοπρασία τα χειρόγραφα, η πρώτη φορά ήταν στις 19-Δεκεμβρίου του 2007 διαδικασία που αναβλήθηκε για χθες και με πρωτοβουλία του συντοπίτη μας υπουργού Παιδείας περιήλθαν στο υπουργείο Παιδείας αντί 26.000 ευρώ.

Η αλληλογραφία αναφέρεται πάνω στην θεωρία του μέτρου, όπου ανταλλάσσονται απόψεις και κυριαρχεί ο Καραθεοδωρή με το θεώρημά του.

«Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές, για τον μέλλον του μουσείου» θα πει τώρα φανερά ικανοποιημένος και συγκινημένος ο Σάκης Λιπορδέζης, μετά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας, αφού τα χειρόγραφα αυτά θα είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός του μουσείου.

Ο «Χρόνος» για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, γνωρίζοντας από πολύ κοντά την όλη προσπάθεια και την στρατηγική που ακολουθήθηκε, δεν την δημοσιοποίησε αν και πολλά αθηναϊκά και τοπικά παπαγαλάκια επιχείρησαν να προκαλέσουν ζημιά, δίνοντας την ευκαιρία σε άλλους να αναζητήσουν τα χειρόγραφα διαθέτοντας παχυλά πορτοφόλια.

Σεβαστήκαμε τον μόχθο και την στρατηγική που επιλέχθηκε, από το να κάνουμε το θέμα βορά στο βωμό της ενημέρωσης. Τώρα που κατέληξε με επιτυχή έκβαση για το μουσείο, αναφερόμαστε με ικανοποίηση στο θέμα, συγχαίρουμε τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, το Νίκο Λυγερό για τον βηματισμό που ακολούθησε και τον Σάκη Λιπορδέζη για την εμμονή στον στόχο να γίνει ένα μουσείο που εφάμιλλό του δεν θα υπάρχει στον κόσμο, το πρώτο μουσείο Καραθεοδωρή στον ελληνικό χώρο.

Τέλος καλό όμως όλα καλά, τα αποκτήματα των επιστολών αληθινοί θησαυροί για το μουσείο είναι τα αυθεντικά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν την ύπαρξή του. Λεπτομέρειες για όλο το θέμα στην αυριανή εκπομπή του Ράδιο Χρόνος 87,5fm «Πολιτικό ταγκό», όπου ο Σάκης Λιπορδέζης θα είναι προσκεκλημένος στο στούντιο του Δήμου Μπακιρτζάκη.

Μελαχροινή Μαρτίδου


Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: