Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008

Οι Τούρκοι στέλνουν κατασκόπους


Η κλιμάκωση των προκλήσεων προβληματίζει εν όψει της επίσκεψης Καραμανλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

Με την αποστολή πλωτού «κατασκόπου» μόλις 7 μίλια έξω από την Κύμη, αλλά και άκρως επικίνδυνη πτήση ελικοπτέρου 120 μέτρα πάνω από παραπλέον σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, κλιμάκωσε η Άγκυρα τις προκλήσεις παραμονές της επίσκεψης Καραμανλή στην Τουρκία.

Η νέα διπλή πρόκληση έγινε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και αύξησε κατακόρυφα τον προβληματισμό σε διπλωματικούς κύκλους αλλά και στο ΓΕΕΘΑ, ο επικεφαλής του οποίου συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη με τους άλλους αρχηγούς και επιτελάρχες για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Το περιστατικό συνέβη την ίδια ώρα που ανατολικά της Σκύρου εξελισσόταν τμήμα της άσκησης «Τσεβίν Πενσέ».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το σκάφος «Τσανταρλί», που έχει μετατραπεί σε πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου, έφυγε νοτιοδυτικά και έπλεε στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κύμης και Σκύρου (7 μίλια από τις ακτές). Ασκούσε μάλιστα αρκετές από τις τεχνολογικές δυνατότητές του.

Τον Τούρκο Μεγάλο Αδελφό παρακολουθούσε διακριτικά και σε απόσταση ώστε να μην παρενοχλεί το περιπολικό «Στάμου».

Η επικίνδυνη πτήση πάνω από το περιπολικό έγινε γύρω στις 11.15. Ένα ελικόπτερο Αγκούστα 212 απονηώθηκε από φρεγάτα που βρισκόταν ανατολικά και αφού προσέγγισε το «Στάμου» έκανε διέλευση πάνω από το σκάφος στο ιδιαίτερα χαμηλό ύψος των 120 μέτρων.

Η κίνηση αυτή, βάσει της διεθνούς πρακτικής- αλλά και των Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής- θεωρείται επιθετική ενέργεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ελληνικό Ναυτικό απαγορεύει ρητώς στα ελικόπτερά του τέτοιου είδους διελεύσεις, ενώ το αμερικανικό απαγορεύει την προσέγγιση σε απόσταση μικρότερη από 5 μίλια χωρίς άδεια.

Βάσει των γενικότερων οδηγιών που έχουν αυτήν την περίοδο τα ελληνικά σκάφη, δεν υπήρξε άλλου είδους αντίδραση και ειδοποιήθηκε το υπουργείο Εξωτερικών για τα περαιτέρω.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η αξιολόγηση της κίνησης του πλοίου υποκλοπών και του ελικοπτέρου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με το ότι την ίδια χρονική περίοδο στο Αιγαίο «ασκούνταν» και κατασκοπευτικά αεροσκάφη- αεροφωτογραφικά Φάντομ και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες εδώ και ενάμιση μήνα προκλήσεις, καθώς και το ότι τις ημέρες που ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής θα βρίσκεται στην Τουρκία έχουν δεσμευτεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εφτά περιοχές στο Αιγαίο για αεροναυτικές δραστηριότητες, έχουν θέσει σε συναγερμό την Αθήνα.

Πολύ περισσότερο, όπως έλεγαν έμπειροι διπλωμάτες, καθώς οι στρατιωτικές ενέργειες συνοδεύονται από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που επιρρίπτουν την ευθύνη της κλιμάκωσης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Άμυνας, εξετάστηκαν τόσο τα μέτρα ασφάλειας όσο και οι αναγκαίες κινήσεις της ελληνικής πλευράς για «ήρεμα νερά» την κρίσιμη περίοδο της επίσκεψης.

Μυστικές διαβουλεύσεις

Όπως άφησε να εννοηθεί αρμόδια κυβερνητική πηγή μιλώντας στα «ΝΕΑ», στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και μυστικές διαβουλεύσεις με την Άγκυρα σε διάφορα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα.

«Σ΄ αυτήν την περίπτωση εφαρμόζουμε... ενισχυμένη τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: “Κάνουμε πολλά και δεν λέμε τίποτε!”», είπε σιβυλλικά η πηγή αυτή.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από την παραμονή της επίσκεψης Καραμανλή (22/1) μέχρι και την ώρα της επιστροφής έχουν δεσμεύσει εφτά περιοχές- δύο μονίμως και πέντε για πρόσθετες ασκήσεις και εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Πέραν του συμβολισμού αλλά και του κινδύνου ανεξέλεγκτων καταστάσεων, προβληματική είναι και δεσμευμένη περιοχή ανατολικά της Ρόδου για πραγματοποίηση πυρών, η οποία δεν έχει εγκριθεί αφού περιλάμβανε και τμήμα του FΙR Αθήνας.

Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: