Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008

Αυστηρή προειδοποίηση Ρωσίας για το Κοσοβο

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλίας
12:27

Δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών το Κόσοβο, αν κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του, προειδοποίησε η Ρωσία μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Το Κόσοβο δεν θα γίνει μέλος του ΟΗΕ, ούτε άλλων διεθνών πολιτικών οργανισμών ,αν επιλέξει το δρόμο των μονομερών διακηρύξεων" τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη,Βιτάλι Τσούρκιν μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ.

Τόσο ο Τσούρκιν,όσο και ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του Κοσόβου,τόσο από το Βελιγράδι όσο και από την Πρίστινα.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ,Ζαλμάι Χαλιλζάντ τόνισε από την πλευρά του πάντως ότι το Συνβούλιο Ασφαλείας δεν έχει να διαδραματίσει πλέον οποιονδήποτε ρόλο στο θέμα του Κοσόβου. Με την άποψη αυτή διαφώνησε ο Τσούρκιν. "Το θέμα ανήκει αποκλειστικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας " τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει την ιδέα ενός "οδικού χάρτη" για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου.

Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες,οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισότερες χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης θα αναγνωρίσουν αμέσως το Κόσοβο μόλις διακηρύξει την ανεξαρτησία του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς που κλήθηκε να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε ότι το Βελιγράδι " ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θα διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία με όλες τις δημοκρατικές μεθόδους, τα νομικά επιχειρήματα και τη διπλωματία". Ο Τάντιτς διαβεβαίωσε πάντως ότι "η Σερβία δεν θα καταφύγει στη βία και στον πόλεμο"

Στη συνεδρίαση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έλαβε το λόγο και ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος τόνισε ότι η Πρίστινα δεν θα περιμένει πολύ για να κηρύξει την ανεξαρτησία. "Είμαι σίγουρος ότι η απόφαση θα ληφθεί πολύ σύντομα"πρόσθεσε.

Ο Θάτσι αντήλλαξε χειραψία με τον Τάντιτς και όπως είπε χαρακτηριστικά " χαιρετηθήκαμε ως δύο ηγέτες δύο ανεξαρτήτων κρατών".

Οι Αλβανοί του Κοσόβου εκτιμάται ότι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους μετά τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία, που θα γίνουν την Κυριακή.

"Θα δημιουργηθεί 'προηγούμενο' στη διεθνή πρακτική"

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε στο "προηγούμενο" που θα δημιουργήσει μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου.

"Η θέση μας είναι απολύτως σαφής. Κάθε απόφαση για το Κόσοβο πρέπει να εγκριθεί και από τις δύο πλευρές. Είναι επίσης σαφές πως κάθε απόφαση για το Κόσοβο θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο στη διεθνή πρακτική", επισήμανε ο Πούτιν, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βουλγαρία.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε ποιές περιοχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κοσόβου. Όμως συχνά η Ρωσία προειδοποιεί ότι μπορεί να μιμηθούν το παράδειγμα αυτό η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία.Τέλος, υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη "για δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης που θα σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου".

Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: