Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008

ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ - ΠΑΝΔΗΜΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Ουρές στη Μητρόπολη

Βουβός αποχαιρετισμός από χιλιάδες πιστούς στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο

Με έκδηλη την οδύνη και τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στη Μητρόπολη Αθηνών για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.


Παρά το τσουχτερό κρύο και τα διαστήματα πρόσκαιρου χιονόνερου, νέοι, συνταξιούχοι, μητέρες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, πολλοί ιερωμένοι και άνθρωποι που άφησαν για λίγο την εργασία τους πέρασαν από τη Μητρόπολη για να τιμήσουν τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά της αναμονής ως την είσοδο του ναού.

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται την Πέμπτη το πρωί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Στις 10 το πρωί τελείται η εξόδιος ακολουθία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη, εκπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

Μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης για να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι (Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου) για να προετοιμαστεί η Μητρόπολη για την εξόδιο ακολουθία της Πέμπτης στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ οι ιεράρχες θα πρέπει να φορούν λευκόχρυσα άμφια, ενώ κατά την εξόδιο ακολουθία θα κάθονται ιεραρχικώς, προ του Ιερού Τέμπλου της Μητρόπολης.

Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους πριν φτάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς με την άφιξή του θα αρχίσει η εξόδιος ακολουθία.
Την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει η εκφώνηση επικήδειων λόγων από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας της Ελλάδος, από εκπρόσωπο των Αυτοκέφαλων ορθοδόξων εκκλησιών, τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον εκπρόσωπο της Βουλής και τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Κατά την έξοδο του σκηνώματος του Αρχιεπισκόπου από τη Μητρόπολη θα ριφθούν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό.

Στη συνέχεια, η σορός θα κατευθυνθεί στο Α΄ Νεκροταφείο μέσω των οδών Μητροπόλεως - Πλ. Συντάγματος - Γεωργίου Α΄- Αμαλίας - Αθανασίου Διάκου - Αρδηττού και Αναπαύσεως.

Της πομπής θα προπορεύεται μπάντα και ο έχων το γενικό πρόσταγμα. Ακολουθούν τα στρατιωτικά τμήματα, οι φανοί, οι λαμπάδες, τα ιερά εξαπτέρυγα και ο σταυρός. Στη συνέχεια ιερείς και διάκονοι της Αρχιεπισκοπής, οι επίσκοποι, οι μητροπολίτες και ο τοποτηρητής. Πριν τη σορό θα πορεύονται οι αρχιμανδρίτες που θα κρατούν τα παράσημα.

Αρχιερείς θα κρατούν τις τέσσερις ταινίες από το φέρετρο και τρεις άλλοι θα φέρουν το πένθος της εκκλησίας. Θα ακολουθούν ο πρωτοσύγκελος και οι συνεργάτες του, οι άμεσοι συγγενείς, οι αντιπρόσωποι των ορθοδόξων εκκλησιών, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, οι πρέσβεις των ορθοδόξων κρατών και τέλος οι πολίτες.
Στο Α' Νεκροταφείο θα υπάρχει μικτό άγημα των ενόπλων δυνάμεων που θα αποδίδει τις προβλεπόμενες τιμές.

Λόγω της μεταφοράς του σκηνώματος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου η τροχαία ανακοίνωσε ότι από τις 7 το πρωί της Πέμπτης απαγορεύεται η στάση- στάθμευση ενώ σταδιακά διακόπτεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς γύρω από την πλατεία Ομονοίας, Συγγρού, Φραντζή, Ηλιουπόλεως, Υμηττού, Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου.

Ακόμη, δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη στη διαδρομή από την εκκλησία προς το Α' Νεκροταφείο.

Συμμετέχοντας στο πένθος την ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου παραμένουν κλειστά τα δημόσια σχολεία, οι ΔΟΥ, τα υπουργεία, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Αργά το βράδυ της Τετάρτης έφθασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος », ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

«Η μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, συμμετέχει πλήρως και ολοκαρδίως, στο πένθος της αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος. Προσωπικώς ήρθα από την Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσω την συμμετοχή μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αύριο θα συμπροσευχηθούμε όλοι για την ανάπαυση της ψυχής του και εύχομαι ο Θεός να φωτίσει τους εκλέκτορες ώστε να εκλέξουν μεταξύ αξίων και ικανών τον αξιότερο και ικανότερο εις διαδοχήν του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου» δήλωσε.

Στη συνέχεια μετέβη στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, δίπλα από τη Μητρόπολη, εκεί όπου είχε μεταφερθεί από νωρίς το απόγευμα η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του.

Τον κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ο μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, καθώς, επίσης και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής πατέρας Θωμάς Συνοδινός.

Πηγή:in.gr - Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: