Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008

"Ελληνική Πλατεία" στη Μελβούρνη

Αυτό το πάρκινγκ καλείται η πολιτειακή κυβέρνηση να το απαλλοτριώσει υποχρεωτικά και να το μετατρέψει σε ελληνική πλατεία. Φώτο: Γιώργος Παπαδόπουλος

Νέα πρόταση στην κυβέρνηση Μπράμπι για τη Lonsdale Street

ΔΥΟ από τους μεγαλύτερους και αντιπροσωπευτικότερους ομογενειακούς φορείς, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης έκαναν έκκληση στην πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας να παρέμβει και να σώσει τον "ελληνικό" δρόμο της Lonsdale Street, στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης που επί δεκαετίες υπήρξε το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της πολυάριθμης ομογένειας και τώρα χάνει την ελληνικότητά του.

Αν και η πολιτειακή κυβέρνηση σε συνεργασία με το δήμο Μελβούρνης επιμένουν στην διατήρηση του ελληνικού χρώματος της Lonsdale Street ακόμα και "για τουριστικούς λόγους" και ανακοίνωσαν την διάθεση ενός σημαντικού κονδυλίου για την επίτευξη του στόχου αυτού, εντούτοις ολοένα και περισσότερες ομογενειακές επιχειρήσεις απομακρύνονται από την περιοχή και αγοράζονται από ...κινέζικες.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση του Τζον Μπράμπι καλείται από την Ελληνική Κοινότητα να προβεί ακόμα και σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση ενός χώρου στο συγκεκριμένο δρόμο για να τον μετατρέψει σε "ελληνική πλατεία".

Πρόκειται για το υπαίθριο πάρκινγκ δίπλα στο (πρώην) κτίριο του Καρά.Προτείνουν μάλιστα να δοθεί στην πλατεία το όνομα "Αγορά".

"Μας προβληματίζει το γεγονός πως παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης και του δήμου, η ελληνικότητα του συγκεκριμένου δρόμου συρρικνώνεται" λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Γιώργος Φουντάς και συμπληρώνει:

"Ο δρόμος αυτός υπήρξε η καρδιά της παροικίας μας. Για λόγους ιστορικούς, συναισθηματικούς, πολιτιστικούς αλλά και τουριστικούς η 'Μικρή Αθήνα' πρέπει να σωθεί. Στο κέντρο του δρόμου υπάρχει ένα υπαίθριο πάρκινγκ. Μπορεί να το αγοράσει η κυβέρνηση και να το μετατρέψει σε μια ελληνική πλατεία με ελληνικά αγάλματα, καφετέριες, κλπ".

Στις επιστολές τους προς την κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και το δήμο Μελβούρνης, τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Φουντάς, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας κ. Αγγελοδήμου σημειώνουν πως οι αρχές της πολιτείας "οφείλουν στις 300.000 Έλληνες της Βικτώριας να κάνουν την Λόνσντεϊλ Στριτ (όπου βρίσκεται και το κτίριο της Κοινότητας) μια πραγματική ελληνική γωνία, σύμβολο του πολυπολιτισμού και πόλο έλξης όλων των Ελλήνων αλλά και της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας".

Στον ίδιο χώρο διεξάγεται και το μεγάλο ελληνοαυστραλιανό φεστιβάλ "Αντίποδες" και σύμφωνα με τον κ. Φουντά η ανάπλαση του χώρου, με ελληνικό χρώμα, θα δώσει και νέα ώθηση στο Φεστιβάλ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την κυβέρνηση ή τον δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: