Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008

«Αγκάθι» η επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα


Hμερομηνία : 30-01-08

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χειρισμός του μεταναστευτικού προβλήματος παρουσίασε στη Βουλή, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξανδρος Ζαβός.

«Για το πόσους μετανάστες χρειαζόμαστε, δεν υπάρχουν μελέτες στην Ελλάδα, ούτε και σε καμία άλλη χώρα. Ακόμα, όμως, κι αν υπήρχε, οι μετανάστες στην πλειοψηφία τους δεν εισέρχονται νόμιμα στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Ζαβός και συνέχισε:

«Πώς θα πούμε στον παράνομα εισελθόντα μετανάστη ότι είναι πάνω από τον αριθμό και θα τον βγάλουμε από την Ελλάδα; Ακόμα κι αν γινόταν αυτό, οι περισσότεροι μετανάστες δηλώνουν πως προέρχονται από χώρες όπως η Σομαλία και η Παλαιστίνη κι έχουν καταστρέψει τα χαρτιά τους.

Για να επαναπροωθήσουμε έναν μετανάστη θα πρέπει να αποδείξουμε τη χώρα προέλευσής του και να επικοινωνήσουμε με τις εκεί αρχές - και αυτές, να τον δεχθούν. Επίσης, το κόστος επαναπροώθησης ανθρώπων που έχουν εκφράσει οι ίδιοι επιθυμία επαναπατρισμού έχει υπολογιστεί πως ξεπερνά τα 1000 ευρώ το κεφάλι. Φανταστείτε αν στείλετε 100.000 άτομα, ποιο θα είναι το κόστος», ανέφερε ο κ. Ζαβός.

Δυσχερής η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές

Εξαιρετικά δυσχερής έχει αποδειχθεί στην πράξη η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές με τις οποίες έχει υπογραφεί συμφωνία επαναπροώθησης.

«Για να δεχθούν οι Τούρκοι επανεισαγωγή στο έδαφός τους των λαθραίων μεταναστών, θα πρέπει να αποδειχθεί - βάσει των συμφωνιών - ότι η σύλληψή τους έχει γίνει 100 μέτρα από τα σύνορα κάτι που είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Όταν πάλι η είσοδος γίνεται από θαλάσσης οι Τούρκοι δουλέμποροι βυθίζουν τις βάρκες τους ώστε να μην είμαστε σε θέση να τους επαναπροωθήσουμε. Δύο λύσεις έχουμε λοιπόν: Ή να περισυλλέξουμε τους μετανάστες, ή να τους αφήσουμε να πνιγούνε. Πιστεύω πως καλώς πράττουμε και τους μαζεύουμε», τόνισε.

Οι τουρκικές αρχές όσες φορές απαντούν θετικά στην επαναπροώθηση των μεταναστών, απαντούν μετά από εννέα μήνες. «Αν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τόσο πολύ θα έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει μία τεράστια φυλακή»,ανέφερε ο κος Ζαβός.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι «σε 25.000 αιτήματα της Ελλάδας για επαναπροώθηση, μόνον για 1.600 να έχουμε καταφέρει την επαναπροώθηση».

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες από την Αλβανία:

«Μέχρι το 2001 είχαμε παραπάνω από 1 εκ. επαναπροωθήσεις ανθρώπων που είχαν συλληφθεί μέχρι και εννέα φορές. Είχε γίνει και γραφικό πλέον: Όσοι ήθελαν να επιστρέψουν πίσω δωρεάν, πήγαιναν στην Ομόνοια», είπε.

Σε ό,τι αφορά την παράνομη διακίνηση γυναικών που εξαναγκάζονται να εκπορνευτούν (trafficking) ο κ. Ζαβός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΙΘΑΚΗ» που εκτελεί στη Μολδαβία το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις μεθόδους δράσης των κυκλωμάτων αυτών και την υποστήριξη της μακροχρόνιας κοινωνικής ένταξης των θυμάτων μέσω της επαγγελματικής τους εκπαίδευσης και της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων.

Συνεργάσιμη προς την ίδια κατεύθυνση αποδεικνύεται η Ουκρανία - σε αντίθεση με ορισμένες χώρες της Αφρικής «που είναι τελείως αδιάφορες», είπε.

Ο Α. Ζαβός πρότεινε να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης και του ελληνικού κοινού για την κακοποιό δράση των κυκλωμάτων trafficking και να υπάρξει μια δέσμευση των μέσων ενημέρωσης για μια διαφορετική προβολή τέτοιου είδους θεμάτων:

«Η εικόνα μιας ημίγυμνης αλλοδαπής γυναίκας που χορεύει σε κάποιο μπαρ, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αποτροπή του φαινομένου της καταναγκαστικής εκπόρνευσης. Τουναντίον, το ενισχύει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Ζαβός.

Πηγή:Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: