Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008

Ντ. Μπακογιάννη: Σε ολισθηρό δρόμο τα Σκόπια
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2008 15:54
Τελευταία Ενημέρωση : 21/01/2008 16:29

«Η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δρόμος ολισθηρός για την περιφερειακή σταθερότητα».

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες της ως προς τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Οχρίδα υπό τον κ. Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς και για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Α. Μιλόσοσκι, ότι το θέμα της ονομασίας είναι «διμερές».

«Εμείς θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης με σοβαρότητα στη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς τακτικισμούς και τεχνητές καθυστερήσεις», υπογράμμισε η κ Μπακογιάννη.

Καμία πρόοδος

Η συνάντηση των πρεσβευτών ΠΓΔΜ και Ελλάδας υπό το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην Οχρίδα ολοκληρώθηκε με την επαναβεβαίωση των διαφορών των δύο χωρών επί του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και ανοιχτή και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ήταν πιο άμεσες στη διατύπωση των θέσεων και επιχειρημάτων τους από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας και σημείωσε ότι μία λύση στο θέμα αυτό θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ανέφερε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντηση κατατέθηκαν και εξετάστηκαν κάποιες ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν υπήρξε νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος και σημείωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες.

Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ επέμεινε στην πάγια θέση της χώρας του πως το θέμα της ονομασίας είναι διμερές, ενώ ο Έλληνας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης επανέλαβε πως η διαφορά δεν έχει διμερή διάσταση γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και εξετάζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

«Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς καθώς κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995» τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τα Σκόπια πρότειναν μια διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας, κατέθεσαν πρόταση για σχηματισμό κοινής επιτροπής για την εξέταση των ιστορικών εγχειριδίων και επανέλαβαν πως δεν έχουν καμία εδαφική βλέψη έναντι της Ελλάδας.

Παράλληλα, πρότειναν συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο με την Ελλάδα, καθώς και διάνοιξη μιας συνοριακής διόδου (Μάρκοβα Νόγκα- Αγ. Γερμανός Πρεσπών) και υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Πηγές: Ναυτεμπορική - ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: