Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008

«Ήρεμα νερά» με απαγόρευση ψαρέματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης

Απαγόρευση και με τη βούλα. Με χθεσινή διαταγή του Λιμεναρχείου Καλύμνου, κατόπιν εντολής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, απαγορεύτηκε μέχρι το Σάββατο η προσέγγιση της περιοχής των Ιμίων από αλιευτικά σκάφη λόγω «ειδικών επιχειρήσεων»

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ προσέγγισης ελληνικών αλιευτικών σκαφών στα Ίμια από χθες το πρωί έως το Σάββατο, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει ήρεμα νερά στην περιοχή, όσο διαρκεί η επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία.

Η απαγόρευση έγινε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και όπως αναφέρεται σε χθεσινή απόφαση του Λιμεναρχείου Καλύμνου, επικαλείται ως πρόσχημα την «εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων από περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή βόρεια της νήσου Ψερίμου και γύρω από τα Ίμια».

Ακόμη η απόφαση αναφέρει ότι η απαγόρευση «αποσκοπεί στην αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων, την τήρηση της δημόσιας τάξης, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας βάφτισε την «επιχείρηση ήρεμα νερά» άσκηση, λόγω πληροφοριών για επικείμενη είσοδο λαθρομεταναστών στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και στην Κρήτη και τη Σάμο.

Σήμερα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα γίνει σύσκεψη για τα προβλήματα των ψαράδων και όπως είπε χθες στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Καλύμνου Γιώργος Κατσοτούρχης θα ζητήσει να δοθούν αποζημιώσεις στους ψαράδες των νησιών για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν φέτος από τους Τούρκους, οι οποίοι καθημερινά τούς έκοβαν τα παραγάδια όταν ψάρευαν τσιπούρες γύρω από τα Ίμια.

Δύο F-16

Όσον αφορά τη δραστηριότητα των Τούρκων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, χθες ήταν ελάχιστη- προφανώς αποτέλεσμα των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας προς την Άγκυρα εδώ και μερικές ημέρες.

Στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου κινήθηκε ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και μπήκε στην περιοχή ζεύγος άοπλων μαχητικών αεροσκαφών που παραβίασε μία φορά τον εθνικό εναέριο χώρο. Εμπλοκές δεν έγιναν.

Πηγή:Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: