Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008

ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ27/01/2008

ΑΝ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ

ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Αποφασισμένη να ασκήσει βέτο η κυβέρνηση αν συνεχίσουν να την αγνοούν

Ύστατη προσπάθεια του Νίμιτς τις επόμενες μέρες για να βρεθεί λύση

Από ραγδαίες έως και δραματικές αναμένονται μέσα σε λίγες βδομάδες οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, ένα μείζον εθνικό θέμα το οποίο έχει υποβαθμιστεί τόσο στην πολιτική ατζέντα όσο κι απ' τα ΜΜΕ, ενώ και η αντιπολίτευση το… έχει ξεχάσει.

Προφανώς, όμως, δεν το 'χουν ξεχάσει οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Το αντίθετο. Επείγονται να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα, ώστε να περάσουν και να στεριώσουν και στα Βαλκάνια την pax americana. Καθότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου είναι ήδη προ των πυλών, εξελίξεις αναμένονται μετά την -αναμενόμενη- αντίδραση της Σερβίας, συνεπικουρούμενης απ' τη Ρωσία, οπότε πρέπει να κλείσουν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες. Και μια τέτοια, και μάλιστα σημαντική για την Ουάσινγκτον, είναι το όνομα των Σκοπίων.

Θέλουν να την κλείσουν αυτήν την εκκρεμότητα, ώστε να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, να ενισχυθεί η βαλκανική πτέρυγα της «συμμαχίας» και -το σημαντικότερο- να αποτραπούν επεκτάσεις φαινομένων Κοσόβου και στη γειτονική μας χώρα.

Οι πληροφορίες της ελληνικής πλευράς είναι ότι αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις των ΗΠΑ τόσο προς τη χώρα μας όσο και προς τα Σκόπια, με στόχο να τελειώνει το θέμα της ονομασίας. Πρόκειται για πληροφορίες που γνωρίζει καλά και το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Βέβαια, για την Ουάσινγκτον αυτό που επείγει είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οπότε το να μιλάμε για «πιέσεις» των ΗΠΑ, αυτό στην πράξη σημαίνει… μονομερείς πιέσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να υποχωρήσει απ' τις θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας.

Αυτές τις πιέσεις, όπως μας τόνισαν αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, τις αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Αναμένει, συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα θα πιεστεί για να αποδεχτεί επί της ουσίας τη διπλή ονομασία. Άλλωστε αυτό το αποδέχονται με… γενναιοδωρία και τα Σκόπια, δηλαδή να αναγνωριστούν απ' τη διεθνή κοινότητα με το όνομα «Μακεδονία» και να έχει η Ελλάδα το… δικαίωμα να τα ονομάζει FYROM. Μάλιστα, τέτοια… ανεκτικότητα από Ουάσινγκτον και Σκόπια.

Επί της ουσίας, δηλαδή, επιβράβευση της σκοπιανής αδιαλλαξίας, που θα συνεχίσει να εκφράζεται και στο κρίσιμο επόμενο διάστημα.

Κρίσιμες λοιπόν οι εξελίξεις.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει θέση και γραμμή πλεύσης.

Δηλαδή, θα παραμείνει στη θέση ότι το έσχατο όριο, το οποίο η Ελλάδα δεν πρόκειται να περάσει, είναι η σύνθετη ονομασία. Κάτι που η Αθήνα έχει διαμηνύσει και στην Ουάσινγκτον και στο ΝΑΤΟ και στον ειδικό μεσολαβητή Μ. Νίμιτς.

Στην περίπτωση που η σκοπιανή κυβέρνηση επιμείνει στην αδιαλλαξία που έχει δείξει μέχρι και σήμερα, τότε η Ελλάδα είναι αποφασισμένη για βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Οπότε και προ του αδιεξόδου η Ουάσινγκτον έχει έτοιμη την εναλλακτική «λύση». Δηλαδή απόφαση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η γειτονική μας χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισόδου στο ΝΑΤΟ, ώστε να μη φανεί πως η ενταξιακή διαδικασία μπλοκαρίστηκε απ' την Αθήνα!

Μέχρι τότε βέβαια οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν. Ενώ απομένει και η ύστατη μεσολαβητική προσπάθεια του Νίμιτς, χωρίς πάντως ελπίδες κάποιας επιτυχίας, αφού καμιά πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω απ' την τελευταία γραμμή υποχώρησης.

Οπότε και οι εξελίξεις, επαναλαμβάνουμε, αναμένονται ραγδαίες και το αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών. Στην περίπτωση φυσικά που η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω. Κάτι που ευχόμαστε, άλλωστε και αυτή η υποχώρηση, της αποδοχής δηλαδή της σύνθετης ονομασίας, είναι ήδη βαριά και έξω απ' την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992…

Δεν υπάρχουν σχόλια: