Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

η MANSPREAD ΑΝΔΡΙΚΗ ΠΟΖΑ με τα ΠΟΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ σε σχήμα VΝέα Υόρκη, "γιατί κάθεσαι στη θέση του μετρό, με τα πόδια ανοιχτά?"
Μία δημοσιογράφος παίρνει τη μεζούρα και μετράει πόσο χώρο καταλαμβάνουν στα καθίσματα του μετρό,  οι «manspreaders» άνδρες που απλώνουν τα πόδια τους σε σχήμα V και δεσμεύουν μία αλλά και δύο επιπλέον θέσεις στο μετρό.
Την ερχόμενη χρονιά ο δημόσιος φορέας συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης (ΜΤΑ) ξεκινάει επίσημα καμπάνια που στοχεύει στους  «
manspreaders» και τους ζητάει να είναι πιο διακριτικοί.
όταν κάθονται σε αυτή τη στάση, εκνευρίζουν   τους άλλους επιβάτες του μετρό.
Ωστόσο η δημοσιογραφική έρευνα, αναζήτησε τις αιτίες για την ενοχλητική αυτή συνήθεια, που εμφανίζεται μόνο στους άνδρες.
Μια γυναίκα δημοσιογράφος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους αρσενικούς επιβάτες του μετρό, να μετρήσει με μεζούρα το χώρο που καταλαμβάνουν και να τους ρωτήσει εάν θεωρούν σκόπιμο να κάθονται με αυτόν τρόπο.


Η δημοσιογράφος (Jake Dobkin, Gothamist's reporter) ρώτησε τους άνδρες, γιατί νομίζουν ότι, μόνο οι άρρενες επιβάτες συνηθίζουν να κάθονται σε αυτή τη στάση.
Κάθε άνδρας επιβάτης του μετρό, ρωτήθηκε αν νομίζει ότι το δικό του άπλωμα ποδιών  '
leg splay' είναι κατάλληλο για τους άλλους επιβάτες που κάθονται γύρω του.
Πολλοί επιμένουν ότι αυτό δεν είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά.
Κάποιος απάντησε ότι κάθεται με ανοιχτά πόδια, γιατί κρατάει ανάμεσά τους την τσάντα του... άλλος απάντησε ότι, κάθεται σε αυτή την πόζα, γιατί είναι κουρασμένος.
ένας προκλητικός επιβάτης επέμενε ότι, όλοι οι άνδρες  απαιτούν περισσότερο χώρο, λόγω βιολογικών διαφορών (επειδή το δέρμα των όρχεων είναι μια λεπτή μεμβράνη και δεν
πρέπει να πιέζεται για λόγους υγείας...)
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος τους ζήτησε να μετρήσουν - με μια μεζούρα - το άνοιγμα των ποδιών τους για ένα διακριτικό "manspread"
 τα αποτελέσματα της μέτρησης, κυμαίνονται από 15 έως 46 εκατοστά
οι απόψεις τους είναι επίσης διαφορετικές: καθένας μέτρησε το άνοιγμα (την απόσταση από το εσωτερικό του ενός ποδιού, μέχρι το εσωτερικό του άλλου ποδιού) των ποδιών του και είχε τις δικές του ιδέες για το πότε ήταν ή δεν ήταν σκόπιμο να απλώνει «manspread» τα πόδια του.
 Κάποιοι επέμειναν ότι, κανείς γύρω τους δεν εμφανίστηκε «συμπιεσμένος» άλλοι είπαν ότι θα "μαζέψουν τα πόδια τους" εάν ο πλαϊνός τους ενοχληθεί...

Συνειδητά ή όχι, όλοι έχουμε αντιμετωπίσει το φαινόμενο «manspreading» στη καθημερινότητα μας. Πιθανόν να είμαστε θύματα των «manspreaders» εν αγνοία μας. ίσως και να συνηθίσαμε να κολλάει το γόνατό του, στο μπούτι μας, ο "επιβάτης της διπλανής θέσης"
Βέβαια το φαινόμενο παρατηρείται οπουδήποτε καθόμαστε και περιμένουμε, στο μετρό, στα λεωφορεία, σους χώρους αναμονής των γιατρών και οδοντιάτρων, στις αίθουσες αναμονής των αεροδρομίων και γενικά όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να εκδηλωθεί αυτή η ανδρική επεκτατική τάση.
θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε έλλειψη σεβασμού ή απλά μια άνετη πόζα που σπάνια εμφανίζεται στις γυναίκες.
Ψυχολόγοι εξηγούν ότι αφορά τη γλώσσα του σώματος και μια ριζωμένη -στο υποσυνείδητο- απεικόνιση της σεξουαλικής έλξης.
όποιες και εάν είναι οι υποσυνείδητες ρίζες του φαινομένου, το γεγονός είναι ότι, οι «
manspreaders» άνδρες καταλαμβάνουν πολύ χώρο.
Στο σύστημα διαμετακόμισης της Νέας Υόρκης, η πόζα '
leg splay' έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας (μερικές φορές ο "manspread" επιβάτης καταλαμβάνει έως και τρεις θέσεις)
Ο δημόσιος φορέας συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης (ΜΤΑ) ξεκινάει εκστρατεία ευαισθητοποίησης (με αφίσες και συστάσεις) του κοινού, έτσι ώστε να εκλείψει, αυτή η ιδιαίτερα ενοχλητική συμπεριφορά των ανδρών.
πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: