Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΟΣ στο ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ, λέει ο ΣΕΦ BLUMENTAL για το εστιατόριο FAT DUCKΟ διάσημος σεφ Heston Blumenthal διέκοψε την προμήθεια φουά γκρα,  στο  εστιατόριo του Fat Duck -που διακρίθηκε με αστέρια Michelin-  στο Bray, Berkshire.
Το Fat Duck –κατατάσσεται ανάμεσα στα 25 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου- σερβίρει ψητό φουά γκρα ως μέρος του μενού γευσιγνωσίας που κοστίζει £220.

Το Fat Duck  θα κλείσει προσωρινά τις εγκαταστάσεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα μεταφερθεί στη Μελβούρνη (at the former Breezes at Crown Resorts)  για περίπου έξι μήνες, με όλο το προσωπικό και μέρη από τον εξοπλισμό και τη διακόσμηση του.

Ο προμηθευτής φουά γκρα,  στο εστιατόριο
Fat Duck  είναι η Γαλλική φάρμα του Louis-Marie Mitteault στο  Chalandray στην περιοχή Poitou-Charentes της Γαλλίας.
Η
Daily Mirror με κρυφή κάμερα, βιντεοσκόπησε για πέντε μήνες, το Γαλλικό αγρόκτημα

Maison Mitteault Chalandray που παράγει  φουά γκρα.

το βίντεο-σοκ  που δημοσιοποίησε  δείχνει τις πάπιες να εκτρέφονται εξαναγκαστικά –με το μηχάνημα (μεταλλικό σωλήνα) σίτισης να βυθίζεται μέσα στο λαιμό τους – και η αντλία της μηχανής να ρίχνει ένα τεράστιο ποσό (ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του σωματικού βάρους των πτηνών) από μείγμα καλαμποκιού-λαδιού άμεσα στους οισοφάγους τους,  μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η απάνθρωπη αυτή μεταχείριση –εντατική βίαιη διατροφή- για βδομάδες πριν από τη σφαγή τους, έχει σαν αποτέλεσμα, να πρήζεται το συκώτι τους έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό του μέγεθος και τα πουλιά να μη μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα να αναπνεύσουν. Τότε θανατώνονται και τα συκώτια τους πωλούνται ως «γκουρμέ» λιχουδιά.
Οι πάπιες στοιβαγμένες σε μικρά κλουβιά –για να μη μπορούν να αποφύγουν τον «τροφοδότη» και το μηχάνημα σίτισης- τραυματίζονται, λαχανιάζουν από το αναπνευστικό πρόβλημα που προκαλεί το πρησμένο συκώτι τους και συχνά πεθαίνουν με σκασμένο στομάχι.
Οι πολλαπλές εισαγωγές του σωλήνα σίτισης προκαλεί τραυματισμό στον οισοφάγο των πτηνών  που ζουν σε άθλιες συνθήκες, με μεγάλο στρες από την εξαναγκαστική ακινητοποίησή τους, στη διαδικασία της τροφοδοσίας.
στο βίντεο της Daily Mirror, βλέπουμε νεκρές και τραυματισμένες πάπιες στοιβαγμένες μαζί με τις άλλες.
Ο κτηνίατρος Steve Leonard (TV vet) δήλωσε πως «τα πτηνά σε αυτά τα βίντεο, δείχνουν σαφώς πολύ στρεσαρισμένα.Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες και δεν υπάρχει κανένα δείγμα ενδιαφέροντος για την ευημερία τους, Βέβαια για πολλούς λόγους, αυτό δεν αποτελεί μια αποδεκτή μέθοδο εκτροφής»

ο Dr Marc Cooper (Duck expert, who works with the RSPCA)  είπε ότι η παραγωγή και πώληση του φουά γκρα πρέπει να απαγορευτεί. Οι πρακτικές για την παραγωγή του, δεν έχουν καμία θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.
το βίντεο επιβεβαιώνει τους κινδύνους που συνδέονται με την παραγωγή του φουά γκρα.

Μετά από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο σεφ Heston Blumenthal διέκοψε τη συνεργασία του, με τον προμηθευτή Louis-Marie Mitteault και εξέφρασε  την ανησυχία του για τον τρόπο που εκτρέφονται τα πουλιά.
εκπρόσωπος του
Fat Duck , δήλωσε ότι «μας συγκλόνισε το βίντεο και οι συνθήκες υπό τις οποίες διατηρούνται οι πάπιες. Η εκμετάλλευση είχε παρουσιάσει τα υψηλότερα επίπεδα κτηνοτροφίας, όταν επιθεωρήθηκε»
Η Γαλλία παράγει και καταναλώνει το 90% του φουά γκρα στον κόσμο. Περίπου 35 εκατομμύρια πάπιες και χήνες θανατώνονται ετησίως, για τη βιομηχανία φουά γκρα της Γαλλίας.
Μετά την καταναγκαστική σίτιση –εξαναγκαστική πάχυνση- έρχεται η ώρα του σφαγείου. Τα πουλιά κρεμασμένα ανάποδα σχηματίζουν αλυσίδα παραγωγής, που στο τέλος της  περιμένει ο σφαγέας, για να τους κόψει το κεφάλι, ενώ αυτά τινάζονται από πόνο.
οι αγρότες χρησιμοποιούν μόνο τα αρσενικά πουλιά, τα νεογέννητα θηλυκά τα πετούν σε μια ηλεκτρική μηχανή κιμά.
κρατούν μόνο το μεγαλόσωμα αρσενικά  πτηνά –τα μικρόσωμα  επίσης θανατώνονται- και κόβουν το ράμφος τους με ψαλίδι. Μετά από 14 περίπου βδομάδες ξεκινά η διαδικασία της εξαναγκαστικής πάχυνσης.

O Heston Blumenthal  θα μεταφέρει το εστιατόριο Fat Duck στη Μελβούρνη, τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ η κουζίνα του στο Berkshire, θα αναβαθμιστεί. Τον Αύγουστο του 2015, το Fat Duck θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή 13-12-14


Last year we revealed that celebrity chef Gordon Ramsay had dumped foie gras supplier Ernest Soulard after we exposed shocking conditions at their farms in the Vendee region of France
We exposed cruelty in the duck sheds that resulted in animals lying dead or dying from exhaustion.
The story caused revulsion and headlines around the world and led to supermarkets in Denmark banning foie gras.
πηγή
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/barbaric-footage-foie-gras-duck-4793888

Δεν υπάρχουν σχόλια: