Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

KOYTABI με ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ 3-D τυπωμένα ΑΚΡΑ, σώθηκε από ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΟ Derby, το κουτάβι που γεννήθηκε με παραμορφωμένα μπροστινά πόδια γλίτωσε την ευθανασία, αφού απέκτησε ειδικά σχεδιασμένα 3-D τυπωμένα, μπροστινά πόδια
Το κουτάβι ευνοήθηκε από την Tara Anderson που εργάζεται στην εταιρεία  3D Systems, της Νότιας Καρολίνας, που ειδικεύεται σε 3D εκτύπωση.
Η Anderson  σχεδίασε τα προσθετικά πόδια που επιτρέπουν στο πολύ ενεργητικό σκυλί  να τρέξει και να παίξει πιο ελεύθερα.
 Ο Derby  φοράει τώρα τα σχεδιασμένα προσθετικά άκρα 'elbow cups'  για να τρέξει 2 έως και 3 μίλια κάθε μέρα.
Το κουτάβι που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2013 στην Alabama, με δυσμορφίες στα δύο μπροστινά πόδια του, δόθηκε από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του σε ένα καταφύγιο για να του κάνουν ευθανασία.
Αλλά το παρέλαβε το καταφύγιο σκύλων " Peace and Paws Dog Rescue" (σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολιτική μη θανάτωσης ) στο New Hampshire.
Ελήφθη μια αξονική τομογραφία των μπροστινών ποδιών του κουταβιού, που παρέσχε τα απαραίτητα στοιχεία για να μετατραπούν χιλιάδες στρώματα 2D φωτογραφιών των άκρων του,  σε 3D γεωμετρική μοντελοποίηση,  που στη συνέχεια εκτυπώθηκε.
Μέχρι τον Ιούνιο, ο Derby υιοθετήθηκε από τον Dom και την Sherry Portanova στην Mechanicsburg της Πενσιλβάνια, και η  Anderson τους επισκεπτόταν τακτικά για να δοκιμάσει διαφορετικά σχέδια για τα νέα πόδια του Derby.
Μια διαδικασία που ονομάζεται εκτύπωση MultiJet επιτρέπει στα 3D συστήματα, την παραγωγή ενός προσθετικού που περιέχει τόσο τα άκαμπτα όσο και τα εύκαμπτα υλικά. Η διαδικασία αυτή ήταν αναγκαία για να έχει ο Ντέρμπι τη δυνατότητα να φοράει τα προσθετικά του άνετα, αλλά και να είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέχουν το βάρος του.
Μετά από πολλά πειράματα, η Tara Anderson κατέληξε σε ένα σχέδιο που ονομάζεται ‘elbow cups’  και το Νοέμβριο, ο Derby δοκίμασε τα νέα προσθετικά άκρα του, για πρώτη φορά
«από την πρώτη στιγμή που φόρεσε τα προσθετικά άκρα του και έτρεξε ήταν απλά πολύ χαρούμενος, έμεινα κατάπληκτη» είπε η Sherry Portanova.
Η Anderson ελπίζει τώρα ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει και άλλα σκυλιά που είτε είχαν ατυχήματα ή έχουν γεννηθεί με παραμορφώσεις

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: