Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

ΡΟΜΠΟΤ για τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ στις ΗΠΑΗΠΑ, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δοκιμάζει τη χρήση των ρομπότ υπηρεσιών, για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της υγείας των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με την «The Washington Free Beacon» για το καινοτόμο πρόγραμμα που αναπτύσσουν,  έχουν δαπανηθεί ήδη 800.000 δολάρια.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει την επιχορήγηση για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους, να τρώνε σωστά με "service" ρομπότ, που θα παρακολουθούν και την υγεία τους.
«Η αύξηση του γηράσκοντα πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο, δημιουργεί μια κρίση στον τομέα της υγείας.  Ο αριθμός των γηραιότερων πολιτών ξεπερνά τον αριθμό των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας, για τη φροντίδα τους. »
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, 71.5 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι πάνω από την ηλικία των 65 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα ρομπότ θα είναι σε θέση να εκτελούν εργασίες, όπως το να γεμίζουν ένα ποτήρι νερό, να σηκώνουν ένα πεσμένο στο πάτωμα αντικείμενο, ενώ επίσης θα συλλέγουν δεδομένα για την υγεία των ηλικιωμένων  ατόμων.
Την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε η εταιρεία Savioke, που έχει ήδη δημιουργήσει ένα ρομπότ μπάτλερ- ονομάζεται SaviOne-  και το χρησιμοποιούν στην υπηρεσία δωματίου, στο ξενοδοχείο Aloft στο Cupertino, της Καλιφόρνιας.
Η εταιρεία Savioke υποστηρίζει ότι, με τον καιρό, τα "personal ή domestic" ρομπότ θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους.
Όπως είπε "μας έχουν εμπνεύσει άνθρωποι που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να ξεπεράσουν αναπηρίες και πιστεύουμε ότι τα ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζωή όλων μας καλύτερη.»
Πηγή 13-12-14

Δεν υπάρχουν σχόλια: